Report ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : TJ Sokol Záhlinice

04.09.2017 07:51


branky: 1. Ledina, 88. Šustr

    V 5. kole okresního přeboru chtěli naši hráči na domácí půdě potvrdit hladké vítězství ze hřiště Loukova 4:0. Soupeřem našeho týmu byl nováček soutěže TJ Sokol Záhlinice. Mužstvo ze Záhlinic vstoupilo do nového ročníku okresního přeboru dobře a po čtyřech odehraných kolech jim patřila šestá příčka. O příčku níže se nacházelo naše mužstvo a tak se dalo očekávat vyrovnané utkání.

    Náš tým se v týdnu potýkal se zraněními a jinými absencemi. Ze zdravotních důvodů chyběli Václavek, Lukáš, Nesvadba a Šenkyřík. Z jiných důvodů chyběli Šindelek, Zátopek, Matušů, Koukal a Jedlička. Na střídačku proto musel usednout i hlavní trenér Palát, spolu s Oravou a mnou, jindy vedoucím týmu. Přesto byla základní jedenáctka kvalitní a měla by se pokusit potvrdit body z Loukova. Hlavním rozhodčím byl tentokráte B. Caletka. V chladném odpoledni tak obě mužstva vyběhla na trávník, aby si to rozdala o další body do tabulky.

    Hráči se nestihli ani pořádně rozkoukat a už se měnilo skóre. Hosté po rozehrávce nalákali naše hráče na svou polovinu, poté si připravili rychlý break po pravé straně, kde hostujícímu záložníkovi nestačil Klas, poté se míč dostal do pokutového území a po skrumáži dotlačili míč hosté do branky a rázem vedli zásluhou Lediny 0:1.

    Úvod zápasu nám nevyšel podle našich představ, ovšem přes všechny počáteční útrapy bylo ještě dost času se zápasem něco udělat. V hlavách hráčů však tato situace jakoby utkvěla a dlouho se nemohli dostat do zápasového tempa. Naopak hosté ze Záhlinic byli bleskovou brankou pozitivně nažhavení a jistě se jim hrálo lépe. Osmělit se nám podařilo až v 10. minutě, když přihrávku od Machače přebral Tvarůžka, který vystřelil tvrdě, leč nepřesně.

    Hosté pokračovali v koncentrované hře, dobře jim fungovala středová řada, která naše konstruktivní hráče eliminovala a nepouštěla nás tak do přečíslení a tlaku. Naopak dobře zakládali i útočné protiakce, především po naší levé straně, kde se od začátku trápil Klas. Z jeho strany poté začala akce, kterou hosté zakončili nebezpečnou střelu do břevna, což bylo druhé důrazné varování, že je něco v nepořádku.

    V 23. minutě nacentroval do vápna z pravé strany Orel, jehož centr našel ve vápně Kopečného, ale brankář hostí byl ve správný čas na správném místě. Na druhé straně se krásnou akcí po levé straně prezentovali záhliničtí hráči, kteří se dostali do těsné blízkosti naší branky. Útočník se elegantně obtočil kolem bránících hráčů a naštěstí pro nás mířil z dobré pozice jen nad břevno.

    Po půl hodině hry jsme dostali po faulu na Žejdlíka dobrou příležitost k ohrožení hostující branky. Zahrávání standartní situace se chopil Machač, jehož technická střela pořádně vystrašila záhlinického brankáře, který musel vyrážet na rohový kop. Škoda, že se Machačovi nepovedlo kopnout míč trošku více do strany, třeba by bylo vyrovnáno. Po rohovém kopu měl velkou příležitost Klas, ovšem míč se mu zamotal pod nohama a obrana odkopla míč do bezpečí. Krátce na to se v nenápadném souboji o míč zranil Machač, chvíli po něm po rohovém kopu spadl po souboji s brankářem Kopečný a nepříjemně si narazil bok. Oba hráči nevypadali zcela fit, ale doufali jsme, že to oba "rozchodí".

    Hosté do poločasu ještě dvakrát zahrozili. Nejprve znovu po pravé straně, ovšem míč tentokráte proletěl jen těsně vedle tyče a poté z přímého volného kopu, ovšem Kunz byl tentokráte na místě. Nám se podařilo do poločasu vyprodukovat před brankou pár závarů, ale ani z jednoho se nám vyrovnat nepodařilo a tak jsme do kabin odcházeli s jednobrankovým mankem a co více, se dvěma otazníky do druhého poločasu v podobě zraněných Machače a Kopečného.

    V poločase bylo jistě v naší kabině pořádně dusno a hráči měli něco na zbývajících 45 minut na soupeře vymyslet. Ovšem to by nesměl pro zranění odstoupit po 6ti minutách druhé půle střední záložník Machač, kterého limitovalo zranění stehna. Na jeho místo musel nastoupit trenér Palát, který zamířil na hrot útoku bourat obranu soupeře. První šanci druhého dějství měli na svých kopačkách hostující hráči, kteří se lobem dostali za naši obranu, tam stínoval pouze vybíhající Kunz, kterého první hráč obstřelil a nacházel lépe postaveného spoluhráče, který ve 100% šanci selhal a míč se mu zamotal mezi nohy. Oheň zažehnal až vracející se Tvarůžka, který míč uklidil do bezpečí.

    Poté se osmělili i hosté, kteří pokračovali v úporné defenzívě a kvalitním bránění středu hřiště. Podnikali rovněž rychlé protiútoky, se kterými měli obránci plné nohy práce. Co nás rovněž limitovalo kromě zranění, tak byly nepřesné přihrávky. Mnohdy jsme mohli na dva doteky přejít do rychlého breaku, avšak předfinální přihrávka zklamala. Po čtvrthodině hry, měli Záhlinice po trestuhodné rozehrávce Kunze obrovskou příležitost ke skórování, ovšem znovu jim v zakončení chyběl klid.

    Naše šance byly upracované a mnohdy končili v autu, nebo po špatné přihrávce na kopačkách soupeře. Přesto jsme neházeli flintu do žita a snažili se zahrozit alespoň ze standartních situací, ovšem ty nám taky nešly a nedalo se nic víc dělat, než bojovat a čekat na nějakou příležitost. Ty však dlouho nepřicházely a hra se odehrávala především na obou stranách půlící čáry. Ani hosté se s jednobrankovým vedením nespokojili a podnikali nebezpečné akce. Blízko k vyrovnání jsme měli po dlouhém autu Kopečného, který se snažil za záda brankáře usměrnit Žejdlík, ovšem jeho pokus skončil jenom na pravé tyči. Největší naše šance tak zůstala nevyužita.

    V 70. minutě musel pro zranění, které utrpěl v prvním poločase odstoupit také Kopečný a místo něho přišel na plac "žolík" Orava, který měl jasné pokyny - vstřelit vyrovnávající branku, ovšem příliš do hry se nedostával. Chvíli po jeho příchodu na hřiště jsme na polovině soupeře ztratili míč a hosté přešli do rychlého protiútoku a po pár přihrávkách se řítili sami na Kunze, ten do poslední chvíle čekal a nakonec vyzrál na útočícího hráče, který mířil na vzdálenější tyč, ovšem Kunz byl na zemi rychle a míč vytěsnil mimo tři tyče.

    S blížícím se koncem zápasu jsme se snažili vrhnout všechny síly do útoku, avšak na úkor "děravější" obrany. Okénka v defenzívě otevíraly cestu hostům, kteří se snažili co nejdéle držet míč na svých kopačkách a nepouštěli nás do šancí ke kýženému vyrovnání. Jedno z nich mohli hosté potrestat 3 minuty před koncem zápasu, ale samostatný únik hosté znovu nedotáhli do gólového konce.

    Poslední minuty zápasu jsme se měli více koncentrovat na hru, než na zbytečné a cílené pošťuchování z hostující strany, ovšem někteří naši hráči se nechali zbytečně emočně vyprovokovat a nesoustředili se na hru. To se nám vymstilo v poslední minutě zápasu, když do míče nazdařbůh plácnul aktér předcházející strkanice Šustr a míč se snášel před branku, kde od břevna zamířil do Kunzových rukavic a od nich za brankovou čáru a radost Záhlinic mohla vypuknout - 0:2. V nastaveném čase jsme mohli alespoň snížit, ovšem centrovaný míč, který se odrazil od M. Žejdlíka si na zemi našel brankář, který byl posledním kdo se v zápase dotkl míče a poté se mohl se svými spoluhráči radovat ze zaslouženého vítězství, které se narodilo v úvodní a potvrdilo v poslední minutě zápasu.

RESUMÉ: "V tomto zápase jsme chtěli potvrdit 3 body z Loukova, ovšem do Komárna přijel kvalitní a houževnatý soupeř, který nám nechtěl nic dát zadarmo a jistě všem potvrdil, že do okresního přeboru po zásluze patří. Již před zápasem jsme měli jisté problémy se sestavou, které se umocnili již v prním poločase, kdy se nám zranili dva hráči, z toho jeden klíčový. Na střídačce jsme měli jen trio hráčů, kteří měli odehrány buď minumim (Orava), nebo žádné minuty (Palát, Gadas). Nelze se vymlouvat na zranění, to jistě postihne každý tým. Ovšem my jsme si nedokázali za devadesát minut vypracovat více než 2 šance a po zásluze jsme tak museli poslouchat vítězný pokřik našeho soupeře. Doufejme, že se naši "lazaři" dají co nejrychleji do pořádku a budeme důstojným soupeřem v příštím kole ve Zdounkách."

Tomáš Majkus

střídačka: Palát, Orava, Gadas

diváci: 120

rozhodčí: Caletka