Report ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : TJ Těšnovice

21.08.2017 11:04

branky: 34. Lukáš - 65. Malát

    Ve třetím kole okresního přeboru přijel na hřiště "na Rybníček" soupeř z Těšnovic. Tělovýchovná jednota Těšnovice se je v zatím v soutěži za očekáváním. V dosavadních dvou kolech totiž nedokázal ambiciózní tým získat prozatím ani bod. To nám se podařilo zatím získat 3 body, za vítězství na půdě rezervy Skaštic (3:1). V minulém roce obsadily Těšnovice 3. místo a jistě i letos by rádi okupovali posty nejvyšší.

    Náš tým měl v tomto zápase jisté problémy se sestavou. Z různých důvodů chyběli Kopečný, Šindelek, Zátopek, Nesvadba, Matušů, Ondroušek, Jedlička a Palát. I přes drobné trable se sestavou se podařilo poskládat silnou základní sestavu, která se měla pokusit o potvrzení třech bodů ze hřiště Skaštic. Hlavním rozhodčím byl O. Závojský, který s sebou přivezl na "zaškolení" mladého asistenta Pumprlu. Takřka ideální fotbalové počasí přímo vybízelo k pěknému fotbalovému zážitku.

    

    Utkání začalo poměrně opatrně v duchu počátečního vzájemného oťukávání, přesto jsme měli o něco více balón na svých kopačkách, ovšem koncentrovaná obrana Těšnovic nám příliš prostoru k zakončení nedávala. Trošku více prostoru dostal ve 12. minutě po odraženém míči Majkus, ovšem jeho střele chyběla potřebná přesnost i razance. Dvě minuty po úvodním střeleckém pokusu poslal dlouhý míč za obranu hostů Lukáš a na hranici pokutového území našel hlavu Žejdlíka, jehož pokus musel akrobaticky vyrazit mrštný brankář Zavadil. Minutu poté pálil nad břevno z dobré pozice Kunz. V krátkém sledu to tak byly 3 velké příležitosti našich barev a to ještě nemluvě o několika rohových kopech, které jsou však z naší strany na začátku sezóny jalové.

    Hosté se osmělovali pomalu, ovšem vždy z toho byla velká příležitost. Třeba jako v 23. minutě, kdy musel vytáhnou zákrok brankář Šindelek a vyrazit míč do bezpečí. V téže minutě fauloval na polovině soupeře Machač a k překvapení všech mu rozhodčí ukázal žlutou kartu. Tentýž hráč byl v hlavní roli po půl hodině hry. Kdy si nachystal míč k rozehrání volného přímého kopu a technickou střelou chtěl překvapit hostujícího Zavadila, ten však dobře zasáhl a vyrazil míč na roh. Z následného rozehrání byl velmi blízko úvodní brance zápasu M. Žejdlík, ovšem ten v záklonu hlavičkoval jen nad branku.

    Na úvodní branku zápasu si musela stovka přihlížejících diváků počkat do 34. minuty. Machač potáhl míč středem a načasovanou přihrávkou poslal do úniku Lukáše, který si míč potáhnul a prudkou střelou pod břevno nedal brankáři šanci - 1:0.

    Stejný hráč mohl pár minut poté zvýšit vedení Komárna, ovšem jeho střelu tentokráte zlikvidovali hosté jen za cenu rohového kopu, ze kterého jsme opět naplno zaměstnali těšnovickou obranu. Smyčka kolem Těšnovic se utahovala, ovšem druhou branku jsme do přestávky přidat nedokázali. Pokoušel se o ni z volného přímého kopu také Machač, ovšem jeho kroucený pokus letěl jen těsně nad branku. Ještě blíže druhému gólu byl po velkém závaru v pokutovém území Těšnovic J. Žejdlík, který po skrumáži orazítkoval tyč. Těsně před hvizdem, který odděluje oba poločasy se mohli trefit hosté, ovšem jejich křižné střele na zadní tyč chybělo pár decimetrů. Po poločase plném našich šancí jsme tak vedli nad soupeřem z Těšnovic těsně 1:0.

    Začátek druhého poločasu jsme pojali znovu útočně a v krátkém sledu jsme kopali dva rohy, z nichž hlavně ten první způsobil těšnovickým nemalé problémy a jen díky duchapřítomnosti obránce, který zaskočil za brankáře na brankové čáře jsme nešli do dvoubrankového vedení. Chvili na to pálil dvakrát z dobré pozice J. Žejdlik, nejprve vystřelil do brankáře, od kterého se míč dostal znovu k našemu útočníkovi a ten poté zamířil těsně vedle levé tyče. Po útočném úvodu poté přišla z naší strany hluchá pasáž a iniciativu zápasu převzali hosté, kteří posílili na druhý poločas svoji útočnou formaci. Hosté se tlačili čím dál více před branku Šindelka, ale naše obrana fungovala na výbornou. Velkou zásluhu na tom měl dirigent obrany Tvarůžka, který koordinoval obranu v čele s neprostupnou zdí M. Žejdlíkem, který svedl mnoho osobních soubojů a jen málokterý prohrál.

    Po hodině hry zahrával standartní situaci Majkus, který našel na zadní tyči hlavičkujícího Žejdlíka, který míč vracel do ohně před brankou, kde byl osamocený Kunz, který z těsné blízkosti v tutové situaci selhal. Pomalu se začali osmělovat znovu hosté, ovšem obrana mnohdy s vypětím všech sil nadále odolávala. Těšnovicím se podařilo po hrubé chybě Šindelka, ke kterému se kutálel míč, který chtěl náš brankář odkopnout, ovšem v poslední chvíli jej minul a skončil na zemi. Míč na cestě do branky sledoval Malát a pohodlně jej do opuštěné klece doklepl a vyrovnal na 1:1.

    Nešťastná vyrovnávací branka trošku nahlodala sebevědomí našich hráčů. I přesto však neházeli flintu do žita a věděli, že v tomto zápase jsou lepším týmem a snažili se chybu svého brankáře odčinit v útoku. Velmi blízko byl po rozehrávce Tvarůžky hlavičkující Klas, který protečoval prudký centr před brankou a k naší smůle orazítkoval pouze břevno těšnovické branky. Dalším kdo se pokoušel o změnu skóre tak byl Kulajta, kterému k přesnému zásahu po hlavičce chybělo několik desítek centimetrů.

    Špatné psychologické rozpoložení našeho brankáře nás poté mohlo přijít velmi draho. Náš brankář po dlouhém míči za obranu dlouho čekal s vyběhnutím až se dostal do těsné blízkosti útočícího hráče. Míč vyrazil pouze za pokutové území, kde jeden z těšnovických vystřelil a jeho pokus jen lehce líznul břevno. Deset minut před koncem zápasu se po kombinační akci dostal k centru Orel, který hledal některého ze svých spoluhráčů. Na jeho vysoký centr si naběhl a naskočil Machač, ovšem hlavou nezamířil mezi 3 tyče. S blížícím se koncem zápasu hosté poctivě bránili a odráželi naše pokusy o rozhodnutí. Minutu před koncem však zapomenuli na křídle neobsazeného střídajícího Václavka, který z úhlu mohl vystřelit Komárnu 3 body, ovšem jeho pokus jen těsně proletěl kolem vzdálenější tyče. Oba týmy si tak připsaly po jednom bodu a o ten doplňkový se muselo rozhodnout až v dovednostní soutěži - v pokutových kopech. 

    Zde dlouho kralovali střelci a první úspěšný zákrok si připsal v páté sérii Šindelek. Potvrdit musel Žejdlík, který však svůj pokus mezi 3 tyče nenasměroval a muselo se rozhodnout v náhlé smrtí. První začínali hráči Těšnovic, kteří proměnili. Za nás se k exekuci postavil Kulajta a nastřelil pouze břevno. Bod navíc tak získaly Těšnovice, které se na vítězství 1:2 ani moc nenadřely.

POKUTOVÉ KOPY KE SHLÉDNUTÍ ZDE: 
www.youtube.com/watch?v=dO72U12i07M&t=10s

Michal Lukáš

střídačka: Václavek, Šenkyřík, Orava, Matušů V.

diváci: 120

rozhodčí: Závojský, AR1 Pumprla