Report ze zápasu: FK Komárno-Osíčko : TJ Družstevník Střílky

22.05.2017 11:55

branka: 60. Klas (pen.), 76. Lukáš, 88. Kunz (pen.) - 84. Zabloudil

    Okresní soutěže po celé republice jdou do finiše a nejinak tomu je i v okresním přeboru kroměřížska. Posledních 5 zápasů, které rozhodnou jak o postupujícím (což se nás netýká), tak o tom, kdo se bude z okresního přeboru poroučet směrem dolů. A právě záchrana okresního přeboru se týká právě nás, ale i našeho soupeře. TJ Družstevník Střílky se před tímto zápasem nacházel na 11. místě o bod právě před námi. Utkání by proto mohlo být nazváno soubojem o 6 bodů. Podzimní měření sil skončilo nerozhodným výsledkem a o vítězi rozhodly v náš prospěch penalty.

    Absentovali Tvarůžka, Zátopek, Matušů, Šenkyřík a Holub. Otazník visel nad Majkusem, který utprěl v minulém týdnu v Holešově zranění dolní končetiny. Přesto měl trenér Josef Šindelek k dispozici 15 zdravých hračů, kteří byli schopni porvat se o vítězství a ziskem 3 bodů se více přiblížit záchraně v okresním přeboru. Taktika tentokráte byla ušita na jednoho útočníka, kterým byl v tomto zápase Klas, kde ho měl v útoku ze středu záložní řady nejvíce podporovat Žejdlík. Do stoperské dvojice se po dvouzápasové absenci vrátil Kulajta. Zápas řídil stejně jako v podzimním měřením sil ve Střílkách rozhodčí Mucha. V nádherném jarním počasí vyběhla obě mužstva na dobře připravený trávník a jeden z nejdůležitějších zápasů o holé bytí a nebytí mohl začít.

    Důležitost zápasu si uvědomovala obě mužstva a bylo to snad i cítit ze vzduchu. Úvod zápasu byl oboustranně opatrný, dlouho se ani jednomu týmu nedařilo se dostat do nějaké větší brankové příležitosti a diváci se místy i nudili. Hra byla často kouskovaná, chyběl nějaký konstruktivní nápad, který by překvapil jinak pozorné obrany. Jako první byli nejblíže brance hosté, kteří se po čtvrthodině hry dostali k zahrání rohového kopu, po kterém se odražený míč dostal na střed odkud vyslal hráč Střílek pumelici, která se zastavila až v klubku hráčů před Šindelkem.

    My jsme se v prvním poločase trápili, nešla nám mezihra, ani hráče příliš neposlouchal míč a hosté nás přehrávali hlavně ve středu pole, kde nám často jeden hráč zamotal celou záložní řadu. Osamocený Klas v útoku této skutečnosti příliš nepřidal, když v jedné situaci kdy byl v těsné blízkosti branky míč netrefil ideálně, stejně tak si počínal o pár minut později kdy míč netrefil vůbec a málem si sám sobě ublížil. První příležitost, která by se dala nazvat šancí byla k vidění po 25 minutách hry, když Kubík vystřelil z poza šestnáctky jen těsně nad levou šibenici. 

    Převaha hostů ve středu pole trvala jen do poloviny prvního poločasu, kdy se nám dařilo technického záložníka zdvojovat a často se zamotal do vlastních myšlenek, z čehož jsme mohli těžit, ovšem vždy chyběla pověstná předfinální přihrávka. Dobrý zápas hrál Majkus, který navzdory zranění podstupoval četné množství osobních soubojů, včetně toho nejdůležitějšího zhruba 10 minut před odchodem do kabin. Hosté se dostali za naše obránce a už to vypadalo, že bude muset zasahovat Šindelek. Na poslední chvíli však předvedl sprint alá komiksový FLASH Majkus a špičkou kopačky vypíchl míč útočníkovi Střílek, za což si vysloužil mohutný potlesk od fanoušků.

    Tento okamžik naše hráče nabudil k vyššímu výkonu a jakoby všichni hráči přeřadili na vyšší rychlostní stupeň. Do konce prvního poločasu se v dobré příležitosti ocitl po rohovém kopu osamocený Kulajta, který hlavičkoval jen těsně vedle levé tyče a tak se oba týmy rozešly do kabin za nerozhodného bezbrankového stavu 0:0. Pokud bychom se chtěli více přiblížit záchraně v okresním přeboru, tak jsme museli ve druhém poločase nutně přidat.

    O poločase bylo v domácí kabině co říct a bylo jen na hráčích, zda-li si konzultace trenérů vezmou k srdci - a ze začátku druhého dějství to vskutku vypadalo, že slova padla na úrodnou půdu. Od samotného začátku poločasu druhého jsme byli aktivní, rychle jsme přistupovali k hráčům a dařilo se nám ve všech směrech. Již po pěti minutách hry vyhrál hlavičkový souboj o míč Žejdlík, který přistrčil na Klase, který z výborné pozice mířil jen do břevna.

    Neuběhly ani dvě minuty a znovu jsme byli blízko úvodní branky zápasu, míč po závaru před brankou Střílek napálil vedle levé tyče Lukáš. Všem fanouškům jistě zatrnulo chvíli na to, když se z ničeho nic před Šindelkem zjevil osamocený hráč, kterému Šindelek včasným pádem pod nohy zabránil skórování, ovšem míč jej přeskočil a dorážející hráč z těsné blízkosti branky z vynikající pozice trefil hlavou rovněž břevno a vracející se obraně se už podařilo dostat míč do bezpečí. Utkání mělo tedy po pár minutách hry pěkný spád a diváci se oproti prvnímu poločasu nenudili a o zajímavé momenty nebyla nouze.

    Ani ne po dvou minutách od hektického momentu u naší branky se vydal ne dlouhou pouť stoper Kulajta, který využil volného prostoru a svoji rychlostí se dostal do přečíslení dvou našich hráčů na jednoho. Kulajta nehamounil a křižnou přihrávkou vyslal do sólového úniku Klase, který tváří v tvář brankáři Střílek neuspěl - nastřelil jen vybíhajícího brankáře. Komárno v té době na hřišti dominovalo a byla jen otázka času, než se nějaká střela, nebo akce gólově ujme. Netrpěliví diváci si museli na branku počkat rovnou hodinu hry. Centrovaný míč do pokutového území z pravé strany srazil rukou hostující obránce a rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu. K jeho exekuci se postavil předtím dvakrát neúspěšný Klas, ovšem napotřetí se mu již brankáře povedlo překonat a poslal tak Komárno do vedení - 1:0.

    Komárno po úvodní brance nepřestávalo býti aktivní, ovšem ani hosté nepůsobili odevzdaným dojmem a některé jejich akce byly nebezpečné, ovšem těsná obrana je do brankového prostoru nepouštěla. Klas byl přítomen i u další akce, když se na hranici pokutového území rozhodl pro střelu bodlem, která nadělala brankáři Střílek velké problémy. Chvíli na to byl naopak Klas v roli nahrávače, když zastihl dlouhý balón ještě na hrací ploše a namazal jej Lukášovi, který si míč zpracoval a z otočky jej poslal z vnitřku pokutového území jen těsně vedle levé tyče.

    Poté jsme na chvilku polevili a nechali hrát soupeře, který se však nezmohl na více, než na pár pološancí. S přibývajícím časem a touhou o vyrovnání se zadní vrátka u hostů otevírala čím dal častěji. Čtvrt hodiny před koncem se k míči dostal Koukal, který se neukvapil a počkal na spoluhráče a předal míč Kubíkovi, který z dobré pozice branku přestřelil. Důrazný pressing se nám vyplatil o chvíli později, když hosté váhali s rozehrávkou a nečekali tak vytažené napadání Žejdlíka a Lukáše, kterým se podařilo míč soupeři ukořistit a druhý jmenovaný dostal ideálně pas mezi obránce a střelou pod padajícím gólmanem zvýšil vedení domácích na 2:0.

    Po druhé brance už to s akciemi našich barev vypadalo o mnoho lépe, ovšem vyhráno zdaleka nebylo. Znova jsme se neubránili chvilkám nekoncentrovanosti a nepozornosti. Z nenápadné akce se míč z pravé strany dostal před Šindelka, který centrovaný míč podcenil a hosté nevypustili souboj o míč a přihrávku kolem Šindelka, pravděpodobně do ofsajdového postavení, zužitkoval ve snížení na 2:1 Zabloudil.

    Snížení nalilo hostům čerstvou krev do žil a měli ještě spoustu času se zápasem něco udělat. V touze za vyrovnáním však zapomínali na zadní vrátka, která se otevírala častěji než bylo zdrávo. Definitivu zápasu mohl dát v 86. minutě Kubik, který střílel levou nohou a v možné cestě míče do branky se ocitl střídající Orava, který zabránil míči přímemu kontaktu s brankářem. To nás však nemuselo dlouho mrzet, jelikož v 88. minutě předvedl hroznou klukovinu hostující brankář, který zbytečně mimo hru fauloval Žejdlíka a rozhodčí Mucha nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. Na zahrání této situace si nejvíce věřil Kunz, který prudkou střelou poslal brankáře na opačnou stranu a upravil tak po hektickém druhém poločase na konečných 3:1 pro Komárno a o něco více tak přiblížil záchranu v okresním přeboru.

Tomáš Majkus

střídačka: Orava, Koukal, Ondroušek, Nesvadba

diváci: 150

rozhodčí: Mucha