REPORT ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : FC Kvasice "B"

04.08.2017 14:28


branky: 17. Klas, 58. Machač, 87. Tvarůžka - 38. Zapletal, 40. Janoštík, 69. Pospíšil, 75. Brázdil

    Úvodní zápas nového ročníku okresního přeboru jsme zahájili domácím zápasem proti týmu FC Kvasice "B". Rezervní tým Kvasic postoupil do okresního přeboru na úkor Roštění, které se ze soutěže odhlásilo. S týmem Kvasice "B" jsme se v minulosti potkali jen 2x a to v rámci nástavbové části okresní soutěže a tak byl tým z blízkosti Kroměříže pro náš tým velkou neznámou.

    Hlavní lodivod Komárna, Marian Palát měl příjemné starosti se sestavou, jelikož měl k dispozici téměř kompletní hráčský kádr, který se v letošním roce bude snažit o co nejlepší výsledky. Na krajích obrany nastoupili Orel a Nesvadba, v útoku se prohánělo klasické duo Žejdlík - Klas. Střed zálohy obsadila dvojice MM - Majkus - Machač. Na lavičce byla připravena kvalitní šestice náhradníků, kteří byli připraveni nastoupit do zápasu a rozhodně být pro tým přínosem. Hlavním rozhodčím, který řídil úvodní zápas nového ročníku byl mladý sudí Zakopal. Krásné a ideální fotbalové počasí předurčovalo, že by mohla více než stovka diváku vidět kvalitní sportovní podívanou.

    Úvod zápasu se nesl v dobrém tempu a na obou týmech byla vidět chuť po mistrovské kopané. Naši hráči nezačali vůbec špatně, svého soupeře si rychle oťukali a nebáli se útočit. Ovšem jako první jsme mohli inkasovat, kdy dlouhý míč za obranu nezachytil nikdo z našich obránců a jen díky pohotovému zákroku Šindelka, který míč vykopl nohama jsme rychle neinkasovali. V úvodní čtvrthodině jsme soupeře zatlačili před jeho vlastní brankou a byla velká škoda, že jsme sérii rohových kopů nepřetavili v branku. Nejblíže byl asi Orel, který na zadní tyči nebyl dostatečně důrazný. Na druhé straně jsme si oddechli když centrovaný míč propadl až před osamoceného útočníka, který se velké šance zalekl a z ideální pozice mířil pouze nad branku.

    Naši hráči byli aktivní směrem dopředu, ovšem v obraně to hořelo. Krajní obránci působili neohrabaně a hbití útočníci hostů neustále zle zatápěli. Kámenem úrazu byly dnes naše standartní situace, které výborně kopal především Machač ovšem nedůraz a bojácnost ve vápně nepřinesla kýženou branku a že jsme těch rohových kopů a centrů měli mnoho. První branka zápasu padla po nenápadné akci, kdy hosté ztratili míč při rozehrávce, ke kterému se dostal Žejdlík, který možná trochu nechtěně našel v pokutovém území nabíhajícího Klase, který ve skluzu poslal míč za záda hostujícího brankáře a rozradostnil domácí fanoušky - 1:0.

    Úvodní branka ještě více nabudila naše hráče, kteří byli v tu ránu pány na hřišti, avšak rychlou druhou branku, po níž by se soupeř možná sesypal se vsítit ani po velkých šancích nepodařilo. Stále jsme dopláceli na nedůraz v pokutovém území, kde krásné centry Machače zbytečně propadávaly. Dobrou příležitost měl na svých kopačkách Klas, který nevypustil souboj o míč s brankářem a mířil jen těsně vedle tyče. Hosté perné minuty přečkali a postupem času začali získávat pevnou půdu pod nohama a pouštěli se do stále nebezpečnějších protiútoků. Přispěla k tomu i skutečnost, že náš levý obránce Nesvadba měl již po 24. minutách žlutou kartu a musel si dávat velký pozor. Zhruba po půl hodině hry asi měli hosté zahrávat pokutový kop, kdy Orel jemně brnknul o nohu útočníka, který se však marně dožadoval odpískání pokutového kopu.

    O osm minut později to hosté zkoušeli přes "žlutého" Nesvadbu, který byl o několik kroků pomalejší než kvasický útočník, který si šikovně došel pro pokutový kop. Nutno dodat, že rozhodčí k nám byl znovu milosrdný a neodměnil Nesvadbu druhou žlutou kartou. K exekuci pokutového kopu se postavil Zapletal a nekompromisně vrátil skóre na nerozhodný stav - 1:1. Po vyrovnávací brance narostla Kvasicím křídla a hlavně kraje obrany měly plné ruce práce a již za 2 minuty se stav zápasu zcela otočil. Hosté na pravé straně zakombinovali a dostali od Nesvadby příliš volného prostoru na střelbu a přízemní střela zaplula k tyči a hosté zásluhou Janoštíka rázem vedli 1:2. Tímto výsledkem také skončilo první dějství a o poločase si měli hráči v kabině jistě co říct.

    Do druhého poločasu vystřídal nevýrazného Nesvadbu stoper M. Žejdlík, který měl v "rukách" několikahodinovou cestu z Ukrajiny. Obrana se přeskupila, přesto kraje obrany byly neustále pod tlakem rychlonohých útočníků. Dvě minuty po začátku druhé části jsme mohli prohrávat o dvě branky, avšak hosté tentokráte mířili jen těsně vedle levé tyče. Hra byla v této fázi zápasu z naší strany příliš nervózní, neviditelný byl i Majkus, který měl spolu s Machačem tvořit hru. Světlejší moment našeho středopolaře přišel v 58. minutě, kdy se dobře zorientoval s míčem na hranici pokutového území a svou aktivitou donutil obránce ke hře rukou a rozhodčímu nezbývalo než ukázat na značku pokutového kopu. Jeho zahrání se chopila letní posila Komárna - Lukáš Machač a přesnou přízemní střelou nedal brankáři sebemenší šanci a bylo vyrovnáno - 2:2.

    Vyrovnávací branka znovu nalila do našich hráčů čerstvou krev a nechybělo moc a mohli jsme jít rychle do vedení. Ideální míč za obranu do běhu dostal Žejdlík, který přehazoval brankáře a míč mířil k brance, tam svedl osobní souboj jeden z obránců Kvasic s Klasem a první jmenovaný byl v souboji tělo na tělo úspěšnější a těsně před brankovou čarou vykopl míč nad branku do bezpečí. Z následného rohového kopu zahrozil hlavou alá kladivo M. Žejdlík, ovšem jeho hlavičce chybělo pár decimetrů. Na druhé straně byli blízko brance po rohovém kopu hosté, avšak závar na poslední chvíli dokázala naše obrana uhasit.

    Toto varování našim hráčům nebylo dostatečné a hosté udeřili. Průnik po levé straně zakončili přihrávkou mezi stopery, kde si možná nedovoleně počínal Pospíšil, který stáhl Šindelka a čisté svědomí nemá ani náš brankář, který možná mohl dříve vyběhnout a akci eliminovat. Pospíšil našel skulinku vedle vybíhajícího brankáře a poslal hosty znovu do vedení - 2:3.

    Čtvrt hodiny před koncem zápasu hosté znovu předvedli rychlý přechod z obrany do útoku a kde se vzal tu se vzal tak se za zády stopera Žejdlíka zjevil útočník Kvasic. Žejdlik se jej snažil zastavit ovšem počínal si nedovoleně. Rozhodčí musel ukázat našemu obránci žlutou kartu a hosté dostali možnost z dobré pozice ohrozit Šindelkovu branku. Hosté nabídnutou příležitost přetavili ve čtvrtou branku. Prudká střela z přímého volného kopu skončila na tyči a nikým neatakovaný Brázdil možná trochu využil ofsajdového postavení a z první míč doklepl do branky - 2:4.

    Naši hráči byli vývojem zápasu poněkud zaskočeni, ovšem zbraně definitivně nesložili. V závěrečné čtvrhodince se ještě snažili se zápasem něco udělat, tlačili se do zakončení, ovšem někdy z přemíry snahy produkovali chyby. V dobré střelecké pozici se ocitl Machač, ovšem jeho střele chyběla potřebná rasance. S blížícím se koncem zápasu se v naší obraně objevovala ještě větší okénka a šance pro Kvasice definitivně utnout naděje Komárna. V útoku motal hlavy hostujícím obráncům střídající Tvarůžka, který byl posledním střelcem zápasu. Ten využil přesného pasu za obranu a přesným lobem přes vybíhajícího brankáře vykřesal pár minut před koncem základní hrací doby jiskřičku naděje - 3:4.

    Závěr zápasu si již hosté pohlídali a možná kdyby se hrálo ještě o něco déle, tak bychom stihli vyrovnat. Poslední dva rohové kopy zaváněly po gólu, ovšem vlastním nedůrazem a hloupostí jsme se připravili o kýžené vyrovnání. Béčko Kvasic si tak při své premiéře v okresním přeboru odvezli z Komárna všechny 3 body za vítězství 4:3. Utkání bohaté na branky a šance se muselo líbit divákům, kteří závěrečným aplausem ocenili sympatický a bojovný výkon obou mužstev.


Lukáš Machač

střídačka: Orava, Zátopek, Lukáš, Tvarůžka, Žejdlík M., Václavek, Palát

rozhodčí: Zakopal

diváci: 130