Report ze zápasu: SK Břest, z.s. - FK Komárno-Osíčko

03.04.2017 13:56

branky: 40. Šálek - 21. Žejdlík J., 80. Kubík

    První dubnová něděle byla znovu po dlouhé zimní přestávce zasvěcena startu jarní části fotbalových soutěží a my jsme v rámci 15. kola okresního přeboru Kroměříž zajížděli na hřiště SK Břestu. Se stejným soupeřem jsme se utkali přesně před týdnem, kdy jsme Břest hostili na domácí půdě v rámci semifinále poháru OFS Kroměříž. Pohárový zápas se nám vůbec nepovedl a po bídném až tragickém výkonu jsme prohráli vysoko 1:6 a to ještě několik příležitostí pochytal Šindelek. Důležité však bylo tento nepovedený zápas hodit za hlavu a začít v Břestu od nuly.

    Trenér Josef Šindelek měl před zápasem velké trable se sestavou, jelikož znovu se rozšířila marodka o jednoho hráče. Mimo pro tento zápas byli Orel, Klas, Tvarůžka, Nesvadba, Koukal a Holub. V útoku tak musel po boku Žejdlíka nastoupit nestárnoucí Orava. Malé změny byly také v obraně, kde na postu stoperů nastoupili společně Žejdlík s Kulajtou a Kunz se přesunul na levou obranu. K zápasu byli opět delegovaní 3 rozhodčí - jako hlavní Tříska, na lajnách pomáhali Vybíral a Mucha. V krásném jarním počasí, kdy teplota byla nad hranicích 20 stupňů nic nebránilo, aby se obě mužstva porvala o první jarní body.

    Úvodní minuty zápasu naznačily, jakým směrem se bude utkání odvíjet. Oba týmy vycházely ze zabezpečených obran a dlouho se nedařilo ani jednomu týmu dostat se do vážnější šance. Jako první jsme dostali možnost zahrávat volný přímý kop v 9. minutě po faulu na Žejdlíka. K exekuci volného přímého kopu se postavil Majkus, jehož střela by možná skončila v síti, ovšem domácí hráč ve zdi dokázal jeho střelu tělem zblokovat.

    Domácí se na dostřel Šindelkovy branky dostali až po čtvrthodině hry, kdy se ho pokusil střelou z voleje ze střední vzdálenosti překonat domácí útočník, ovšem Šindelek byl na svém místě. Hra obou mužstev byla založena na koncentrované obraně. Tu domácí se podařilo po vybojovaném míči Václavka překopnout Majkusovi, který poslal ideální míč do běhu pro kapitána J. Žejdlíka, který utekl po levém křídle a střelou mezi nohy padajícího brankáře poslal hosty z Komárna do vedení - 0:1.

    Domácí byli průběhem utkání zaskočeni, možná čekali, že se zápas bude odvíjet v podobném duchu, jako tomu bylo před týdnem na hřišti v Komárně, kde se nám hra vůbec ale vůbec nedařila a velkými hrubkami jsme jim vyhrát zápas prakticky pomohli. Ovšem v tomto zápase byla na hráčích vidět snaha, bojovnost a hlavně v obraně jednoduchost. Domácí podruhé zahrozili v 27. minutě, kdy Kunz neuhlídal rychlého útočníka domácích, který se lacino dostal do zakončení z blízka, kde musel u tyče zasahovat Šindelek. My jsme se do šancí příliš nedostávali, hrozili jsme především z breaků. Hrozit jsme mohli rovněž ze střední vzdálenosti, jelikož domácí brankář hrál "falešného stopera" a několikrát se mohli hráči odhodlat poslat mu dalekonosnou střelu rovnou do branky - avšak nikdo z našich se k tomuto kroku bohužel neodhodlal.

    Dobrý dojem z obrany pokazila situace ze 40. minuty, když lehký míč podcenil Kunz a M. Žejdlík musel těsně za polovinou zatáhnout za záchrannou brzdu, z čehož rezultoval přímý volný kop a ještě žluté napomenutí pro druhého stopera Komárna. Domácí poslali míč do pokutového území, kde vznikl zmatek a míč se dostal k volnému Šálkovi, který nepříliš prudkou střelou poslal míč k levé tyči a určil tak poločasový výsledek 1:1.

    V poločase došlo v našich řadách k jedné změně, když unaveného veterána Oravu nahradil na hrotu útoku Ondroušek. Ten mohl s ostatními spoluhráči sledovat, jak se pár okamžiků od začátku druhé půle opřel Žejdlík do míče a brankář domácích musel zasahovat. Na druhé straně byli blízko vstřelení druhé branky domácí, když rychle rozehráli nabídnutou standartní situaci a nikým neobsazený hráč hlavičkoval do prostoru, kde se naštěstí nacházel Šindelek a míč ukryl v náručí. Domácí nadále pokračovali v útočení, ovšem často jim na kopačkách chyběl klid a jednoduchost.

    Velkou porci štěstí jsme si vybrali po čtvrthodině hry druhého dějství, kdy se domácí rychle dostali do protiútoku a na středu zůstal neobsazený hráč, který se příliš nerozpakoval a vyslal prudkou ránu, která se naštěstí pro naše barvy zastavila na břevně a odrazila se směrem ven. Na druhé straně si míč vyměnili Žejdlík s Václavkem a druhý jmenovaný se pokusil o kličku, kterou mu však vypíchl obránce a tak se nerozpakoval a vystřelil na branku, kde se skvělým zákrokem vytáhl domácí strážce svatyně.

    Další velkou příležitost, kterou svým únikem po levém křídle připravil Žejdlík pro Majkuse, který střelou z hranice malého vápna jenom vyprášil rukavice domácího brankáře. Domácí se poté snažili překlopit misku vah na svou stranu, ovšem nešla jim kombinace ani dlouhé míče, které často končily v zámezí. Domácímu týmu příliš nepomohl Žigmund, který se po strkanici se střídajícím Ondrouškem neovládl a za svoje nesportovní chování vyfasoval od rozhodčího Třísky druhou žlutou kartu a musel tak předčasně pod spchu. Přesilovka Komárna však neměla dlouhého trvání. Na polovině hřiště v souboji o míč nesmyslně fauloval za žlutou kartu Ondroušek a jeho pouť tímto zápasem skončila po necelé půlhodině pobytu na hřišti.

    S přibývajícími minutami a blížícím se koncem zápasu oběma mužstvům docházely síly a velké šance nepřicházely. Když už se zdálo, že se nic vážného před oběma brankami nestane, tak přišel blesk z čistého nebe. Z hranice pokutového území vystřelil po skrumáži, která vznikla po rohovém kopu, Václavek, jehož střela našla osamoceného Kubíka, který v 80. minutě usměrnil míč do domácí branky a vrátil vedení na stranu Komárna - 1:2.

    Domácí byli po brance Kubíka jako opaření a ikdyž měli herní převahu, tak se do vážnější šance nedostali. Naopak mohli potřetí inkasovat po střele J. Žejdlíka, kterému domácí brankář sebral radost z gólu, když jeho střelu do šibenice vyškrábl na roh. Komárno poslední desetiminutovku důsledně bránilo a domácí se nedokázali prosadit a tak po třech nastavených minutách naposledy rozhodčí Tříska pískl do píšťalky, aby ukončil utkání mezi domácím Břestem a hosty z Komárna, kteří byli v tomto zápase šťastnějším týmem a na ukazateli skóre dlouho po zápase svítilo 1:2.

Vítězný pokřik zde: youtu.be/9DRtbbKKVKk

RESUMÉ: "Po zpackaném pohárovém zápase jsme si vyříkali všechny chyby a hlavně se zaměřili na to, aby se neopakovaly. V zápase jsme byli o 100% koncentrovanější, bojovnější a aktivnější než před týdnem doma. Rovněž jsme hru zjednodušili a vypracovali jsme si několik brankových příležitostí. I přes četné absence se nám podařilo postavit silný a odhodlaný tým, který si zaslouží pochvalu za bojovnost a hlavně dodržování taktických pokynů. 3 body ze hřiště Břestu budou mít na konci soutěže možná obrovskou cenu. Čas teprve ukáže důležitost této výhry. Soutěž je vyrovnaná a my musíme jít zápas od zápasu a hlavně v tom následujícím musíme potvrdit 3 body na domácí půdě proti Počenicím/Tetěticím."

Jaroslav Žejdlík

střídačka: Ondroušek, Matušů, Šenkyřík, Gadas

diváci: 130

rozhodčí: Tříska, AR1 Mucha, AR2 Vybíral