Report ze zápasu: TJ FK Loukov : FK Komárno-Osíčko

27.08.2017 07:31

branky: 18. Žejdlík J., 37. Machač, 61. a 78. Václavek

    Po nevydařeném domácím zápase s Těšnovicemi, ve kterém jsme měli herně navrch a přesto jsme nakonec prohráli po pokutových kopech 2:1 si chtělo mužstvo FK Komárna-Osíčka usmířit fanoušky na půdě TJ FK Loukova. V lokálním derby, ve kterém není favorita jsme se celý týden pečlivě na Loukov připravovali. Domácí FK Loukov se prozatím v soutěži hledá. Z dosavadních tří zápasů dokázali hráči získat pouze 2 body za vítězství na pokutové kopy s Lubnou. Náš tým měl na svém kontě o 2 body více a patřila mu devátá příčka tabulky.

    Náš tým zajížděl do Loukova se 14 hráči. Z různých důvodů chyběli Kopečný, Šindelek, Tvarůžka, Nesvadba, Zátopek, Koukal, Matušů a Ondroušek. Přesto se podařilo sestavit silnou sestavu, která byla odhodlána porvat se o důležité body do tabulky. Na lavičce náhradníků byla trojice Orava, Šenkyřík a připraven byl rovněž Palát. Rozhodování zápasu připadlo triu Skyba, Odstrčil a Kolář. Za parného letního odpoledne tak mohlo začít další z derby zápasů o "vládce Javorníku".

    Neuběhlo ani 30 vteřin a už jsme mohli jít do vedení. Naši obránci si párkrát vyměnili míč a dlouhý nakopávaný balón dopředu domácí podcenili a nedůraz málem potrestal Klas, který se snažil přehodit Konečného, ovšem v dobré příležitosti trestuhodně selhal. Již od úvodních minut tak bylo zřejmé, kdo že by měl být dneska na hřišti pánem. O pět minut později se pokoušel překvapit střelou z velké dálky domácího brankáře Kunz, ovšem ten byl na svém místě. V úvodu zápasu jsme byli aktivnější na míči a obrana držela pevně svého soka na míle daleko od Šindelkovy branky. Ve 12. minutě podnikl jeden ze svých typických úniků kapitán J. Žejdlík, zatáhl míč do pokutového území a předložil jej Kunzovi, jehož střela prolétla nad břevnem.

    Skóre zápasu se poprvé mohlo měnit v 17. minutě, když míč zatáhl kolem pravé postranní čáry Žejdlík a namísto střely volil přihrávku na nabíhajícího Klase, ke kterému bohužel míč nedoputoval a vracející se obrana domácích zažehnala rodící se nebezpečí na roh. Z následného rohového kopu vznikla skrumáž, po které jsme vhazovali aut. Dlouhý míč z rukou Lukáše doputoval až na hlavu Žejdlíka, který jej zády k bráně přizvedl a ten zaplachtil do domácí branky - 0:1.

    Po úvodní brance zápasu jsme nepolevili. Ba naopak jsme ještě přidali na otáčkách a domácí obrana měla plné ruce a nohy práce. Chvíli po prvním gólu zatáhl do pokutového území míč znovu J. Žejdlík a přihrávkou našel Machače, který si na hranici šestnáctky potáhl míč do středu hřiště a střelou na vzdálenější tyč vyzval k zákroku Konečného, který jeho technickou střelu vyrazil na rohový kop. Stejný hráč byl v dobré pozici pár minut poté, ovšem zbytečně ještě hledal lépe postaveného spoluhráče. Po půlhodině hry jsme se zkoušeli prosadit kombinační akcí středem hřiště a následná střela Lukáše byla vytěsněna na rohový kop dobře chytajícím Konečným. S blížícím se koncem poločasu jsme byli nadále aktivní a soupeře jsme drželi daleko od naší branky. Obrana fungovala na jedničku a svou přítomností jistě pomohli Šindelkovi vrátit pošramocené sebevědomí.

    Druhou branku jsme přidali po krásné fotbalové akci. Machač našel na křídle rozběhnutého Žejdlíka, který znovu zatáhl míč a centrem vrátil Machačovi přesnou přihrávku a ostřílený matador ve službách Komárna nedal Konečnému sebemenší šanci - 0:2. Naši hru zdobila agresivita a napadání vysoko na polovině soupeře, se kterým měli domácí velké problémy.

    Ještě před odchodem na poločasový odpočinek se toho na hřišti událo spoustu. Nejprve se v hlavní roli ocitl pomezní rozhodčí, který nám neuznal regulérní branku pro domnělý ofsajd, o který se však v žádném případě jednat nemohlo. Tato situace rozčertila Machače, který za své počínání obdržel od hlavního rozhodčího žlutou kartu. Tři minuty před koncem poločasu vyslal přesným pasem Majkus mezi obránce do úniku Václavka, který ztroskotal na vyběhnuvším Konečném. Z role nahrávače se poté Majkus přeorientoval na zakončujícího po rohovém kopu, ovšem z dobré pozice mířil vysoko nad horní tyč loukovské branky. Poločasové skóre zápasu tak bylo nakloněno více Komárnu, které po zásluze vedlo 2:0.

    Vstup do druhého poločasu byl oboustranně vlažný. Velké vedro ještě více komplikovalo hru domácích, kteří se zdálo jakoby odcházeli po fyzické stránce. Naši hráči s vědomím dvoubrankového vedení nikam nespěchali a poctivou hrou drželi domácí mimo dostřel branky Šindelka. Do první vážnější šance druhé půle se dostal po dlouhém výkopu a přiťuknutí od Machače křídelní záložník Lukáš, který namísto avizované střely ještě hledal Klase, který se sice dostal do zakončení, ale jeho střela byla zblokována na roh. Z následného rohového kopu se dostali domácí do rychlého protiútoku. Nakopli míč směrem dopředu, kde netrefil míč ideálně stoper Žejdlík a nechtěně namazal domácímu hráči, který se řítil osamocený na Šindelka. Ten se mu snažil snížit střelecký úhel. Domácí hráč volil přehoz brankáře, který naštěstí pro nás skončil jen na horní tyči branky. Nebezpečí poté definitivně zažehnali naši vracející se hráči.

    Tato nevyužitá šance nás však dlouho mrzet nemusela, protože po čtvrthodině hry se rychlým přečíslením dostal do pokutového území Žejdlík, který přihrál lépe postavenému Václavkovi, kterého vychytal Konečný. Míč se poté odrazil přímo k nohám našeho kapitána, který rovněž nepropálil padajícího Konečného. Akci dokonal až první jmenovaný střelec Václavek, který skrz hráz těl levačkou trefil miniprostor u tyče a zvýšil na 3:0 z pohledu Komárna.

    Třetí branky v síti Loukova naše hráče definitivně uklidnila a od té doby panoval na našich kopačkách klid a pohoda. Bylo vidět, že hráči si za tohoto průběžného stavu více dovolí. Hru jsme kontrolovali a nepřipouštěli jsme žádné drama. Čas od času podnikli domácí nějaký ten útok, ovšem nic obtížného pro obranu to nebylo, zvlášť když ve středu obrany byla neprostupná zeď jménem Žejdlík, který posbíral snad všechny vysoké míče. Jen jednou se musel mít na pozoru Šindelek a to když zkoušel štěstí z přímého volného kopu Rybka.

    Patnáct minut před koncem jsme rozehráli rychlou breakovou situaci po pravé straně. Míč potáhl po pravé straně Lukáš, na hranici pokutového území našel svou přihrávkou Machače, který elegantně patičkou přiťukl míč Václavkovi, jehož střelu vytěsnil Konečný na rohový kop. Podobná situace se odehrála o pár minut později, jen s tím rozdílem, že se znovu měnilo skóre. Důrazné napadání našich hráčů vyústilo v chybu domácích, kterým jsme ukořistili míč. Machač postrčil míč doleva na rozběhnutého Žejdlíka, ten se neukvapil a přesnou přihrávkou našel nabíhajícího Václavka, který se na dvaceti metrech opřel levou nohou do míče a svou druhou brankou v zápase zvýšil už na 0:4. Rána to byla náramná a z pohledu Konečného nechytatelná.

    V poslední desetiminutovce jsme ještě zaznamenali několik příležitostí na změnu skóre. Nejprve se vyznamenal Konečný, který po závaru před brankou nepustil míč za svá záda. Na druhé straně se mohli dočkat alespoň čestné branky domácí, ovšem tečovaný pokus skončil jen u rohové zástavy. Asi nejblíže brance byl střídající veterán Orava, ale míč mu v poslední chvíli poposkočil a díky tomu zamířil vysoko nad branku. Závěř zápasu už si naši hráči vyloženě užívali a v poklidu jej dohráli a se závěrečným hvizdem se tak mohli radovat z přesvědčivého vítězství v derby zápase 0:4.

RESUMÉ: "Je za námi další zvládnuté derby. V zápase jsme byli jasně lepší a naše dominace mohla být umocněna ještě větším brankovým přídělem v domácí síti, ovšem dobře zachytal brankář Konečny. Naši hráči šli za vítězstvím od úvodních minut, kdy svou ucelenou hrou a organizovanou obranou nedávali domácím prakticky žádnou šanci. Dobře jsme napadali, nechyběl rychlý přechod do útoku. Odbourali jsme konečně strach něco vymyslet a odměnou nám byly 4 krásné branky. Vítězství proti trápícímu se Loukovu však nesmíme přecenit a musíme ho v nadcházejícím zápase na domácí půdě proti Záhlinicím potvrdit, jinak budou body z venku, jak se říká, k ničemu. Už by bylo na čase předvést něco ze svého fotbalového umu i na domácí půdě, kde jsou naši diváci lační po gólech. Pochvalu za odvedenou práci zaslouží celý tým, včetně střídajících hráčů."

Michal Václavek

střídačka: Šenkyřík, Orava, Palát

diváci: 120

rozhodčí: Skyba, AR1 Odstrčil, AR2 Kolář