REPORT ze zápasu: TJ FK Skaštice "B" : FK Komárno-Osíčko

13.08.2017 23:00

branky: 90. Frýdl - 30. Machač, 72. a 91. Václavek

    K druhému kolu okresního přeboru zajíždělo naše mužstvo znovu na půdu "rezervního" týmu. Tentokráte naše cesta vedle kousek za Hulín, do Skaštic. Zde v krásném sportovním areálu hrají své zápasy Skaštice "B". V minulém ročníku jsme zde prohráli 4:2 a to hlavně díky absolutně nezvládnutému začátku zápasu, když jsme po čtvrthodině prohrávali již 3:0. Mužstvo Skaštic je nevyzpytatelný soupeř, protože nikdy nevíte kteří hráči příjdou posílit mužstvo z "áčka". V minulém kole na domácím hřišti porazili po penaltách Němčice. To náš tým nevstoupil do soutěže příliš šťastně, když jsme prohráli s další rezervou v okresním přeboru, Kvasic, na domácí půdě 4:3 a tak o motivaci nebyla nouze.

    Svěřenci Mariana Paláta přijeli do Skaštic v bojové náladě a s touhou odvést 3 body. Všichni hráči však věděli, že soupeř je technicky zdatný a nelze ho v žádném případě podcenit. Oproti minulému zápasu byla provedena jedna změna, když na kraji obrany nahradil Nesvadbu Kulajta, na post stopera se vrátil M. Žejdlík. Na nedělní klání se sešlo celkem 14 hráčů. Absentovali Lukáš, Zátopek, Tvarůžka, Orava, Matušů, Jedlička a Ondroušek. Trenér pro tento zápas zvolil o něco opatrnější taktitu, než tomu bylo v kole prvním. Na hrotu útoku operoval osamocený Klas, záložní řada byla pětičlená. Rozhočím byl pro tento zápas delegovaný starý známý, okresními soutěžemi ostřílený, Bedřich Caletka.

    

    Do zápasu jsme vstoupili aktivně a hned jsme začali získávat pevnou půdu pod nohama a hned po dvou minutách jsme měli velkou šanci. Na středovém kruhu převzal míč od Machače Majkus, dlouho se nerozpakoval a namířil si to středem směrem k domácí brance a vystřelil. Krásná táhlá střela však na štěstí pro domácí zazvonila na levou tyč. Odražený míč se dostal k dobíhajícímu Klasovi, kterému se nepochopitelně míč v dobré pozici zamotal mezi nohy a tak se skóre prozatím neměnilo. Chvíli na to zaváhali domácí v rozehrávce, kterou vystihl Žejdlík, ale jeho střela letěla jen nad břevno. Aktivní hra z naší strany pokračovala i nadále a domácí se dlouho nemohli dostat do tempa.

    Usadit se na naší polovině se podařilo domácím až v 10. minutě, kdy nás nebezpečně drželi v klinči ve vlastním pokutovém území, hlavně zásluhou série 5 rohových kopů, které byly vždy nebezpečné a obrana měla plné ruce a nohy práce, aby dokázala odolat. Po sérii rohových kopů se hra vyrovnala a i domácí se začali tlačit více do útoků. Využívali k tomu hlavně rychlý přechod z obrany do útoku a nákopy na křídla. Po jednom z nákopů za obranu nestíhal Kunz a svoji neohrabaností sestřelil domácího hráče a kopal se tresný kop, který domácí zahráli dobře a jen díky dobře postavené tyči se skóre zápasu zatím nepohnulo - dobíhající hráč byl již moc blízko odraženému míči, který poslal hlavou vysoko nad branku.

    Na druhé straně jsme zahrávali rohový kop, kde se míč dostal zpět k jejímu rozehrávači - Machačovi, který si pohrál s obráncem a vyzkoušel střelu levou nohou k tyči, ovšem brankář domácích byl na svém místě. Domácí rozvážně rozehrávali, tahali míč ze strany na stranu a čekali na vhodný okamžik a nepozornost obrany. Defenzíva Komárna však působila kompaktním dojmem a pro Skaštice nebylo jednoduché se za ni dostat. Jednou se o to pokoušeli domácí středem, naštěstí v poslední chvíli vytáhl důležitý obranný zákrok stoper Žejdlík.

    Defenzíva našeho týmu fungovala oproti zápasu s Kvasicemi na výbornou. Hráči si nijak nekomplikovali život a rychle se snažili o rozehrávku buď přes záložníky, nebo dlouhým nákopem vyzývali ke sprintu dvojici Žejdlík - Klas. Kolem 30. minuty se hra uklidnila a my jsme vyrazili dopředu, míč přebíral Klas, který si udělal místo a stoper musel zatáhnout za záchannou brzdu a po faulu se nám nabídla dobrá šance ke skórování. K rozehrávce se postavila letní akvizice Komárna, Lukáš Machač a krásnou technickou střelou k levé tyči dostal Komárno do vedení - 0:1.

    Vedoucí branka naše hráče uklidnila. Zklidnila se hra, hráči byli na míči klidnější a s rozvahou rozehrávali. Občas se domácí odhodlali k rychlému útoku, ovšem naše obrana odolávala. S blížícím se poločasovým hvizdem byla na domácích vidět touha o vyrovnání. Když už se dostali do zakončení, tak se objevila něčí noha či tělo, které tyto pokusy zblokovalo. Pět minut před poločase vyhrál osobní souboj u pravé postranní čáry Kopečný. Zatáhl míč na dostřel branky, ovšem všiml si nabíhajícího Žejdlíka, kterému naservíroval míč, ovšem náš hroťák si namísto střely chtěl ještě vylepšit střeleckou pozici, avšak včasným pádem pod nohy mu stop vystavil domácí brankář. Poločas jsme zvládli a zásluhou Machače jsme odcházeli do kabin s těsným vedením 0:1.

    Druhý poločas začal o něco opatrněji než poločas první, domácí začali více kombinovat a nám se dobře dařilo narušovat jejich útočné pokusy. Nebylo nic jednoduššího než při náznaku šance jakýmkoliv způsobem akci přerušit a rychle zformovat řady. To se však nelíbilo hlavnímu rozhodčímu Caletkovi, který si v úvodní pětiminutovce vzal hlavní slovo a dvěma nesmyslnými žlutými kartami chtěl narušit kompaktnost naší obrany. Za naprosto triviální zákroky udělil žlutou kartu nejdříve M. Žejdlíkovi a chvili na to i Orlovi. Z počátku druhé půle měli častěji na kopačkách míč domácí, ovšem působili nemastně neslaně. To nám se dařily rychlé přechody do útoku. V 55. minutě dostal ideálně míč za obranu Klas, který se řítil na brankáře, ovšem zcela nepochopitelně ve vyložené šanci zklamal. Na druhé straně nechal rozhodčí zcela bez povšimnutí nesportovní chování domácího Brady, který po odpískání nakopl míč do ležícího Žejdlíka, kterému se to zcela zjevně a po právu nelíbilo a ten měl co dělat, aby se udržel a zákrok si vlastnoručně s protivníkem vyřídil.

    Málem se naplnilo ve sportu otřepané přísloví - nedáš, dostaneš. Při rozehrávce vystihli domácí záměr a rázem se jim naskytla dobrá příležitost ke skórování, ovšem domácí středopolař byl hodně překvapen a míč nastřelil jen do nohou Šindelka. V 60. minutě proběhlo v našem týmu první střídání, když ze hřiště odešel nevýrazný Klas a na hrotu útoku ho nahradil Václavek. Minuty přibývaly a domácí se snažili o vyrovnání. Hlavně centry do pokutového území byly pro naši obranu vždy velkým varováním a také se více dostával do hry střed skaštické zálohy, se kterou měli naši hráči plné ruce práce.

    Stále se nám však dařilo držet těsný jednobrankový náskok a zanedlouho jsme zvýšili vedení. Na pravé straně zálohy svým důrazem vybojoval míč Kopečný, který přihrál Machačovi a vypadalo to velmi nadějně. V poslední chvili mu však míč obránce vypíchl a Machač musel volit přihrávku doleva na nabíhajícího Kulajtu, který vystřelil po zemi a domácí podruhé v zápase zachránila branková konstrukce.

    V 71. minutě byla k vidění v našem podání krásná fotbalová akce. Rychlý break do otevřené obrany vedl Žejdlík, který našel z druhé vlný nabíhajícího Kunze, který se neukvapil a přesnou přihrávkou našel přesně nohu nabíhajícího Václavka, který s pomocí tyče zvýšil vedení Komárna na 0:2.

    Druhá branka v síti domácích naše hráče uklidnila a dosažení 3 bodů ze hřiště soupeře bylo už jen čtvrthodiny blízko. V poslední čtvrthodině domácí přidali ještě více na důrazu a nejvíce to odnášel znovu stoper Žejdlik, který už musel okřiknout hlavního rozhodčího, aby si všímal přibývajících zákeřných útoků na jeho osobu. Avšak důležité bylo co se dělo na hřišti. Špatný aut Orla využili domácí k rychlému přechodu do útoku a na pozoru se musel mít Šindelek, který prudkou střelu s vypětím všech sil vyrazil na rohový kop. Další příležitost měli domácí pět minut před koncem, kdy se špatně zorientoval Kunz a špatným kontaktem s míčem vyslal Skaštice do šance, která naštěstí skončila jen nad horní tyčí naší branky.

    Domácí se přeci jenom dočkali snížení. V poslední minutě zápasu dostal jeden z domácích hráčů míč za naše obránce, ovšem do ofsajdového postavení, které uniklo jak našemu pomeznímu tak hlavnímu rozhodčímu a Frýdl dokázal dotlačit míč do sítě a dal tak domácím malou jiskru naděje - 1:2.

    Skaštice poté vrhly všechny síly do útoku a koncentrovali se jen na útočení a to se jim stalo osudným. Špatnou rozehrávku domácího obránce zachytil Václavek, který se s míčem příliš nemazlil a poslal jej téměř z poloviny hřiště na branku, kde v tu chvíli nebyl domácí brankář, protože korigoval útoky svých kolegů z okolí pokutového území. Plachtící míč už přes všechnu snahu zachytit nestihl a Václavek tak definitivně svým druhým gólem v zápase rozhodl o 3 bodech pro Komárno za vítězství na půdě Skaštic 1:3.

RESUMÉ: "Byl to hlavně zápas o sebedůvěru. V minulém zápase jsme doma nestačili na Kvasice, kde jsme selhali a chtěli výsledek odčinit při první příležitosti. Obrana oproti prvnímu zápasu působila kompaktnějším dojmem, záloha fungovala dobře, v útoku to byl takový náš standart - neproměněné šance. Dobře, že jsme se ujali vedení a nemuseli dohánět. Naopak to byl soupeř, který ve druhém poločase musel tvořit. Co je zarážející tak je přístup rozhodčího, který nesmyslně zvýhodnil díky žlutým kartám útočníky soupeře a na druhé straně nechal naprosto zřejmé nesportovní chování bez jakéhokoliv postihu. Druhý gól byl zásluhou celého týmu - krásná kombinační akce a skvělá gólová tečka o tyč. Třetí branka byla fotbalová nádhera v podání Václavka. Super body ze Skaštic musíme doma potvrdit proti Těšnovicím, které jsou zatím za očekáváním. Nesmíme nic podcenit a musíme tvrdě a poctivě makat zápas od zápasu, trénink od tréninku. A půjde to!"


Martin Žejdlík

střídačka: Nesvadba, Šenkyřík, Václavek

diváci: 90

rozhodčí: Caletka