Report ze zápasu: FK Komárno - Osíčko : SK Rajnochovice

23.04.2014 10:13

branky: 50. a 89. J. Žejdlík, 25. Majkus z pen., 54. Kundrát, 68. Palát, 84. Hošťálek - 80. Hrachovec

   Tak jako je pro hráče Realu Madrid a FC Barcelony důležité a vždy vypjaté utkání "El Clasico", tak je, nejen pro hráče Komárna a Rajnochovic vždy velmi zajimavá konfrontace obou mužstev v rámci podjavornické pikantní řezby. Postavení v tabulce, geografická vzdálenost, ale i historie, kdy v Komárně dříve působil záložní tým Rajnochovic, dodávají tomuto derby zápasu ještě větší punc - hráči obou mužstev se znají jako své boty a vzájemné hecování mezi hráči i fanoušky obou táborů bývají rovněž ozdobou a nezbytně nutnou součásti tohoto klání. 

   Domácí FK Komárno-Osíčko vstupovalo do velikonočního souboje "o Javorník" s myšlenkou, že se musí odčinit "la blamage" z minulého týdne, kdy naši hráči vyfasovali od vedoucího Holešova "obě rukavice" a další metu o kterou domácí bojovali, byl pokus o vyrovnání rekordu Spartaku Hulín v počtu neprohraných zápasů na domácí půdě. I přes nevzhledný výsledek, leč zasloužený, tak se náš tým držel před tímto na druhé příčce, kdy nám právě naši geografičtí sousedé z Rajnochovic dělají nejbližší sousedy i v tabulce, kdy na nás před zápasem ztráceli pouhý 1 bod. 

   Trenér Josef Šindelek celý týden přemýšlel a interní foto je toho důkazem, že měl plnou hlavu toho, jak poskládat squadru, která ukáže Rajnochovicím, kdo je "na Rybníčku" domácí. V brance nahradil zraněného Šindelka Kunz, nemocné Laibnera a Nevtípila nahradil svojí přítomností Nesvadba a právě hrající trenér. Chyběli jen zraněný brankář Šindelek, Nevtípil, Matušů a Pitřík.

   To trenér hostujícího týmu Roman Chromec měl o něco "jednodušší" úkol, jelikož rajnochovští přijeli pouze se 12 zdravými hráči, kteří mohli zasáhnou do zápasu. Četná marodka postihla tým v tu nejnevhodnější chvíli.

   Důležitost a vypjatost utkání si uvědomili i na svazu a na tradiční měření sil delegovali hned trojici rozhodčí i s delegátem OFS, který měl dohlížet na regulérnost zápasu a věcí kolem. Počasí, které přes týden dostálo svého přízviska "aprílové", si celý týden rozmarně pohrávalo a naštěstí se v neděli umoudřilo a tak četná návštěva, která není k vidění mnohdy ani na divizní úrovni, mohla sledovat 10. jubilejní derby mezi domácím FK a hosty z Rajnochovic.

    Kdo čekal oboustranně opatrný úvod, tak ten musel být překvapený, s jakým elánem domácí hráči na svého soupeře vletěli a ve 3. minutě poprvé vyzkoušel svého spolužáka v brance z uctivé vzdálenosti střelou M. Žejdlík a poprvé donutil přihlížející diváky zatleskat. Časem se osmělili i Rajnochovice, kteří zakládali útoky především na bázi dlouhého nákopu za obranu na rychlé útočníky Hrachovce a Novosada, kteří chtěli uplatnit svoji rychlost, ovšem pozorná obrana držela tuto dvojici mimo brankový dostřel. Nevídaně mnoho prostoru na chvilku dostal Nesvadba, který si potáhl míč a prudkou střelou, která kdyby netrefila první překážku, možná by měla gólové parametry.

    Další šanci měli domácí hráči na svých kopačkách po dlouhém autovém vhazování Nesvadby, kdy míč propadl až do malého vápna, kde se však vytvořila ragbyová mlýnice a dostat míč za brankovou čáru byl nadlidský úkol. O chvíli později se o zruch před brankou postaral Hošťálek, který po levém křídle pláchl svému pronásledovateli, ovšem co chybělo na dotáhnutí šance do úspěšného konce, to byla správně načasovaná přihrávka na hráče z druhé vlny. V prvním poločase nechávali rozhodčí, někdy až zbytečně, hru plynout a tak se hráčům i fanouškům mnohdy zákroky nepozdávaly a jen se čekalo, kdy se vyhecované utkání rozhodčímu vymkne z rukou. Vzájemné souboje Kundráta a Staši toho byly důkazem - oba kohouti se celý zápas hledali a rozhodně se vzájemným soubojům nevyhýbali.

    Na domácích hráčích bylo vidět, že chtějí zvítězit o něco více než soupeř. Rajnochovice jako by si mysleli, že se Komárno porazí samo, jenže opak byl pravdou, houževnatost a bojovnost domácích byla v tomto zápase velká. Rajnochovice spoléhaly na nakopávané míče, ovšem "dvě věže" v obraně bezpečně sbíraly všechny centrované míče směrem ke Kunzově brance a když už nějaký ten míč propadl, tak Kunz byl připraven.

    Tlak Komárna stoupal. Nejprve Hošťálek nenašel ve výborné pozici Paláta, poté hlavičkoval J. Žejdlík nad Rýcovu branku až přišla situace v 25. minutě. Žejdlík podržel míč u brankové čáry, zahrál na housle Žídkovi za jehož záda si naběhl Hošťálek, kterému škrkl přes paty Jurča a hlavní rozhodčí Tříska, který byl nedovolenému zákroku tak blízko, že nezbývalo nic jiného, než ukázat na značku pokutového kopu.

    K exekuci pokutového kopu se postavil, v soutěžních zápasech, neomylný T. Majkus, který poslal Rýce nechytatelnou střelou na opačnou stranu a přivedl tak Komárno do vedení - 1:0. Po vstřeleném gólu aktivita Komárna neustávala a neustále se hráči snažili zaměstnávat hostující obranu a nenechat jim vydechnout.

    V 32. minutě se po rohovém kopu nejvýše ve vzduchu vyšplhal M. Žejdlík, který absolvoval vítězný vzdušný souboj s Rýcem, ale obrana pro tentokrát míč odvrátila do bezpečí. Další příležitost měl po vyhraném hlavičkovém souboji M. Žejdlíka Klas, který se pokoušel zakončit akrobaticky přes hlavu, ale míč netrefil a naopak si pořádně natloukl.

    Ke konci prvního poločasu se na chvilku nechali naši hráči přitlačit před branku a Staněk měl možnost ze standartní situace ohrozit Kunze, ten však jeho pokus uklidil do náručí. Hostům se vůbec nedařilo ani z rohových kopů, které byly nepřesné a v mnohých případech uspěchané. Na poločasovou klobásu tak odcházeli domácí hráči o něco více spokojenější než hosté.

    Vstup do druhého poločasu měli domácí takřka raketový. V dobré příležitosti se ocitl hlavičkující Palát, kterému přesně na hlavu dosedl centr z levé strany, který jen těsně minul Rýcovu branku. Komárno si vytvořilo místy drtivý tlak a nepustilo soupeře za polovinu a výsledkem byloa série několika rohových kopů. Při jednom z nich se nenechal odstavit a přeskočil svého strážce kapitán J. Žejdlík a výstavní hlavičkou přidal druhou branku a rozjásal domácí fanoušky- 2:0.

    Rajnochovice se ještě nestačily oklepat z druhé obdržené branky a už se na jejich branku řítil další útok, který vedl Majkus, jehož střela z poza pokutového území jen těsně minula branku. Třetí branka Komárna byla ódou na fotbal. Hošťálek vybojoval ve skluzu míč na Paláta, ten se neukvapil, rozhlédl se a našel přesnou prihřávkou Majkuse, který byl v dobré střelecké pozici, kterou však ještě vyšperkoval na nabíhajícího Kundráta, který prudkou střelou prostřelil Rýce a bylo to už 3:0.

    Galapředstavení Komárna pokračovalo. K velkému sólu se nadechl Klas, kterýprokličkoval mezi 4 protihráči a ještě dokázal nebezpečně vystřelit vedle pravé rajnochovské tyče. To už se pomalu začaly nad hřištěm stahovat mračna, ze kterých nakonec několikrát velmi vydatně zapršelo. To však nevadilo domácím, kteří jako hladové šelmy podnikaly jeden útok za druhým a krvácející kořisti chtěli zasadit definitivní ránu z milosti. O ni se pokoušel po centrovaném míči z levé strany rybičkou Kundrát - jeho pokus zastavila až tyč a hasil dobíhající Staněk, který míč napálil do dezorientovaného Rýce a málem z toho byl výstavní vlastenec.

    Rajnochovice jako by byly úplně bez nápadu, štávy a náboje. Jejich útoky byly kostrbaté a když už byli na dostřel branky, tak nedokázali dát finální přihrávku, která by zajistila alespoň sporadické ohrožení Kunze v brance, který moc práce neměl, zato na druhé straně Rýc se měl v brance co ohánět a hráči Komárna to zkoušeli všemi možnými způsoby.

    V 68. minutě zahrálo Komárno roh na krátko, míč si vyměnili Majkus s Hošťálkem a druhý jmenovaný poslal exkluzivní centr na M. Paláta, který ukázal, že mu tvrdé osobní souboje nejsou cizí a do balónu vletěl po hlavě proti tyčce a "letadýlkem" uklidil míč za brankovou čáru počtvrté - 4:0. To byl definitivní hřebíček do rajnochovské rakve.

    Hosté po čtvrtém inkasovaném gólu na vítězství v zápase rezignovali. Jediné o co se pokoušeli, tak bylo vstřelení alespoň čestného gólu, o který se nejprve pokoušel Kubík, který byl uvnitř pokutového území nikým nehlídaný ovšem mířil mimo a poté Žídek z trestného kopu, který však poslal míč někam poblíž Kunovic. Tak co se nepovedlo dvěma výše zmiňovaným tak to se povedlo o chvíli později dvojici Novosad - Hrachovec. První jmenovaný dobře zaběhl za obranu přihrál míč na Hrachovce, který přízemní střelou v 80. minutě  alespoň trošku rozveselil přihlížející hostující diváky i celý tým - 4:1.

    Poslední desetiminutovka však patřila opět našim barvám. Po výkopu Kunze svedl vítězný hlavičkový souboj kapitán Žejdlík, který prodloužil míč za sebe kde si naběhl ostrostřelec Hošťálek, který tvrdou a zároveň přesnou střelou k levé tyči vystavil Rýce do role statisty a Komárno tak znovu odskočilo na 4 branky - 5:1

    Velikonoční nakládačku završil v 89. minutě zápasu opět kapitán J. Žejdlík. Nesvadba vypíchl soupeři čistě míč, potáhl jej do rozhozené obrany, přihrál na křídlo na vystřídavšího "žolíka" L. Oravu, který si míč nachystal a nádherným táhlým centrem vyzval ke skórování dvojici Laibner - Žejdlík a druhý jmenovaný krásným "koníčkem" o tyč završil demolici rajnochovských výletníků - 6:1.

    Pro Komárno to tak byla teprve druhá výhra z 10 zápasů, které proti sobě obě mužstva odehrála, ovšem tato výhra měla za následek odskočení v tabulce, 31. neprohraný zápas v řadě na domácí půdě, ale hlavně vítězství v derby zápase "o Javorník". Hráči poté poděkovali všem divákům a mohli opět doma utvořit kolečko a sborově zakřičet vítězný pokřik a poté se vrhnout na oslavy, které končily v pozdních nočních hodinách. 

Sláva vítězům, čest poraženým.

 

střídačka: Orava, Laibner, Šenkyřík, Ondroušek

diváci: 300

rozhodčí: Tříska, Zapletal, Novák

=gio=