Report za zápasu: Sokol Tučapy : FK Komárno-Osíčko

13.05.2014 09:02

branky: 47. Vlč, 71. Pospíšilík K. - 15. Orava, 30. Palát

    První zápas "zlepšováku" okresního fotbalového svazu v podobě nádstavbové části, která je jakousi zbytečnou napodobeninou systému hry o titul v belgické Jupiler League. Domácí Tučapy se po zlepšených výkonech v jarní části vyšvihli mezi nejlepší čtyřku, když ze čtvrtého fleku vystrnadili Chvalčov. Naši hráči drželi po základní části krásnou stříbrnou pozici. V této sezóně se naši hráči střetli v podzimní části se soupeřem hned dvakrát. Na půdě Tučap naši hráci zvítězili vysoko 2:7, na domácí půdě jsme jen horko těžko zachraňovali proti dobře bránícímu soupeři bod za remízu 1:1. Hostující Komárno v posledním domácím zápase ztratilo skoro 3 roky trvající domácí neporazitelnost když prohrálo s Rymicemi 2:4, to domácí byli povzbuzeni výhrou nad dalším účastníkem finálové části, Rajnochovicemi 3:1. Tento zápas byl podle papírových předpokladů vyrovnaný a neměl předem jasného favorita.
    Trenér Komárna-Osíčka měl před zápasem jisté komplikace se sestavou. Kvůli nemoci a zranění chyběli Nesvadba, Majkus, Orel, Šenkyřík, otazník vysel nad starty "načatých" Klase a brankáře Šindelka, rovněž se k zápasu neměl dostavit Hošťálek. Do zbraně byl proto povolán ještě nedávno hrající, nyní bufetář S. Matušů,  který se posadil na lavičku náhradníků. Do branky nakonec šel Šindelek, protože Kunz musel nastoupit na místě pravého obránce. V útoku nastoupilo trio Klas - Hošťálek - Orava. Nakonec se v pochmurném nedělním odpoledni sešlo v kabině Komárna 15 hráčů + Gogo. Jako hlavní rozhodčí byl pro dnešní zápas delegován p. Vybíral, který před zraky hrstky diváku začal první zápas finálové části okresní soutěže.

    Začátek zápasu byl oboustranně opatrný a do větších šancí se hráči nedostávali - obrany držely pevně své postavení a účelně odrážely dlouhé nakopávané centry do bezpečné vzdálenosti. K první střele se odhodlal v 6. minutě kapitán hostujícího týmu J. Žejdlík, který pláchl svým pronásledovatelům, ovšem gólové parametry jeho dalekonostná střela neměla. Domácí odpověděli o dvě minuty později po rohovém kopu vznikl zmatek v pokutovém území, který se štěstím obrana Komárna ustála.

    Notnou dávku štěstí měl po střele K. Pospíšilíka ze střední vzdálenosti rovněž brankář Šindelek, který jen nečinně přihlížel jak střela z 25 metrů orazítkovala spojnici tyče a břevna. Na druhé straně vybídl ke sprintu Kundráta M. Žejdlík, ten si na pravé straně poradil v souboji jeden na jednoho s obráncem a vystřelil po zemi na brankáře, který i díky mokrému terénu musel míč vyrážet a vyrazil jej přesně do prostoru kde číhal na svou kořist Orava, který neposedný míč dorazil do opuštěné branky - 0:1.

    Domácí se snažili využívat především křídelních prostor pro zakládání rychlých útoků, jelikož jim to naše tříčlenná záložní řada pohodlně umožňovala. V 23. minutě dostal více volného prostoru Hošťálek, který svým typickým způsobem s míčem zadribloval a přízemní střelou na zadní tyč opět donutil brankáře, aby si z blízka prohlédl trávník.

    Domácí se pokusili opět vyzrát na Šindelka v brance střelou ze střední vzdálenosti, ale střele chybělo přesnější umístění. V 25. minutě došlo v řadách Komárna k prvnímu střídání, když ze hřiště odešel zraněný Klas a nahradil jej Palát.

    Neuběhlo ani 5 minut co vystřídavší Palát rozvlnil síť za domácím brankářem podruhé. Po faulu na útočné polovině rozehrával standartní situaci Šindelek, který přesně nacentroval do pokutového území na neobsazeného Paláta, který hlavou míč tečoval za záda bezmocného brankáře a Komárno rázem vedlo - 0:2.

    Dvě minuty po druhé brance Komárna dostali možnost snížit stava domácí hráči, kteří se dostali dlouhým nákopem za dezorientovanou obranu, kterou od inkasovaného gólu zachránil zákrokem nohou brankář Šindelek.

    Ke konci zápasu měl 2 dobré příležitosti ke skórování aktivní Orava, nejprve se pokoušel střelou z dálky překonat domácího brankáře, poté se ocitl ve větší šanci těsně před odchodem do kabin, když brankář vyrazil Hošťálkovu střelu přesně do míst, kde se nacházel v luxusní pozici Orava, který odmítl druhou branku v zápase. Poslední slovo prvního poločasu měli přeci jenom domácí, kteří vyzkoušeli ze střední vzdálenosti pozornost komárenského brankáře, který dalekonosnou střelu vytěšnil nad břevno. Na poločasovou přestávku tak odcházeli o dvě branky spokojenější hosté, kteří zásluhou dvou přesných tref Oravy a Paláta vedli 0:2.

    V domácí kabině muselo být o přestávce hodně dusno, protože do druhého poločasu vstoupili domácí jako vyměnění a hráči Komárna nevěděli, kde jim hlava stojí. Od úvodních vteřin druhého dějství zamkly Tučapy Komárno na vlastní polovině a zaslouženě snížili. Po centru odhlavičkoval komárenský kapitán J. Žejdlík míč k domácímu hráči, který se snažil prostřelit hradbu těl a povedlo se a míč se dostal k nehlídanému Vlčovi, který uklidil míč za záda Šindelka - 1:2. 

    Domácí tlak po vstřelené brance nevyčpěl. Naopak vycítili, že soupeř je gólovým zásahem "poraněn" a ani ne za 60 sekund byli domácí opět blízko gólu - Šindelka zachránila po střele z levé strany tyč a dorážku výborným zákrokem zachránil Šindelek. Následovala série rohových kopů a Komárno se nemohlo dlouhou dobu vymanit z kleští, které domácí sevřeli. Hosté se štěstím přestáli tlak domácích a mohli přidat třetí branku. Hošťálek svým typickým způsobem pronikl po křídle kolem obránců a předložil nabídku před branku Palátovi, který z hodně slibné pozice poslal míč nad horní tyč. Podobný průnik jako Hošťálkovi se o pár minut později naskytl Žejdlíkovi, který svými dlouhými kroky pláchl svým pronásledovatelům, poslední instancí byl stoper, který Žejdlíka fauloval, ten však zákrok ustál a hledal před brankou Oravu, kterého však ze druhé vlny stihli domácí pokrýt a tak z možné dobré šance nakonec nebylo nic.

    Poté převzali iniciativu zápasu zase domácí, kteří přitlačili na pilku a snažili se o vyrovnání, ale pořád jim chyběl důraz před brankou. V 68. minutě poslali domácí míč přes padajícího Kunze za obranu, avšak střela z pravé strany šla jen těsně vedle tyče. Kýženého vyrovnání se domácí dočkali v 71. minutě. Obrana Komárna řešila situaci po rohovém kopu ležérně, ke střele se zpoza vápna odhodlal Vrtělka, jehož přízemní střelu nejprve tečoval K. Pospíšilík a následně ještě 2 hráči Komárna a Šindelek byl v tu ránu absolutně bezmocný - 2:2.

    Poslední dvacetiminutovka příliš šancí nepřinesla, pouze po jedné na každé straně. Nejprve mohl být "slavný" Ondroušek, jež spíše o míč zakopl vystrašil domácí hráče a na druhé straně zachránila Šindelka po kombinační akci a centru do vápna a hlavičce opět tyč, tentokrát pravá. Zápas tak skončil spravedlivou dělbou bodů po výsledku 2:2, když každý z celků opanoval jeden z poločasů - hostům patřilo úvodní dějství, domácím závěr.

KEC NA KONEC: "První zápas nádstavbové části skončil spravedlivou dělbou bodů. Za vydatného děště předvedli hráči obou mužstev průměrnou kopanou a mnohdy zápasili více s terénem než se soupeřem. První dějství patřilo nám, druhé soupeři, kterému jsme jeho tlak usnadňovali nedůsledným obsazovaním především křídelních prostor, odkud pramenila většina jejich útoků. Rovněž chyběla větší obětavost, nasazení a důraz při bránění standartních situací, kde jsme bránili hodně naivně. V útoku jsme byli málo nebezpeční a rovněž důrazu by se dalo přidat. Ale jak se říká, dobrý bod z venku." Howgh - domluvil jsem!

 

střídačka: Palát, Matušů S., Matušů V., Ondroušek,Gadas

rozhodčí: Vybíral

diváci: 30

=gio=