Reportáž ze zápasu: Sokol Hlinsko pod Hostýnem - FK Komárno-Osíčko

07.09.2011 12:54

Sokol Hlinsko pod Hostýnem - FK Komárno - Osíčko  1:4 (1:1)

branky: 20. Škarpich - 45. Ondroušek, 55. Kundrát, 80. Klas, 84. Šindelek J. (pen.)

 

"Óda na fotbal se nekonala"

 

    Další překážkou, která stála v cestě komárenské squadře byl tým nedalekého Hlinska pod Hostýnem. Týmy v loňské sezóně skončily na opačných pólech tabulky. Hosté z Komárna skončili na druhém místě a domácí zase okupovali předposlední příčku, čili papírově byl rozdíl mezi týmy více než hmatatelný. Obě loňské klání vyhrálo Komárno. Na půdě Hlinska jsme zvítězili v poměru 1:3 a na domácím hřišti jsme si s týmem z pod Hostýnu poradili v poměru 6:3. Ovšem v nové sezóně se začíná od nuly a na hřišti Hlinska se našemu týmu vždy hraje velmi špatně - s tvrdým a nerovným povrchem často soupeří hráči více než s protivníkem, nevyzpytatelný vítr a velmi krátké hřiště. Do toho všeho se přidalo ještě tropické letní počasí a tak se dal před zápasem očekávat hlavně tuhý boj, který měl vítězit nad fotbalovou krásou. Komárno již před zápasem muselo oželet absenci tří mužů. Kvůli práci chyběli V. Fabián a J. Nevtípil a z neznámého důvodu neodcestoval s týmem ani "žolík" Libor Orava. Se všemi těmito nástrahami si však trenér J. Šindelek poradil a do zápasu poslal to nejlepší, co měl k dispozici.


Sokol Hlinsko pod Hostýnem - FK Komárno-Osíčko
 

    Již od prvních minut se potvrdilo to, co se od zápasu očekávalo - že to bude především boj o každou píď hřiště. Fotbalové krásy na začátku utkání moc k vidění nebylo a tak museli diváci alespoň ocenit bojovnost obou mužstev. V úvodních minutách chtělo Komárno na svého soupeře vlítnout jako slepice po flusu, ale jejich připravovaný nápor defenzíva Hlinska bez sebemenších problémů odvrátila. První ohrožení, které mělo přívlastek gólové, bylo k vidění v 8. minutě kdy levý obránce Ponížil vystihl rozehrávku soupeře, obešel dva hráče a střelou z uctivé vzdálenosti donutil domácího brankáře k robinsonádě - za což oba zmiňovaní sklidili potlesk prořídlých řad diváků. K druhému ohrožení domácí svatyně se dostal ve 12. minutě M. Žejdlík, který z netypického postu štítového záložníka, vystřelil přesně, ale domácí opět zachránil koncentrovaný brankář, který míč vyrazil na roh.


Robinsonádou zachraňoval domácí brankář proti střele M. Žejdlíka

    Domácí vystrčili poprvé růžky po čtvrthodině hry, to když se dlouhým nákopem dostali dopředu, ale vlastní chybnou přihrávkou se připravili o možnost ohrozit Šindelka v bráně. Co se nepovedlo napoprvé, to se povedlo ve 20. minutě. Dlouhý nakopnutý míč do útoku neodhadl správně pravý bek Nesvadba, kterého míč přeletěl, za záda obránce naspurtoval veterán Škarpich, zasekl míč a levačkou jej poslal na branku Šindelka, který míč lehce tečoval, ale nestačilo to a za pomocí tyče se z ničeho nic domácí ujali vedení - 1:0. To byla pro hráče Komárna studená sprcha. Dlouho se nemohli dostat do tempa, chyba střídala chybu a domácí začali být lepším týmem.


Situace před první brankou zápasu - Škarpich střílí levou nohou k tyči - 1:0.

    Zhruba po půl hodině hry mohlo být s Komárnem ještě hůře. Míč si na polovině vzal domácí středopolař a nikým neatakovaný potáhl míč směrem dopředu, natáhl a krásnou střelou zazvonil na břevno. To bylo velmi důrazné varování pro celý tým, který se poté sklidnil a snažil se rozvinout postupné útoky, které však opět zásluhou špatných přihrávek často dříve končily než začaly. Z nudy vysvobodil Komárno až Perutka, který obehrál dva soupeře a z hranice velkého vápna vyslal pumelici na domácího brankáře, který se štěstím míč vyrazil pouze k nohám Ondrouška, který však nedůrazným zakončením nad odmítl vyrovnání. Ve 43. minutě centroval z levé strany Šindelek, našel hlavu kapitána Žejdlíka, který hlavou orazítkoval tyč a následně se dožadoval odpískaní malé domů - píštalka však zůstala němá.


Hlavou mířil do tyče kapitán Žejdlík - poté zahráli domácí neodpískanou malou domů

    Komárno se přeci jenom v prvním dějství vyrovnání dočkalo. Akci na půlce rozehrál Nesvadba s M. Žejdlíkem, ten posunul míč na svého bratra Jaroslava, který na pravé straně zbrzdil hru, přihrál zpátky na mladšího Žejdlíka, který přesným pasem našel nabíhajícího M. Ondrouška, který ze dvou metrů konečně vyrovnal - 1:1. To byla poslední akce první půle, která skončila smírně 1:1.

    Do druhého poločasu nastoupili hráči Komárna jako vyměnění, leč k žádnému střídaní nedošlo. Důrazně si vyříkali chyby z první půle a na některých to šlo setsakramentsky poznat. První ohrožení druhé půle měl na svědomí R. Perutka, kterému míč do volného prostoru sklepl do té doby "čajový" D. Klas, ten si míč potáhl a střelou nad ukončil pěknou akci Komárna. O minutu později si výše jmenovaní role vyměnili. V roli střelce se tentokráte ocitl D. Klas, ale chybělo snad jen pár decimetrů, aby poslal krásnou střelou svůj tým do vedení. Co se nepovedlo Perutkovi ani Klasovi, tak to se povedlo v 55. minutě záložníkovi Kundrátovi, k němuž se náhodně odrazil míč, ten si s míčem pohrál a krásnou střelou z pravé strany pod břevno poslal Komárno do zaslouženého vedení - 1:2. Hráči Hlinska se ve druhém poločase dostávali k ohrožení brány Šindelka jen sporadicky, mnohdy se netrefili ani brány - se všemi pokusy si Šindelek s klidem poradil.


Hráči Komárna gratulují T. Kundrátovi ke gólu na 1:2.

    Vedoucí branka mužstvo řádně nakopla. Ve 13. minutě mohl konečně zavěsit také R. Perutka, ale namísto technické střely volil střelu nártem - výsledkem bylo pouze zvonění pletiva za brankou. Za 5 minut zatáhl po levé straně, ve druhém poločase nejlepší hráč, Ondoušek míč, posadil na zem obránce a krásným centrem našel M. Žejdlíka, který ač je dlouhý jak týden před výplatou, tak míč jen tečoval mimo tři tyče.


Mezi tři tyče nazamířil ani "dlouhán" Martin Žejdlík

    To že góly nemusí dávat jen útočníci, ale že můžou dát branku i domácí obránci, o tom se přesvědčil domácí brankář za čtyři minuty, kterého hned dvakrát chtěli ohrozit domácí zadáci, ale naštěstí pro domácí vždy skončil míč pouze na rohu. Ve 27. minutě opět z levé strany přiletěl centr od Ondrouška, tentokráte byl jeho oblouček adresovaný Perutkovi, který míč zbytečně zpracovával až z jeho 1000% šance nebylo nic.


Špatně řešil situaci Perutka, namísto technického zakončení volil prudkou střelu nad

    Uklidnění do komárenských řad přišlo v 80. minutě - to vyslal projektil na brankáře Perutka, neposedný míč pouze vyrazil ke Klasovi, který blafákem obešel poslední instanci domácích a pohodlně navýšil vedení Komárna na dvoubrankové - 1:3.


Blafákem zvýšil vedení Komárna po odražené střele Perutky D. Klas - 1:3

 

    Komárno svého soupeře ve druhé půli drželo v šachu od vlastní brány a moc se nechtělo ani domácím útočit, spoléhali se především na defenzívu a nakopávané míče, což bylo málo. V 84. minutě přišla pro domácí další pohroma. V pokutovém území byl faulován T. Kundrát a byl z toho pokutový kop, k němuž se postavil veterán J. Šindelek a střelou po zemi na pravou stranu pečetil výhru Komárna v poměru 1:4.


Pokutový kop s přehledem proměnil veterán Komárna Josef Šindelek - 1:4

    V posledních minutách zápasu se na hrací plochu dostali i "záložáci" J. Gadas a M. Gajdůšek, jejichž nakouknutí na hrací plochu bylo čistě taktického rázu. Přeci jenom se mohlo skóre zápasu ještě pohnout dopředu - to by ale musel kapitán Žejdlík periferně vidět před prázdnou brankou právě střídajícího Gadase. V poslední nastavené minutě se k exekuci volného kopu postavil "Gogo". Všichni hráči a přítomní fanoušci Komárna očekávali ránu jako z kanónu a míč zakopnutý někde v Prusinovicích, ale tentokráte se hráč rozhodl pro technickou střelu. Jeho záměr podkopnout zeď do puntíku domácí zadáci přečetli a tak se skóre již nepohnulo. Rozhodčí Skyba ukončil zápas, ze kterého si hráči Komárna odvážejí vítězství v poměru 1:4.


Závěrečný hvizd - Sokol Hlinsko pod Hostýnem - FK Komárno-Osíčko 1:4 (1:1)

 

Komárno příliš neoslnilo, ale i tak zvítězilo na hřišti Hlinska po čtvrté za sebou, tentokráte rozdílem 3 branek a to v poměru 1:4.

Sláva vítězům, čest poraženým.

Sestava FK Komárno - Osíčko: Jiří Šindelek - Josef Šindelek, Radim Orel, Martin Ponížil, Roman Nesvadba - Radim Perutka, Martin Žejdlík, Martin Ondroušek, Tomáš Kundrát - Jaroslav Žejdlík, Dušan Klas

střídačka:  Lukáš Orava, Jaromír Gadas, Miroslav Gajdůšek 

nejlepší hráči zápasu: Ponížil, Kundrát, Ondroušek

diváci: 40

rozhodčí: Skyba

=gio=