Report ze zápasu: TJ Roštění - FK Komárno-Osíčko

20.04.2017 13:22


branky: 20. a 34. Salajka, 55. a 79. Zakopal, 74. Zapletal, 86. Vlkolenszki

   Velikonoční sobota roku 2017 bude jistě pro naše hráče dlouho velkým strašákem. Právě v tento svátek jsme totiž zajížděli k utkání 17. kola okresního přeboru na půdu TJ Roštění. Domácí Roštění přes zimu zaznamenalo v kádru řadu změn a tým jde pomalu tabulkou vzhůru. Tým z Roštění si v minulém zápase poradil na domácí půdě s Břestem (3:2), naopak náš tým nedokázal potvrdit body z Břestu a na domácí půdě prohrál s posledními Počenicemi/Tetěticemi (1:3).

     Trenér Josef Šindelek měl před zápasem hodně příjemné starosti. V kabině se mu totiž sešlo hned 17 hráčů ze sestavy. Chyběli jenom Tvarůžka, Orava a Koukal. Oproti minulému zápasu jsme zaznamanali jen jednu změnu. Na levém beku nastoupil Václavek (místo Tvarůžky), před něj se posunul na zálohu právě Kunz.

    Řízením svátečního utkání byl určen rozhodčí Žigmund, na lajnách mu pomáhali Skyba a Pitron. V krásném sobotním počasí mohlo utkání, které, alespoň papírově žádné velké nadílce nepředurčovalo....

    Utkání začalo v dobrém tempu a hned po minutě hry se ke střele ze střední vzdálenosti odhodlal domácí "veterán" Zakopal, jehož střelu pro jistotu Šindelek vyrazil na roh. Na druhé straně se zkoušel po nákopu M. Žejdlíka hlavou prosadit Klas, ovšem jeho hlavičce chyběla potřebná rasance. Další naši šanci jsme zaznamenali po deseti minutách hry, když centr Kunze sklepl pro Kubíka Lukáš, avšak střela Kubíka skončila jen v náručí vděčného brankáře.

    Za pár okamžiků mohlo udeřit na druhé straně. Domácí se prezentovali jednoduchou hrou. Stoper vzal míč a po pár krocích dopředu se nerozpakoval a napálil míč co nejdále do útoku. Tato strategie se domácím málem vyplatila ve 12. minutě, když domácí nastřelili břevno. Změna skóre se mohla konat hned z protiútoku. Agilní Žejdlík zatáhl míč do pokutového území a předložil jej mezi penaltu a šestnácku na Kunze, který dobře vystřelil, ovšem bravůrní zákrok vytáhl domácí brankář a míč vyrazil ke Kubíkovi, který ze slibné pozice mířil v pádu vysoko nad.

    Poprvé se skóre měnilo po 20. minutách hry, když hodně prostoru po jednom z nákopů dostal Zakopal, který vnikl do pokutového území a křižnou střelou donutil Šindelka k zákroku, jež vyrazil míč jen před sebe kde číhal na svoji kořist Salajka a pohodlně poslal domácí do vedení - 1:0. Domácím díky našim chybám a nedůrazu hra na nakopávané míče více než vyhovovala. Nakopávané míče měly skoro vždy stejného adresáta - třicetiosmiletého Zakopala, který si dokázal pokrýt míč, ikdyž byl několikrát zdvojen - prostě náš nedůraz. 

    Vyrovnat jsme mohli po rohovém kopu, když hlavičkoval Žejdlík pouze do stojícího obránce, ovšem následný závar se nám ve vyrovnání přetavit nepodařilo. Naopak to byli znovu domácí, kteří se rychlou akcí dostali až do zakončení z pravé strany a Šindelek musel být v neustálé pozornosti. Toto varování jakoby naši hráči nebrali v potaz a za několik málo okamžiků domácí udeřili podruhé a znovu u toho byl Zakopal. Ten se u postranní čáry elegantně zbavil Václavka s Kunzem, poté si míč potáhl středem kolem našich záložníků a citovou přihrávkou za obranu vyzval k druhé brance Salajku, který jemným lobem přehodil Šindelka a domácí po krásné akci vedli 2:0.

    S našimi barvami mohlo být do poločasu ještě hůře. Na naší polovině se zapomenul po jednom z ostrých zákroků kulhající Klas, čehož se snažili domácí využít. Poslali míč na středový kruh na Zakopala, který si vzal míč a navzdory vehementního signalizování našich obránců, že se jedná o ofsajd, se díky postavení Klase nekonalo. Zakopal si tak jako na tréninku mohl vyzkoušet samostatný nájezd na brankáře. Šindelek v brance se však neukvapil a kličku vystihl a vytlačil Zakopala do úhlu, kde se poté dalšími kličkami zamotal a trvalo asi 15 vteřin než osamocenému Šindelkovi doběhli spoluhráči na pomoc a i s jejich pomocí jsme na poločasovou poradu odcházeli jen s dvoubrankovým mankem.

    Druhé dějství jsme začali aktivněji, častěji jsme měli míč na kopačkách, ovšem cesta k brance domácích byla dlouhá a trnitá. Hráči namísto jednoduchosti volili špatné řešení situace a nebo nahrávali na obsazené hráče a tím pádem se hra zpomalovalo a moment překvapení byl tu tam. To domácí si hráli svoji hru, v hlavní roli stoper a útočník Zakopal. Stejná situace předcházela brance v 55. minutě, kdy na polovině zachyboval M. Žejdlík, který nechal Zakopalovi příliš mnoho prostoru a ten nezaváhal a jemným lobem přehodil vyběhnuvšího Šindelka a domácí odskočili na rozdíl tří branek - 3:0.

    Vedení 3:0 bylo z pohledu domácích zasloužené, hru si nekomplikovali zbytečným vymýšlením - prostě konali. Přesto jsme se mohli dočkat snížení. Nejprve Žejdlík potáhl míč po pravé straně a načechral jej do vápna, kde míč proletěl až ke Klasovi, který ze 100% pozice trefil jen pravou tyč domácí branky. Poté se do dobré příležitosti dostal Zátopek, jež si svoji rychlostí našel míč za obranou, ovšem jeho pokus mezi tři tyče nemířil. Stejně tak si počínal i Kubík, kterému míč k nohám sklepnul Žejdlík.

    Navýšit vedení se domácím nepovedlo po dalším střeleckém pokusu Zakopala, avšak to nemuselo domácí dlouho mrzet. Dezorientovanou a hádající se obrannou řadu překvapili rozehráním rohu na krátko a na následný centr si naběhl osamocený Zapletal a navýšil vedení domácích na čtyřbrankové - 4:0. Po této brance padla na naše hráče obrovská deka a strašný alibismus. Namísto toho, abychom hru uklidnili a zkusili s utkáním ještě něco udělat, tak jsme se zbytečně rozhádali a vypadalo to spíše než na hřišti, jako v židovské škole. To že jsme se hádali a nedokázali se vzájemně povzbudit, to byla voda na mlýn domácích, kteří v poklidu drželi míč a nepouštěli nás příliš do hry.

    V 79. minutě neudělal pověstný krok k míči Majkus a domácí šli do přečíslení, jelikož krajní obránci se vydali na podporu zálohy. Míč dostal na půlce kdo jiný, než Zakopal, který tentokráte vystřelil z ostrého úhlu a přes nohu padajícího Šindelka míč nešťastně propadl do sítě po páté a rukavice byla na světě - 5:0.

    To však nebylo ze strany domácích všechno. Znovu se situace opakovala. Majkus špatnou rozehrávkou daroval míč soupeři, kteří šli do rychlého přečíslení, které zastavil až faulem v pokutovém území Holub, jenž srazil k zemi Zakopala a kopala se penalta. K její exekuci se postavil Vlkolenszki a nedal Šindelkovi šanci a tím ukončil utkání, ve kterém se domácí na vítězství ani příliš nenadřeli a po hrubých chybách zvítězili hladce 6:0.

RESUMÉ: "Hráči Roštění nám připravili opravdu nečekanou Velikonoční nadílku, kterou čekal snad jen málokdo. Soupeř hrál dobře, ale ruku na srdce, dost jsme mu to svou naivitou zjednodušili. Hlavně naším přístupem při bránění a nedodržení pokynů. Důraz? Toto slovo je pro nás velkou neznámou. Soupeři nás okopávají na každém coulu a my se nedokážeme do soupeře ani pořádně opřít. Co se týká pokynů. Když se v kabině něco zdůrazní, tak by se podle toho hráči měli na hřišti chovat. Do příštích zápasů se musíme sakra chytnou každý za nos, jinak s takovou se budeme velmi rychle (a to nikdo nechce) pakovat zpátky do "pralesu". Musíme to rychle hodit za hlavu a začít od znova a zase pravidelně získávat nějaké ty body a hlavně, a to je nejdůležitější, začít fotbalem bavit sebe a naše věrné diváky." 

střídačka: Orel, Ondroušek, Nesvadba, Holub, Matušů, Šenkyřík

diváci: 60

rozhodčí: Žigmund, AR1 Skyba, AR2 Pitron