Report ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : T J Mrlínek

18.09.2017 08:52


branky: 2. a 42. Kopečný, 21. Žejdlík J., 29. Machač, 31. Studený

    V sedmém kole okresního přeboru jsme na svém hřišti v Komárně přivítali mužstvo TJ Mrlínek. Družstvo Mrlínku je v letošní sezónou trošku za očekáváním. V dosavadních šesti kolech se jim podařilo pouze jednou zvítězit a to v minulém kole, proti Němčicím a patřilo jim nelichotivé poslední místo. To náš tým na tom byl o něco lépe, když se 7 body hájil devátou příčku tabulky.

    Trenér domácího celku Marian Palát v zápase postrádal brankáře Šindelka, kterého však v posledních dvou zápasech zastoupil Kunz a proto i v tomto zápase byl jasnou volbou mezi třemi tyčemi. Dále chyběl zraněný Václavek, Zátopek, Ondroušek a Jedlička. Naopak k prvnímu zápasu nastoupil "veterán" se zkušenostmi z vyšších soutěží i zahraničí Martin Studený alias Zimič. Obrana doznala oproti zápasu ve Zdounkách jedné změny, když ve stoperské dvojici nahradil Šindelka Tvarůžka a výše jmenovaný Studený nahradil v sestavě, letos nevýrazného Klase. Na lavičce náhradníku byli kromě Klase nachystáni naskočit do hry ještě Šindelek, Nesvadba, Šenkyřík, Orava, Palát a Matušů.

    Víkendové počasí bylo typicky anglické, drobný deštík zkrápěl trávník od sobotního rána a znalí komárenského hřiště se mohli o uskutečnění dalšího "derby" obávat. Vzhledem k nepřízni počasí se dala očekávat i nižší návštěva, než kdyby tomu bylo za krásného letního počasí. Hřiště však bylo v dobrém stavu a nic nebránilo, aby mohla hlavní rozhodčí, p. Dundová zahájit zápas 7. kola okresního přeboru.

    

    Vstup do zápasu jsme měli vskutku raketový. Již v první minutě se pokoušel ze střední vzdálenosti ohrozit hostující branku ze standartní situace M. Žejdlík, ovšem jeho prudký pokus byl ztečován na roh. Z následného rohového kopu se však již skóre měnilo. Na Machačův roh si naběhl Kopečný a nechytatelným kladivem poslal Komárno do vedení - 1:0.

    Hráci Mrlínku byli trošku v šoku z raketového nástupu Komárna, který určitě nečekali a za pár minut se skóre mohlo měnit znovu, ale v dobré pozici Žejdlík centrovaný míč netrefil ideálně a po něm chvíli na to se střelou levou nohou snažil prosadit Machač. Zápas měl vysoké tempo. Hosté spoléhali na breaky, my jsme více drželi balón a pozice na útok jsme si připravovali. Ve středu hřiště byli hlavními dispečery našich útoků Machač se Studeným. Naši hráči měli územní převahu, byli častěji na míči a hostům nezbývalo, než hru kouskovat a sem tam se podívat na polovinu, což se jim povedlo a hlavně díky sérii rohových kopů si alespoň na chvilku mohla obrana oddechnout, jednou měl Kunz štěstí, že osamocený hráč ideálně netrefil centrovaný míč.

    Po čtvrthodině hry se do velkého vápna dostal Žejdlík, potáhl míč a hledal před brankou hráče z druhé vlny. Z ní si naběhl na hranici malého vápna i Machač, ke kterému se dostal míč a ten zakončoval. V poslední chvíli však do dráhy míče vložil nohu Heryán a míč srazil na rohový kop. Hráči hostů nevěděli kam dřív skočit a měli plné ruce i nohy práce s neustálými útoky, které se na ně valily ze všech stran, ze vzduchu i po zemi. Blízko ke změně skóre zápasu byl Žejdlík, ovšem branku netrefil. Žejdlíka však neproměněná šance nemusela mrzet dlouho, protože v 21. minutě dostal ideálně míč mezi penaltu a velké vápno a prudkou ranou po zemi prostřelil Vlasáka - 2:0.

    Útočné představení našich barev pokračovalo i nadále. Hosté se snažili napadat naši rozehrávku, avšak zachytit míč se jim moc nedařilo. V 29. minutě poslal míč po lajně Kulajta, Žejdlík si tělem udělal místo a zatáhl míč, který poté předložil Machačovi, který prudkou střelou k tyči navýšil vedení Komárna na 3:0.

    Velkolepé představení našich fotbalistů pokračovalo. Po vybojovaném míči jsme rychle přenesli hru na polovinu soupeře, zde jsme zakombinovali a na míči zůstal novic v sestavě Komárna Studený, který se obtočil kolem soupeře a levou nohou vyslal technickou střelu, která zaplachtila do levého horního rohu Vlasákovy branky a krásná střela znamenala vedení Komárna 4:0.

    Po půl hodině hry tak naši hráči získali luxusní náskok a mohli pokračovat v představení. Deset minut před koncem prvního dějství se do míče na hranici pokutového území opřel Majkus, který tentokráte nechal vyniknout brankáře, který krásnou robinsonádou vyrazil střelu na rohový kop, ze kterého vznikl v obraně Mrlínku závar, avšak tentokráte bez gólové odezvy.

    Těsně před koncem poločasu se snažil o přenesení hry z pravé strany na levo Lukáš, ale jeho pokus byl zblokován na rohový kop. K jeho exekuci se postavil znovu Machač a milimetrově našel ve skrumáži ukrytou hlavu Kopečného, který svou druhou brankou v zápase dokonal "rukavici" již do poločasu - 5:0.

    O poločase proběhlo tradiční kopaní o dárkový balíček od sponzora utkání, diváci i hráči se občerstvili a mohlo se jít na druhý poločas. Do něj jsme vstoupili poněkud vlažně a byli to hosté, kteří už neměli prostě co ztratit a jednoduchými nakopávanými míči za obranu se snažili alespoň o kosmetickou úpravu skóre, ale obrana působila kompaktním dojmem a útoky eliminovala. Na našich hráčích šlo vidět, že poněkud polevili - v hlavách jistě byla myšlenka "co se nám může stát, když vedeme 5:0". 

    Po super výkonu v první půli přišel útlum a na šance jsme si museli počkat delší dobu. Chybu si neodpustil ani brankář Kunz, který netrefil ideálně poskakující míč, ovšem Horák se pořádně nezorientoval a nevšiml si, že na něj zívá prázdná branka a vracející se obránci nebezpečí zažehnali.

    Po odpískaném faulu jsme dostali možnost exekuce přímého volného kopu, ke kterému se postavil znovu Machač. Jeho pokus nadělal brankáři nemalé problémy a míč mu vypadl, přímo pod nohy dvougólového střelce Kopečného, který z vynikající pozice minul brankový prostor a odmítl hattrick. Hosté se snažili vstřelit alespoň čestný gól, ale dostali se maximálně po šestnácku a jejich pokusy byly blokované naší kompaktní obranou. Mrlínek mohl hrozit také ze standartních situací, ale většina z nich byla zahrána špatně a vysocí hráči tak neměli ani možnost ohrožení Kunze.

    Pár minut po hodině hrací doby dostal míč ideálně do běhu Žejdlík, kterého na hranici pokutového území zastavil až Heryán a to nedovoleným způsobem, dostal další šanci na změnu skóre Machač. Jeho technicky zahraný kop znovu dokázal brankář Vlasák zneškodnit, ale pouze před sebe, kde dobíhal Kopečný, který se dostal k dorážce, ale do cesty ještě vlezl některý z obránců a míč skončil pouze u rohové zástavy. Z následného rohového kopu vznikl zmatek v obraně Mrlníku, ale obrana odolala. Chvíli na to se k útočnému výletu odhodlal Kulajta, avšak jeho střela z velké dálky proletěla jen nad břevnem. 

    Postupem času trenér použil všech 5 variant střídání. První přišel na plac Klas, který se ocitl v dobré pozici, ze které mohl ještě vyšperkovat pozici pro Majkuse, na kterého zívala prázdná branka. Klas to ovšem vzal na sebe a brankář jeho pokus zneškodnil na rohový kop. Z rohového kopu poté na dvakrát centroval Majkus, ovšem protlačit míč do branky se nám nepodařilo. Poté zaujala diváky ještě táhlá střela Kulajty, která, však stejně jako v prvním případě, letěla nad horní tyč.

    S blížícím se koncem zápasu, když už bylo o osudu utkání jasno, se do klinče dostal Machač, kterého nešetrně u autové čáry sestřelil hostující hráč a ten si to samozřejmě nenechal líbit a emoce byly na bodu varu. Vše však uklidnila hlavní rozhodčí, která oba kohouty od sebe odtrhla a hra mohla pokračovat dále. Ke konci zápasu jsme ještě mohli přidat branku po přízemním centru Žejdlíka, ovšem Klasovi chybělo k zakončení pár kroků, stejně jako Oravovi.

    To byla poslední vážnější situace zápasu, ve kterém jsme svého soupeře z Mrlínku porazili 5:0 a to díky pěti přesným zásahům v poločase prvním. Ve druhém jsme už nehráli tak naplno, jak by si diváci představovali, ovšem na trápící se Mrlínek výkon z první půle stačil a pak už se mohli hráči FK Komárna-Osíčka radovat se svými fanoušky, kteří po dlouhé době slyšeli na domácí půdě vítězný pokřik.

RESUMÉ: "Ač se jednalo o derby, tak vítězství proti letos trápícímu se Mrlínku bylo povinností a ve čtvrtém zápase mohlo plesat i srdce komárenského fanoušky. Konečně jsme začali více střílet, dařily se nám také rohové kopy, ze kterých dvakrát skóroval vysoký Kopečný. Přínosem pro záložní řadu byl novic v sestavě Studený, který podržel míč a přesnou rozehrávkou dával prostor pro své spoluhráče. Ať se jenom nechválí, tak občas to držení míče bylo již za hranou a mohla se hra zrychlit. Krásnou střelou se prezentoval rovněž Machač a Studený. 

Ve druhém poločase jsme hráli údržbu a škoda, že jsme si neudělali radost další brankou. Nutno říci, že proti byl brankář Vlasák, který držel Mrlínek od většího brankového přídělu. Mrlínek působil mdle a ospale, nedařilo se jim prakticky nic, ani jejich velká zbraň standartní situace. My jsme si před těžkým zápasem v Holešově zvedli sebevědomí a hlavně nula v zadu je velkou vzpruhou pro obranu i naše brankáře. Vzhůru do Všetul!"

Václav Kopečný

střídačka: Klas, Šenkyřík, Orava, Šindelek, Nesvadba, Palát, Matušů

diváci: 102

rozhodčí: Dundová