Semifinále poháru OFS Kroměříž: FK Komárno-Osíčko : SK Břest

29.03.2017 12:13


branky: 18. Klas - 7. Látal, 15. a 73. Bejdák, 36., 52. a 62. Štauber

   Po dlouhé zimní přestávce byli jistě všichni hráči, funkcionáři i fanoušci nažhavení na první jarní utkání. V rámci semifinále poháru OFS Kroměříž se naši hráči představili na domácí půdě proti SK Břestu. Paradoxně to byl právě Břest, se kterým jsme odehráli vůbec první historické utkání našich barev v okresním přeboru a který to bude náš soupeř i v příštím zápase, tentokráte znovu v rámci mistrovského utkání OP. SK Břest postoupil do semifinále poháru díky vítězstvím s Kyselovicemi (7:1) a Těšnovicemi (3:1). Naši hráči si na podzim poradili s Chvalčovem (6:2) a poté s dalším rivalem z Mrlínku (4:1). Proto se dalo očekávat, že půjde o vyrovnané a napínavé utkání.

   V zimní přestávce jsme se soustředili především na nabírání fyzické kondice. Ovšem jak bylo na některých hráčích vidět, tak právě tuto část přípravy řádně ošidili. 

   Trenéru Josefu Šindelkovi se před zápasem z různých důvodů omluvili Tvarůžka, Orel, Koukal, Šenkyřík, Matušů a Nesvadba - čili pěkný zástup absencí. Na lavičce náhradníků tak bylo pouze duo OO - Ondroušek a Orava. V sestavě se poprvé představil divákům, nový hráč FK Komárna-Osíčka, Luboš Zátopek, který v zimní přestávce přišel z Horního Újezdu.

    Hlavním arbitrem pro tento zápas byl delegován O. Závojský, spolu s ním rozhodovali na lajnách B. Caletka a E. Jiroušková. Terén hřiště ještě nebyl v ideální formě, ovšem pořadatelé dělali co mohli, aby se tento semifinálový zápas odehrál na důstojném terénu. Nic tak nebránilo, aby utkání o historický postup do finále poháru OFS Kroměříž mohl začít.

   Utkání začalo oboustranně opatrně. V první příležitosti na změnu skóre se díky podklouznutí hostujícího obránce Žejdlík, ovšem místo chladnokrevného zakončení nahrával na svého parťáka Klase, jehož úmysl přečetl hostující brankář. Do vedení se tak dostali hosté. V nepřerušené hře ztratil zbytečně míč na vlastní polovině Majkus a byl z toho protiútok hostů, který ještě vytěsnil Šindelek na rohový kop. Exekuce od rohové zástavy se hostům povedla na výbornou a šli do vedení, když se hlavou prosadil nikým neobsazený Látal - 0:1.

    Našim hráčům se v úvodu zápasu vůbec nedařilo a jako by to proklamovalo, jakým směrem se bude utkání ubírat. Naši hráči si nedokázali pořádně přihrát, chyběla přesnost, důraz a hlavně bojovnost. Ta nechyběla hostům v 15. minutě. U autové čáry se nechal školácky obehrát Václavek a hosté zůstali lacino u míče. Poté míč putoval do pokutového území, kde dlouho váhal s odkopem zmiňovaný Václavek a nakopl důrazného Bejdáka, od kterého míč putoval za záda bezmocného Šindelka podruhé - 0:2.

    Jiskra naděje pro naše barvy svitla v 18. minutě, kdy byl u levé postranní čáry faulován Žejdlík. K rozehrání standartní situace se postavil Kubík, jehož centr mířil do "ohně" před branku, kde centr protečoval Klas a od jednoho z bránících hráčů míč doputoval do sítě - 1:2. Chvíli to vypadalo, že by se naši hráči mohli vrátit do zápasu, ovšem opak byl pravdou. Hosté s přibývajícím časem získávali půdu pod nohama a díky hrubým chybám v obraně jsme jim dovolili několik nebezpečných šancí. Proti byl však brankář Šindelek, který navzdory otřesnému bránění svůj tým stále držel ve hře, když předvedl několik bravůrních zákroků. Naši se kopali za uši. Vyjímkou byl únik Kunze, který prováhal možnost lobu přes vybíhajícího brankáře a ze slibné akce nebylo nakonec nic.

    Na rozdíl dvou branek odskočili hosté opět v 36. minutě. Po zbytečném faulu zahrával přímý volný kop Bejdák, který prudkou střelou přes zeď donutil ke skoku k tyči Šindelka. Od tyče se míč odrazil na levou stranu, kde všichni naši bránící hráči byli v roli diváků a jen sledovali, jak osamocený a nikým neatakovaný Štauber doráží míč do zcela opuštěné branky - 1:3.

    Psychika našich hráčů byla na bodě mrazu. Hráči si nevěřili, míče jim od nohou odskakovaly, všude byli o krok později a s důrazem se rovněž nepotkali. Z šedé nudy našeho výkonu vyčníval snad jen "polovinový" pokus Václavka, který zkoušel střelou z poloviny hřiště využít špatného odkopu hostujícího strážce svatyně. I přes všechny tyto lapálie jsme mohli těsně před koncem poločasu dvakrát skórovat - ovšem chyběl klid v zakončení a otřepané "štěstíčko". V prvním případě hlavičkoval po rohovém kopu na zadní tyči Kulajta, který osamocen poslal míč o metr vedle levé tyče. O pár okamžiků později zůstal trestuhodně neobsazený jindy výtečný hlavičkář M. Žejdlík, ale ten jako by se šance zalekl a dopadl stejně jako jeho spoluhráč před ním. 

    Těsně před koncem prvního poločasu se ještě jednou vyznamenal Šindelek, tentokráte v sedě na dvakrát zabránil střeleckým pokusům fotbalistů Břestu, kteří tak do kabin odcházeli nadmíru spokojení s dvoubrankovým vedením 3:1.

    O poločasové přestávce bylo v kabině domácích pěkně dusno, ovšem hráči jakoby si slova trenéra nevzali vůbec k srdci a pokračovali v nemastném a neslaném výkonu z poločasu prvního. Stejně jako v poločase prvním začali lépe hostující hráči, kteří svým důrazem znepříjemňovali našim hráčům hru. 

    Když už to vypadalo, že začínáme se soupeřem držet krok, tak z ničeho nic udeřili po čtvrté. Špatně zahraný ofsajd systém, kterým se naši snažili vystavit hostujícího hráče do ofsajdu se nepovedl a hosté se řítili na Šindelka. Unikající hráč se neukvapil a počkal na svého spoluhráče Štaubera, který přes vehementní snahu obránců střelou pod břevno zvýšil v 52. minutě na 1:4.

    Výkon, kterým se v tomto zápase prezentovala většina našich hráčů, neodpovídal ani tempu pouťového zápasu. Frustrace z vývoje skóre a hrozivý výkon vygradoval v 62. minutě, kdy se hosté jednoduše dostali do přečíslení a přesnou přihrávku za špatně zformovanou obranu dostal znovu Štauber, který svou třetí brankou v zápase dovršil čistý hattrick - 1:5.

    Totalní zmar našich barev dokonal šestou brankou Bejdák, který dostal skvostnou přihrávku před poloodkrytou branku a zasadil nám 6 hřebíček do semifinálové rakve - 1:6. Zhruba čtvrt hodiny před koncem jsme od rozhodčího dostali výhodu přesilové hry, když střídající Orava vyslal do breaku Žejdlíka, kterého hostující stoper Šídlo stáhl k zemi a musel jít předčasně do sprch. Výhoda jednoho hráče v poli nebyla nijak znát, naopak byli to hosté, kdo s přehledem kontrolovali zbytek zápasu a dovolili našim hráčům jen pár pokusů z uctivé vzdálenosti, ale ani jeden pokus neskončil mezi 3 tyčemi.

    Hosté z Břestu se tak mohli radovat z překvapivě snadného a vysokého vítězství 6:1 a postupu do pohárového finále, kde si to na prvního máje rozdají s druhým finalistou - mužstvem Slavkova pod Hostýnem, který na domácím hřišti porazil Zdounky nejtěsnějším rozdílem 1:0.

RESUMÉ: "Tragický výkon našich hráčů vygradoval šesti přesnými zásahy v naší síti. Hráčům chybělo snad všechno, co je ve fotbale k vítězství potřeba - výkon, nápad, zarputilost a hlavně bojovnost, která byla v tomto zápase nulová. Touha porvat se o míče prostě vidět nebyla, hráči byli vždy o krok za soupeřem a v dnešním zápase si prostě vyhrát nezasloužili. Nejslabším článkem byla obrana, která byla dneska několikrát nachytána na šťopkách. Jen zásluhou výborného Šindelka, který pochytal dalších 6 tutových šancí nebyl výsledek zápasu z pohledu hostujícího Břestu dvouciferný. Na vysněné finále poháru si budeme muset počkat. Nezbývá než soupeři pogratulovat k zaslouženému vítězství. My naopak máme týden, abychom si vše vyříkali a připravili se na stejného soupeře, protože v neděli se představíme v prvním mistrovském utkání jara právě na hřišti SK Břestu.

Jiří Šindelek


střídačka: Ondroušek, Orava

diváci: 90

rozhodčí: Závojský, AR1 Caletka, AR2 Jiroušková