Report ze zápasu: TJ Sokol Tučapy : FK Komárno-Osíčko

07.09.2015 16:29


branky: 35. vlastní - 90. Klas, rozhodují penalta Žejdlík J.

     V neděli odpoledne nás čekalo další dostaveníčko v rámci III. třídy okresní soutěže ročníku 2015/2016. Tentokráte naše mužstvo zajíždělo na hřiště kde hrává své zápasy mužstvo TJ Sokolu Tučapy. Domácí nezačali svoji letošní pouť soutěží dobře, když dokázali ze dvou zápasů uhrát jen 2 body za vítězství na pokutové kopy s rezervou Kostelce. To naši hráči načali tuto sezónu hodně dobře a po dvou odehraných zápasech figurovali na postu nejvyšším. Trenér Josef Šindelek musel před zápasem řešit několik absencí - pro zranění chyběli Hošťálek s Targošem, z jiných důvodů pak trio Orel, Tvarůžka a Ondroušek. Po zcela nedoléčeném zranění tak do základní sestavy musel naskočit na hrot útoku J. Žejdlík, v obraně si svůj první mistrovský start odbyl Kulajta a v brance nastoupil s lehkým zraněním Šindelek. Na střídačce pak zůstala trojice Nevtípil, Pávek a V. Matušů, kteří byli připraveni naskočit do rozjetého zápasu. Hlavním rozhodčím zápasu byl delegován pan Vybíral Josef.

    

Zápas začali lépe domácí hráči, kteří se již ve 4. minutě mohli dostat do vedení. Proti byl však Šindelek, který po rohu a hlavičce domácího hráče dokázal míč na poslední chvíli konečky prstů vyškrábnou mimo tři tyče. Naši hráči jakoby se v chladnějším počasí rozjížděli pomaleji. První vážnější šanci a první zaváhání rozhodčího přišlo v 9. minutě, kdy se míč dostal k Žejdlíkovi, který si pokopl míč kolem brankáře, který jej evidentně fauloval, ovšem píšťalka rozhodčího zůstala nepochopitelně němá. O tři minuty později se po kombinaci středem dostal do zakočení Václavek, jehož prudký projektil zneškodnil domácí strážce svatyně. Domácí spoléhali především na rychlé breaky za obranu. V 15. minutě se dostali domácí za naše beky a jen díky špatnému zpracování nakonec zůstalo jen u šance.

    Po dvaceti minutách hry se do míče opřel přemotivovaný Kunz, který se snažil pálit ze všech pozic, leč nepřesně. O pět minut později se do velké příležitosti dostal po skvostné přihrávce od Klase Václavek, který musel jen přesně přehodit vybíhajícího brankáře. To se mu nakonec podařilo, jen s tím, že přehodil i prostor ohraničený třemi bílými tyčemi. Na druhé straně mohli otevřít skóre domácí, kteří však mířili těsně nad Šindelkovu branku. Párkrát zazlobili i z rohových kopů, ale všechny skrumáže a zmatky dokázali naši hráči včas uhasit odkopem do bezpečí. Nebezpečí pro domácí znamenal i střílený centr Klase, který po půlhodině hry nadělal domácímu brankáři více práce, než by se na první pohled zdálo.

    Čtvrt hodiny před odchodem do kabin se po našem špatném rohovém kopu dostali domácí do velmi slibného breaku, který nakonec zlikvidoval z přispěním vracejících se obránců Šindelek.

  

    Poslední desetiminutovka první půle by se dala nazvat dvouslovným výrazem - oboustranný zmar. Hra byla rozháraná, často kouskovaná a z obou stran naplněná mnoha nepřesnými přihrávkami a krkolomnými akcemi. A když už obě mužstva hrála blbě, tak musel logicky přijít na řadu blbý gól. Ten vznikl těžkou přihrávkou v pressu od M. Žejdlíka na druhého stopera Holuba, který rovněž pod tlakem musel zahrát malou domů na Šindelka, který ve snaze odkopnout míč zapomenul na drn, který čnil z povrch a míč neposedně poskočil zrovna v okamžiku, kdy jej Šindelek chtěl poslat o desítky metrů dopředu a ejhle. Míč se pomaličku dokutálel do branky a domácí se tak dostali hodně kuriozně a o bez většího úsilí do vedení - 1:0. (viz. grafika pod). 

    Ve 40. minutě přehlédl, nebo kompenzoval předešlou neodpískanou penaltu rozhodčí i na druhé straně, když evidentně zahrál rukou Holub. Těsně před koncem poločasu se do výborné šance dostal po skvostné přihrávce Majkuse Kunz, který nezvolil zrovna ten nejvhodnější způsob zakončení, leč nebyl nikým bráněn a atakován. Poločas tak skončil nejtěsnějším vedením domácích po kuriózním vlastním gólu Holuba.

    Druhé dějství začalo stejně jako to první a to tlakem domácích, kteří byli po příchodu z kabin plni energie a elánu a Šindelek musel tasit další ze svých zákroků již ve druhé minutě když vyrazil střelu domácích do bezpečí. O minutu později jsme se příliš ukvapili s rozehrávkou od vlastní šestnáctky, kde zůstal v kleče zavazovat si tkaničku M. Žejdlík a domácí využili nabídnutý prostor k rychlému kontru, když z pravé strany zakončoval tvrdou ranou Olša, jehož střelu zastavilo až břevno Šindelkovy branky a z odrazu nedokázal domácí hráč tváří v tvář odkryté brance usměrnit míč mezi 3 tyče. Domácí hýřili z kraje druhé půle aktivitou a Komárnu se zase nedařila kombinace ani rychlé přechody do útoku.

    Kombinační hra především ve středu pole se potýkala z velkými nepřesnostmi a hře chyběl nápad a moment překvapení. Domácí si s nakopávanými míči dokázali bez větších problémů poradit. Tučapští nepolevovali v aktivitě a několikrát byli blízko vstřelení druhé branky, avšak vlastní neschopností se o tyto šance mnohdy připravili sami, nebo jim plány zhatil dobře chytající Šindelek. Komárno se přeci jenom občas nadechlo k vyrovnání, ale stejně jako v prvním poločase domácím odpustil rozhodčí pokutový kop po kontaktu brankáře s Václavkem, který zůstal chvíli otřesen ležet na zemi. Tlak Komárna měl být umocněn i přesilovkou, jenže jakoby si hráči ani neuvědomili, že stojí jen proti 10 lidem a na hře to nebylo vůbec znát. Lacině ji nabídl jeden z domácích hráčů, který uviděl od rozhodčího druhou žlutou kartu za zbytečné zakopnutí míče.

    Závěrečná dvacetiminutovka byla ve znamení zoufalé snahy Komárna o vyrovnání a urputné defenzivní hry domácích a čekání na rychlé brejky do otevřené obrany. Potvrdit výhru mohli domácí zhruba 8 minut před koncem, kdy se řítili ač oslabení, tak v přesile proti obraně, ovšem na poslední chvíli zasáhl vracející se Žejdlík. Pět minut před koncem musel vytáhnout svůj poslední a o to důležitější zákrok Šindelek, který stále držel akcie Komárna ve hře.

    Minuty ubíhaly a my jsme se konečně usadily na polovině domácích a byli na dostřel domácí branky, když obránce domácích sestřelil Žejdlíka - rozhodčí poskytl výhodu, kterou zakončil střelou nad Kunz. Rozhodčí však k překvapení všech nabídl možnost zahrávat standartní situaci. K exekuci se postavil Klas, který svou střelu poslal nejprve do připravé zdi, od které se k němu míč vrátil a střelu si zopakoval a prostřelil vše co mu stálo v cestě. K velké nelibosti domácích diváků i hráčů totiž vyrovnal v 90. minutě na 1:1

    O vítězi tohoto utkání tak musely rozhodnout pokutové kopy. Od začátku byli střelci obou mužstev neomylní. Až ve třetí sérii dokázal Šindelek vystihnout záměr domácího hráče a penaltu mu doslova lapil. Poté proměnili penalty opět všichni střelci. Bod navíc vystřelil pro náš klub J. Žejdlík, který proměnil pokutový kop v páté sérii. Za FK Komárno-Osíčko kopali: Klas, Kunz, Nesvadba, Holub a J. Žejdlík. Komárno tak vybojovalo v penaltové loterii bod navíc za výhru 1:2 na pokutové kopy.

RESUMÉ: "V zápase ve kterém jsme trochu hráli jen v první půli, jsme si nezasloužili ani bod. Hráli jsme špatně, hrozně a blbě. Chyběl nápad, moment překvapení i s nasazením to nebylo ideální. Domácí byli o něco lepší. Přesto nakonec vezeme body dva - je to sport a sport umí být nespravedlivý. V první půli jsme měli nějaké šance, ale bohužel jsme je neproměnili a navíc jsme si z ničeho dali kuriózního vlastence jako z učebnice fotbalu a kapitoly: malá domů se dává mimo branku. Domácí byli ve druhém poločase aktivnější a jen zásluhou Šindelka a jednou brankové konstrukce jsme neinkasovali vícekrát. Přesto jsme dokázali v poslední minutě vyrovnat a při penaltách jsme prokázali větší klid a um. Nedělám to často a rád, ale pan rozhodčí by se měl nad svým výkonem zamyslet. 3 neodpískané penalty (2 pro nás, 1 pro domácí) jsou jen kapkou v moři chyb, kterých se v zápase na obou stranách dopustil." Příští týden Kostelec - hrrr na ně!



Jiří Šindelek


střídačka: Nevtípil, Pávek, Matušů V.

diváci: 60

rozhodčí: Vybíral J.