Report ze zápasu: SK Rusava : FK Komárno-Osíčko

10.05.2016 07:58


branky: 40. Sedlář, 48. a 88. Vaculík - 2. vlastní, 76. Klas, 85. Kunz, rozhodující penalta Orel

Sobota je ve znamení domácích fotbalových zápasů v horské dědince Rusava. Tam vedly i naše další kroky v cestě za vytouženým vítězstvím v soutěži. Domácí Rusava se v posledních letech nenachází v dobré pohodě. Ještě před několika lety hrával tým v klidných vodách 1B. třídy. Nyní se však nachází na samém chvostu tabulky naší soutěže, když rusavští dokázali uhrát pouze 7 bodů. To naši hráči zajížděli na rusavskou půdu v roli vedoucího soutěže a jistě chtěli potvrdit pozici dalším tříbodovým vítězstvím.

Trenéru Josefu Šindelkovi se během týdne omluvil pouze Tvarůžka, Nevtípil a Orava. Nejsilnější možná sestava, která šla v daný okamžik postavit se tak měla porvat s domácími o "povinné" 3 body pro naše barvy. Hlavním arbitrem utkání byl p. Tříska, který byl pro tento zápas delegován i s mladou asistentkou Jirouškovou na pomezí. Za příjemného jarního počasí mohl zápas o důležité (povinné) 3 body začít.

    Vstup do zápasu nám vyšel na výbornou. Na časomíře uběhla sotva minuta a rozehrávali jsme přímý volný kop. Ten zakroutil Holub nepříjemně do brankového území, kde si důrazně počínal J. Žejdlík, který v souboji čistě natlačil domácího hráče Vávru do trajektorie centru a nešťastný odraz od těla znamenal brzké vedení hostů z Komárna - 0:1. Neuběhla ani minuta a mohlo být vyrovnáno. Domácí využili svého kratšího hřiště k dlouhému nákopu za obranu, kde si naběhl neobsazený útočník, který předložil na zlatém podnose míč před branku, kde jej však jeho spoluhráč trestuhodně podběhl. Tempo zápasu v prvních minutách bylo vysoké, v 5. minutě se o zápis do kolonky střelců pokoušel ze střední vzdálenosti Kunz, ovšem mířil nepřesně.

    Po čtvrthodině hry zahrozili opět domácí hráči. Průnik po pravé straně a centr však svého adresáta před brankou nenašel a Komárno nadále drželo brzký jednobrankový náskok. Chvíli na to se zkoušel z velké dálky prosadit pumelicí stoper M. Žejdlík, ale jeho pokus zkrotil na dvakrát ve své náruči domácí brankář. Mezihra obou mužstev postrádala přesnost a nápad. Hlavně v útočné fázi se obě mužstva trápila. Domácí dostali v 26. minutě krásnou příležitost na vyrovnání po faulu na hranici pokutového území. Ovšem s nabídnutou příležitostí naložili prachmizerně.

    Na Rusavě jsme dokázali několikrát zazvonit na brankovou konstrukci. Poprvé orazítkoval tyč po průniku z levé strany a rychlém zakončení J. Žejdlík, po něm o tři minuty později zazvonil na břevno hlavičkující Majkus po průniku a centru Kunze. Domácí nadále spoléhali na rychlé breaky a dlouhé míče za obranu. Po jednom z nich dostali 5 minut před koncem možnost zahrávat rohový kop, na který si dobře naběhl domácí Sedlář a hlavou za pomocí tyče určil poločasový výsledek 1:1. 

    O poločase bylo hlavně v komárenské kabině hodně dusno, ovšem promluva trenéra jakoby působila opačným efektem. Krátce po začátku druhého poločasu se domácí dostali hladce a bez větších problémů do pokutového území po levé straně domácí, kde musel za záchrannou brzdu zatáhnou M. Žejdlík, který fauloval a kopala se penalta. K exekuci se postavil Vaculík a nemýlil se - 2:1 pro domácí.

    Chvíli po inkasované brance mohlo být vyrovnáno. Dlouhý nákop Holuba téměř z poloviny hřiště dopadl v pokutovém území a odrazil se od země do břevna, kde míč k naší smůle nedokázal nikdo z přihlížejících dostat za záda domácího brankáře. Na opačném pólu hřiště chvíli na to mohli přidat třetí branku domácí, ale tentokrát při nás stála 2x paní štěstěna.

    Komárno působilo hodně nervózním dojmem a dlouho nemohli najít správný rytmus hry. Chyběla překvapivá přihrávka a spousta drobných chyb drželo hosty daleko od domácí branky. Pořádně zahrozit se málem povedlo v 60. minutě Žejdlíkovi, kterého přesně našel parťák z útoku Klas, ovšem vyhlášený hlavičkář poslal míč tentokráte vedle levé tyče. O pár minut později se k odraženému míči po rohovém kopu dostal střídající Ondroušek, který krásnou táhlou střelou donutil k protažení brankáře, který vyrazil k nohám Václavka, kterému se míč zamotal pod nohy a akce skončila jen rohovým kopem. Nešly nám ani standartní situace, kterých jsme stejně jako v předchozích zápasech měli mnoho. Ale ani z jedné šance se nám nepodařilo vyrovnat.

    S přibývajícími minutami přibývala i nervozita na kopačkách Komárna. Hráči byli v křeči a domácí obrana odolávala postupným útokům. Ze standartní situace se pokoušel z uctivé vzdálenosti překvapit domácího strážce třech tyčí Kunz, ovšem mířil jen do břevna.  Kýženého vyrovnání se Komárno dočkalo až čtvrthodiny před koncem zápasu. Rychlá akce středem vyústila v přihrávku Žejdlíka na Kunze, který se nerozpakoval a vyslal jedovku na brankáře, který dokázal jeho střelu jen vykopnout na neobsazeného Klase, který uklidil míč do sítě a rázem bylo srovnáno - 2:2.

    Komárno se po vyrovnávací brance kouslo a pokusilo se o zvrat utkání. Ovšem stejně jako již několikrát v zápase zapomínali na zadní vrátka a dosavadní remízu zachránil skvělým zákrokem Šindelek. Zápas spěl ke svému konci, když Komárno rozehrálo rychlou akci přes Žejdlíka, který vysunul za obranu agilního Kunze, kterému vyšel přehoz brankáře a Komárno směřovalo ke 3 bodům - 2:3.

    Závěr zápasu však hosté absolutně nezvládli. Ani z taktického hlediska, ani co se disciplíny týče. Nerespektování pokynů trenéra nás přišlo draho a stálo vítězství. Namísto taktického zakopávání míčů přišel nákop domácích za obranu a obrovské nedorozumění, které vyústilo 3 minuty od vedoucí branky ve vyrovnání. Pravou stranou pronikl Vaculík a cílenou střelou kolem bezmocného Šindelka poslal zápas do nerozhodného stavu 3:3.

    Frustrace a vzájemná nevole byla v komárenském dresu více než patrná a málokterý hráč se dobrovolně přihlásil na exekuci pokutových kopů o doplňkový bod. O dodatečném bodu pro Komárno rozhodl v 8. sérii střelou na pravou stranu Orel, když před ním dokázal Šindelek 1 pokus zlikvidovat a stejně tak si počínal i domácí brankář proti nemastné a neslané střele V. Matušů. V poslední sérii poslal míč nad branku domáci hráč a Komárno tak bralo "alespoň" 2 body za vítězství 3:4 na pokutové kopy.

Luděk Kunz

střídačka: Ondroušek, Matušů, Václavek, Šenkyřík

diváci: 100

rozhodčí: Tříska, Jiroušková (AR1)