Report ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : SK Rajnochovice

17.10.2012 07:59


branky: Perutka, Hošťálek - Giebel

 

"Bitvu o Javorník jsme zvládli"

    Den 14. října 2012 bude v hlavách hráčů a všech fanoušků FK Komárna-Osíčka dlouho pamatován a vzpomínán. Kdyby byl na hřišti "Na Rybníčku" nějaký velký kámen, tak by jistě byl tento den vytesán do tohoto kamene zlatým písmem. Po dlouhých 9 zápasech jsme totiž dokázali svého místního rivala konečně porazit a alespoň na půl roku jsme neoficiálními vládci Javorníku. Od doby kdy se obě mužstva setkávaly, tak panuje mezi oběma týmy vzájemná zdravá rivalita - hráči se velmi dobře znají, mnoho hráčů z Komárna působilo v některém rajnochovickém dresu, spousta hráčů jsou velcí kamarádi. Jakmile se však hráči oblečou dres svého týmu, veškeré kamarádství jde stranou a každý válčí na své straně barikády proti cizím nájezdníkům na straně druhé. Nejinak tomu bylo v druhou říjnovou neděli.

    Trenér Josef Šindelek měl k dispozici 14-ti členou partu statečných a odhodlaných bojovníků postavit se v tváří tvář proti lídrovi soutěže. Ze zdravotních důvodů nemohl nastoupit pouze Nesvadba a před zápasem byl nejistý také start Orla, který laboroval s tříslem, ale jakmile jde o derby zápas, tak v sobě člověk zatne všechny svaly a i přes bolest se chce tohoto nevšedního zápasu účastnit.

    Hosté přijeli v pozici lídra tabulky, když v dosavadních zápasech pouze 1x poznali hořkost porážky. Velmi důležité bylo v zápase uhlídat kanonýra Topiče, který zatížil konta soupeřů 31 brankami a suveréně vede tabulku střelců soutěže. Proto se také od tohoto faktu odvíjela taktika, se kterou chtěli naši hráči uspět. Jindy útočně naladěný J. Žejdlík se stáhl na předstopera, kde měl svádět sprinterské souboje právě s Topičem, ovšem soupeř nás také překvapil svým rozestavením, když Topič hrál netradičně na pravé straně záložní řady - byl to možná odvetný tah Rajnochovic na stáhnutí J. Žejdlíka na předstopera tak, aby Topič mohl útočit ze druhé vlny. Krátce po půl 3 středoevropského času mohlo začít v pořadí 9 derby mezi domácím FK Komárnem-Osíčkem a hosty z Rajnochovic.


FK Komárno-Osíčko : SK Rajnochovice
 

    Utkání začalo z obou stran opatrně a dala se očekávat více taktická bitva o každý metr na hřišti, než nějaký pohledný a dechberoucí fotbal. Na první šanci si museli diváci chvíli počkat, jelikož oba týmy se moc do útoku nedrali, Komárno hrálo ze zabezpečené obrany a hosté se spoléhali na rychlé breaky a nakopávané míče na Giebela, který měl pro záložníky míč zklepávat a ti se měli drát do zakončení. Ovšem hlavičkové souboje s naším kapitánem neměl jednoduché a když mu záložní řada nepomohla, tak mnoho míču létalo hned zpět směrem k rajnochovské brance.


Byl to boj o každý metr na hřišti...

    Do první vážnější šance se prodral po autu M. Žejdlík, ale ve skluzu nedokázal míč procedit pod tělem padajícího Rýce, navíc tuto akci zastavil hvizd hlavního rozhodčího, který byl přesvědčen, že Žejdlík byl v postavení mimo hru. K derby, stejně jako k jiným zápasům patří tvrdá, ale nezákeřná hra, kterou praktikovala obě mužstva, hráči si navzájem nic nedarovali a souboje se dohrávaly až do konce. Hra pokračovala dále a obraz hry se příliš nezměnil, hrálo se především od šestnáctky k šestnáctce a kloudných akcí bylo jako šafránu.


Skluzem se pokoušel protlačit míč za záda Rýce M. Žejdlík

    O první zteč komárenské branky se pokusili také hostující hráči, Kubík předal míč doprava na Topiče, který vyslal jednu ze svých nebezpečných ran, při které se na neštěstí pro hosty zranil - natáhl si sval v noze a zbytek zápasu dohrával se zraněním a nebyl příliš nebezpečný.


Osudová střela, při které se Topič zranil a poté již nedělal příliš velké problémy

    Na druhé straně se po autu prodral do pokutového území Fabián a snažil se lobem najít někoho ze svých spoluhráčů, ale jeho centr uklidil do bezpečí Staněk, který vyslal do rychlého brejku na druhé straně Hrachovce, který se prohnal kolem Orla, ale jeho přihrávka nenašla adresáta.

    Zhruba v 15. minutě se na jeden ze svých výletů vydal J. Žejdlík. Hluboko v poli se zmocnil míče a středem hřiště prošel téměř bez povšimnutí až se dostal k zakončení, ale jeho střele scházela přesnost. Na druhé straně se k podobnému výletu odhodlal také Staněk, vyslal tvrdou střelu, ale stejně jako na opačné straně Žejdlík vystřelil nepřesně. V následujících minutách byl k vidění opravdový litý boj, souboje o každý metr na hřišti, osobní souboje, skluzy, fauly a rostla také nervozita, prostě zápasu nechybělo nic, kromě branek.


Mnohdy nebylo na hřišti k hnutí....

    To mohl změnit za pár okamžiků Hošťálek. J. Žejdlík zatáhl míč po pravé straně a předložil míč před branku ke skórování Hošťálkovi, ovšem přihrávka to byla natolik prudká, že Hošťálek musel jít do skluzu a stejně na míč nedosáhl, ale diváci tuto akci ocenili potleskem. Na druhé straně se dostal ke střele Giebel, ale jeho nemastnou neslanou střelu v klidu ukryl ve své náruči Šindelek.



Kousek chyběl Hošťálkovi ke vstřelení úvodní branky zápasu...

    Další šanci na změnu bezbrankového stavu měl Fabián, který se zjevil v pokutovém území nikým neatakovaný, ale centrovaný míč napálil pouze do boční sítě. Nerozhodný stav nezměnil za pár okamžiků ani Klas, který se dostal k míči, ale jeho střela z otočky byla zblokovaná.


Stačilo lépe zamířit a mohli se domácí již brzy radovat...

    Když se nedokázali gólově prosadit domácí hráči, tak mohlo udeřit na druhé straně. Po rychlém breaku zapomenuli za svými zády naši obránci na Giebela, který se řítil zcela osamocený na Šindelka, který vyběhnul a tak se ho Giebel snažil přehodit, což se mu povedlo - co se mu však nepovedlo, tak bylo dát míči ten správný směr, naštěstí pro domácí míč zamířil těsně vedle levé tyče Šindelkovy svatyně.


Velkou porci štěstí měl při lobu Giebela Šindelek - míč jen těsně minul levou tyč
 

    Hosté byli v tu chvíli lepším týmem a vypracovali si i několik příležitostí ze standartních situací, ale komárenská defenzíva fungovala na výbornou, hrála jednodušše, jakmile se dostávali obránci pod tlak, nejlepším řešením bylo poslat míč co nejdále od naší branky, což slavilo úspěch, tím se kouskovala hra a nápor Rajnochovic byl otupen.


Málo bylo místa na nějaké přehnané kombinace...

    Už už to vypadalo, že půjdou obě mužstva do kabin za nerozhodného a bezbrankového stavu, když se Komárno dostalo do šance, ze kterého se kopal rohový kop. Ten rychle rozehrál Hošťálek, čímž překvapil rozhozené hostující hráče a našel přesně stojícího Perutku, který do míče pouze trknul jako kozel a (svou druhou hlavičkou v dresu Komárna vůbec:-)) rozjásal početnou skupinu domácích fanoušků a určil tak poločasový výsledek 1:0 ve prospěch domácího FK.


Střelec první branky Radim Perutka byl ve 44. minutě v obležení svých spoluhráčů - 1:0

    První šanci druhého poločasu měl Fabián, ke kterému míč propasíroval Perutka, ale jeho střelu dokázal Rýc zlikvidovat. Hostující tým hrozil stejně jako v prvním poločase hlavně Hrachovcem, ke kterému se ve druhém poločase postavil Ondroušek, který na něj rychlostně stačil narozdíl od poločasu prvního, ve kterém hrál na Hrachovce polozraněný Orel a většinou se tomuto útočníkovi díval pouze na záda.


Byl to opravdový boj o každý míč...

    Komárno mohlo zvýšit svůj náskok opět dobře hrajícím Fabiánem, který se v tomto zápase musel porvat s novým postem, středním záložníkem, na jehož postu odehrál výborný zápas. Po zmatku v obraně Rajnochovic na Fabiána zívala poloprázdná branka a stačilo jenom trefit ten správný prostor, ovšem jeho střelu zastavila v cestě za druhým gólem pravá tyč a dorážka Perutky si cestu do branky přes spoustu noh neproklestila.


Radost z gólu zhatila Fabiánovi tyč

    Co se nepovedlo Fabiánovi, to se v zápětí povedlo Hošťálkovi. Rychlá přímočará akce začala právě u Hošťálka, který předal míč Klasovi, ten zkušenému matadorovi míč vrátil, ten si jej posunul okolo obránce a křižnou střelou k levé tyči nedal Rýcovi šanci a domácí diváci mohli jásat podruhé - 2:0.


Krásnou křižnou střelou se prezentoval M. Hošťálek, který zvýšil na 2:0

    Komárno nadále předvádělo nebojácný výkon a mohlo přidat i třetí branku, po centru Kundráta vyskočil na hlavičku Fabián, ale v tomto zápase mu prostě nebylo přáno pokořit Rýce v brance, kterému podruhé pomohla svisle stojící bílá pomocnice.


Vladimír Fabián měl v zápase smůlu, 2x trefil tu samou tyč - v tomto případě hlavou

    Postupem času Rajnochovice značně ožily. Hosté lépe kombinovali a vytvářeli si tlak i šance. Do jedné z nich se po kombinaci ve středu pole dostal Topič, ten se chystal ke střele, ale skvělým skluzem zabránil míči v cestě na Šindelka kapitán Žejdlík.


Pod nohy musel skočit Topičovi kapitán Žejdlík

    V 70. minutě se však Rajnochovice branky přeci jenom dočkaly. Po zbytečném faulu Ondrouška u autové čáry zahrával standartku Staněk, jeho centr našel přesně hlavu osamoceného Giebela, který možná byl v těsném ofsajdu a míč pouze líznul za záda bezmocného Šindelka a rázem to bylo pouze o jednu branku - 2:1.


Rajnochovice vykřesaly jiskru naděje v 70. minutě zásluhou Giebela - 2:1

    Za pár minut pomohlo břevno také Šindelkovi, to když se ho pokoušel podruhé v zápase překonat Giebel, ovšem štěstí k dobrému brankáři prostě patří. S přibývajícím časem se také otvírala okénka v obraně hostujícího týmu, ale ani hlavou Žejdlík ani Fabián svojí levačkou nedokázali těchto skulinek využít.


Hosté v závěru zápasu toužili po vyrovnání

    V závěru zápasu vrhli hosté všechny síly do útoku, ale i přes územní tlak nedokázali najít recept na konsolidovanou obranu Komárna a po 3 minutách nastavení rozhodčí Tříska naposledy foukl do píšťalky, aby odstartoval mohutné oslavy komárenských hráčů, kteří dokázali svého soka po vynikajícím kolektivním a zodpovědném výkonu až na 9. pokus poprvé v historii porazit a navíc před vlastním publikem, které si radost z vítězství užilo společně s hráči. Oslavy vítězství nad odvěkým rivalem se v některých místech protáhly až do pozdních nočních hodin - na tento den se prostě jen tak nezapomene. Komárno je tak alespoň na půl roku nekorunovaným vládcem Javorníku.


Těsné vedení 2:1 jsme i přes závěrečný tlak udrželi

RESUMÉ: Komárno porazilo svého odvěkého rivala z Rajnochovic poprvé v historii. Hlavní zásluhu na tomto epochálním vítězství má kolektivní a zodpovědný výkon celého týmu, který hrál po celou dobu koncentrovaně a disciplinovaně a nepouštěl hostující hráče na dostřel branky. Pokud by se měli vyzdvihnout individuální výkony tak by to byl určitě výkon M. Ondrouška, který hrál na jistotu a znepříjemňoval život oběma útočníkům a také výkon M. Hoštálka, který navíc vstřelil vítěznou branku celého derby. I díky němu, budem minimálně na půl roku vládci "Podjavornicka".

Sláva vítězům, čest poraženým.

sestava FK Komárno - Osíčko: Šindelek Jiří - Šindelek Josef, Žejdlík Jaroslav (c), Ondroušek Martin, Orel Radim - Perutka Radim (89. Nevtípil Jakub), Žejdlík Martin, Kundrát Tomáš, Fabián Vladimír, Hošťálek Marek - Klas Dušan (82. Orava Libor)

sestava SK Rajnochovice: Rýc Michal - Staněk Milan, Doležal Petr, Doležal Marek, Koláček Petr (78. Chromec Filip) - Jurča Luboš, Kubík David, Ides Tomáš, Topič Tomáš - Giebel Tomáš, Hrachovec Jiří

diváci: 180

rozhodčí: Tříska, Zapletal AR1