40. ročník turnaje "Zemské Osy" v Mrlínku 2011

21.07.2011 10:50

Jubilejní "Zemskou Osu" vyhrály Rajnochovice

    Krátce po skončení fotbalové sezóny se nám dostalo velké pocty - postupující tým z naší skupiny do okresního přeboru TJ Mrlínek nám poslal pozvánku na tradiční turnaj Zemské Osy, který se letos konal již po 40té. Turnaje se za nedělního, typicky letního, počasí účastnilo celkem 6 mužstev.
Hostitel Mrlínek, sousedi z Loukova, nedaleké Rajnochovice, slovenská Horná Poruba a také další tradiční hosté z polských Wadowic a v neposlední řadě my - FK Komárno-Osíčko.


FK Komárno - Osíčko - Zemská Osa 2011 - 2. místo
Horní řada: Žejdlík M., Ponížil M., Fabián V., Nesvadba R., Nevtípil J., Matušů W., Žejdlík J.
Dolní řada: Palát M., Klas D., Vagač R., Kundrát T., Šindelek J., Šindelek Jiří


    Los nám do základní skupiny přiřknul polský tým z Wadowic a "derby" soupeře TJ FK Loukov. První zápas turnaje odehráli místní borci proti týmu z Rajnochovic. Rajnochovice v něm zvítězily těsně v poměru 1:0. K druhému zápasu nastoupili naše barvy proti Loukovu. Od začátku se hrálo ve vysokém tempu a diváci si museli na první gól počkat do samotného závěru první půle, kdy se hlavou trefil Žejdlík. Druhou branku přidalo Komárno po dlouhém nákopu a chybě loukovského brankáře a zvýšili své vedení na 2:0. Loukov se dočkal asi po 10 minutách druhé půle a korigoval na 2:1. Do konce bylo k vidění pár brankových příležitostí na každé straně, avšak Komárno svou první historickou výhru na "Zemské Ose" uhájilo.


Druhý gól vstřelil Loukovu veterán J. Šindelek

    V dalším zápase nastoupila místní jedenáctka proti Horné Porubě. Zápas skončil nerozhodně 1:1, což pro domácí znamenalo, že se v zápase o umístění budou rvát o konečné 5. a 6. místo. Ve 4tém zápase turnaje změřili síly týmy z Loukova a Wadowic. Loukov podruhé na turnaji prohrál v poměru 2:1 a tím se tak stal soupeřem Mrlínku v zápase o poslední, resp. předposlední místo.

    Ve druhé skupině si to o účast ve finále rozdaly Rajnochovice a Horná Poruba. Slovenský mančaft byl v zápase lepším týmem, avšak za pomocí rozhodčích se do finále dostaly Rajnochovice, to když sudí neodpískal proti Rajnochovicím jasnou penaltu a neuznal Porubě regulérní gól z před konce zápasu kvůli domělému postavení mimo hru. které odmával zmatený okresní fotbalový postrach Kubačák. Slováci se cítili být ukřivdění a většina lidí jim dala za pravdu, že byli lepším týmem, avšak sudí stáli po boku Rajnochovic.


Hráči Horné Poruby se finále i díky rozhodčím nedočkali


    K dalšímu zápasu nastoupili naši borci po obědě, kdy jsme se dočkali dalšího milníku v historii klubu. Tentokrát se jednalo o první mezistátní měření sil - k souboji o první místo jsme vyzvali Skawu Wadowice. Jako první jsme inkasovali my, to když míč do vlastní branky dovezl M. Žejdlík. Vyrovnali jsme však záhy střelou M. Paláta k levé tyči. Druhý poločas začal naší převahou, kterou zužitkoval J.Žejdlík, který střelou z půlky využil nedorozumění mezi polským obráncem a brankářem. Třetí pojišťovací gól přidal z blízkosti branky Klas a na konečných 4:1 pečetil střelou ze 16 metrů W. Matušů. Druhá výhra ze dvou zápasu a plný počet bodů znamenal postup do finále.


Mezinárodní zářez na střeleckou pažbu zaznamenal před koncem zápasu také W. (Drogba) Matušů

    Zde jsme měli změřit síly s týmem SK Rajnochovice. Ještě před samotým finále se odehrály zápasy o konečné umístění. O 5. a 6. místo si to rozdaly týmy Mrlínku a Loukova. Domácí byli po celý zápas lepším týmem a zaslouženě Loukov porazili a obsadili tak 5. místo. Čistě zahraničním měřením sil byl zápas o 3. a 4. místo. Horná Poruba ze Slovenska deklasovala soupeře z Polska v poměru 4:1 a získali tak bronzové medaile.

    Krátce před 4. hodinou odpolední nastoupili hráči FK Komárno a Rajnochovic, aby si v posledním zápase turnaje spolu poměřily síly. Zápas pro nás nezačal dobře. Již ve druhé minutě odpískal rozhodčí Skyba pokutový kop a Rajnochovice rázem vedly.


Rajnochovice nastartovaly demolici gólem z penalty

    Druhý gól přidaly Rajnochovice ze situace, která zaváněla postavením mimo hru, rozhodčí však byl jiného názoru. Třetí gól jsme inkasovali po samostatné akci a čtvrtý podle výkladu pravidel z ofsajdové pozice. Finále se nám nepovedlo a prohráli jsme zaslouženě s celkem Rajnochovic v poměru 0:4, ale nutno dodat, že se hráči nemají za co stydět a při premiéře na turnaji Zemské Osy určitě mužstvo z Komárna ostudu neudělalo, naopak podle názoru přihlíživších bylo příjemným překvapením turnaje.


Tak jsme druzí, no a cóóóó !


    Pořadatelům děkujeme za pozvání a za příjemně strávenou neděli a snad se nám této pocty, že nás Mrlínek na svůj turnaj pozve, dostane i příštím rokem, kdy se bude turnaj Zemské Osy, na hřišti "pod Duby" v Mrlínku opět konat. Všem hráčům patří dík za předvedené výkony.

=gio=