Report ze zápasu: Sokol Martinice : FK Komárno-Osíčko

27.03.2013 13:04

   
branky: Maňas - M. Žejdlík, Perutka (pen.), J. Žejdlík, Orava

 

    Prvním soupeřem, který se našim hráčům postavil do cesty v jarní části probíhající sezóny 2012/2013, bylo mužstvo Sokolu Martinice. V podzimní části sezóny jsme na úvod soutěže s tímto soupeřem pouze remizovali 2:2, ačkoli jsme nebyli blízko porážce, když v poslední minutě zápasu vyrovnával M. Žejdlík. Dlouho před zápasem se spekulovalo, jestli se vůbec utkání odehraje, poněvadž paní zima si letos prodloužila svoji působnost a rozhodně tak nepotěšila zástupy lidí v celé republice.

    V první "jarní neděli", se již všichni hráči nemohli dočkat, až opět vyběhnou vstříc dalším krásným fotbalovým zážitkům. Dle kalendáře už několik dní mělo úřadovat jaro, ovšem do krásného jarního počasí mělo to, co v neděli panovalo a ještě panuje v současné době venku hodně daleko. Teplota mírně pod bodem mrazu, silný studený vítr a terén po zimní přestávce na kvalitě prvního zápasu rozhodně příliš nepřidal.

    Trenér Josef Šindelek měl k dispozici bezmála všechny své ovečky z úžšího kádru, chyběl R. Orel a z důvodu nemoci také V. Fabián. Nejistý byl rovněž start brankáře Šindelka, který laboroval s lehkým zraněním. Za mrazivého odpoledne a pod dohledem hlavního rozhodčího Muchy naklusala obě mužstva k prvnímu mistrovskému klání v kalendářním roce 2013.

   


Sokol Martinice : FK Komárno-Osíčko

    Jako rozmrzání zmrzlých makrel – tak by se dal ve zkratce popsat první poločas. V úvodu zápasu obě mužstva bojovala především s náročným terénem, který nebyl po zimě ideální. Úvodní šanci zápasu měli domácí hráči, kteří využili dezorientaci Ondrouška, který jim míč prodloužil za obranu a nechal vyniknout Šindelka.


Na začátku zápasu musel vytáhnout těžký zákrok J. Šindelek

    Naše první střela byla z kategorie propagačních – z 30 metrů zkoušel štěstí M. Žejdlík, ale jeho pokus mířil hodně nad branku. Ten kdo čekal v prvním poločase řadu pohledných akcí, musel být zklamán. Kloudných akcí bylo jako šafránu a tak se museli všichni přítomní diváci zahřát jinak, než pohledem na hru.


Z velké dálky zkoušel překvapit domácího brankáře M. Žejdlík

    O pár minut později se do šance řítil z pravé strany Kundrát – jeho střela však byla zblokována a Klas se již k dorážce nedostal. Hra byla nepřesná, spousta osobních chyb, hře chyběl nápad a důraz. Ale přeci jenom se našly výjimky potvrzující pravidlo.


Po střele Kundráta mohl dorážet Klas, toho však obránce dokázal přeskočit a šanci eliminovat

    Ve 20. minutě na druhé straně předvedl slalom jako mezi kužely domácí hráč, když obešel 5 bránících hráčů, ale na pořádné zakončení už mu nezbylo potřebných sil. Chvíli na to měli domácí svoji druhou a poslední vážnější šanci v prvním poločase po rohovém kopu a následném zmatku, ale dílo se jim nedokázalo dotáhnout do úspěšného konce. Blízko ke gólu byli naši hráči v 27. minutě, jmenovitě M. Žejdlík, který se z trestného kopu pokoušel technickou střelou poslat Komárno do vedení, ovšem výbornou robinsonádou se blýsknul domácí brankář.


Technická střela M. Žejdlíka z přímého kopu zneškodněna brankářem

    Po půl hodině hry se pro sebe netypickým způsobem snažil prosadit R. Perutka, ale jeho hlavičkový pokus mířil mimo tři tyče. O podobné zakončení se v 36. minutě snažil kapitán J. Žejdlík, ale z výborné pozice minul odkrytou polovinu branky. Po této tutové situaci nebylo divu, že se obě mužstva musely rozejít do kabin za bezbrankového stavu.


Nikým neatakován mohl zakončovat hlavou J. Žejdlík, bránu však netrefil

    Ve druhém poločase už jakoby se naši hráči probrali ze zimního spánku a od začátku byli velmi aktivní, z čehož vyústil také první jarní gól. Klas zaměstnal obránce, vystřelil a M. Žejdlík nakonec dokázal dopravit míč za záda domácího brankáře a poslal tak Komárno do vedení – 0:1. Za pár okamžiků se mohlo skóre měnit podruhé, jenže Hošťálek napálil míč pouze do dobře postaveného brankáře.


Uklidňující trefu mohl přidat M. Hošťálek - ve vyložené pozici však selhal

    Hra se rychle přelévala ze strany na stranu a po jednom brejku se dostávali do slibné šance domácí a Ondroušek musel zatáhnout za záchrannou brzdu a uviděl žlutou kartu. Za pár minut to byl tentýž hráč, který se snažil zastavit protiútok domácích po špatné rozehrávce a opět přišel na řadu karetní trest a Ondroušek si šel předčasně odpočinout.


Osudová chvíle M. Ondrouška - 2x žlutá = červená

Domácí využili přesilovku bleskurychle Maňasem, který se prezentoval krásnou ranou zpoza pokutového území a vyrovnal na 1:1. Martinice po vyrovnání a s vidinou jednoho hráče v poli na malý moment herně ožili a obrana Komárna měla co dělat, aby udržela nerozhodný stav. Ovšem tlak domácích neměl dlouhého trvání, Komárno se semklo a paradoxně dokázalo využít nevýhodu jednoho hráče v poli ve svůj prospěch.


Po vyloučení začaly Martinice kousat....

    Po rychlém přechodu z obrany do útoku založil rychlou kombinační akci Perutka do pokutového území se vřítil Hošťálek a obránce jej zastavil jen za cenu faulu a rozhodčí nekompromisně ukázal na penaltový puntík. K penaltě se postavil zkušený technik Perutka a ranou k tyči nedal brankáři sebemenší šanci – 1:2.


....ale Perutka s klidem vrátil Komárnu jednobrankové vedení - 1:2

    Komárno ani po druhé brance v síti domácích nezahálelo a snažilo se svého soupeře co nejrychleji dorazit. Velké problémy domácí obraně dělal především bývalý hráč Martinic Hošťálek, který byl velice silný na míči.  Z pravé strany se na útočný výlet vydal Kundrát, avšak jeho nastřelený míč nenašel před brankou nikoho ze svých spoluhráčů.  Co se nepovedlo Kundrátovi, to se povedlo o pár okamžiků později našemu kapitánovi – na 1:3 zvyšoval po chybě domácí obrany z malého vápna J. Žejdlík - tento zásah definitivně uhasil naděje domácích na zvrat. Po třetím zásahu soupeř definitivně odpadl jak fyzicky, tak hlavně psychicky a Komárno už mohlo v klidu kontrolovat závěr zápasu.


V dobré pozici byl T. Kundrát, ovšem jeho pobídku nikdo nezužitkoval

    V průběhu poslední dvacetiminutovky sáhl trenér ke trojímu střídání a hráči si i zásluhou vyloučení vyzkoušeli hrát na postech, na kterých za normálních okolností nehrají. Komárenští měli několik slibných brankových příležitostí, ale do branky zapadla pouze hlavička střídajícího, čerstvého čtyřicátníka L. Oravy, který netypicky hlavou a ještě více netypicky ze zálohy dal utkání definitivní podobu na 1:4.

    Sláva vítězům, čest poraženým !


Tečku za prvním jarním zápasem udělal střídající L. Orava - 1:4

 

RESUMÉ: "První  poločas byl velmi zmatečnou záležitostí, hráči rozmrzali a chvílil trvalo než se dostali do provozní teploty. Hodně nám pomohla první branka v domácí síti. Vyloučením jen vyústil mírně narůstající tlak domácích, kteří zaslouženě vyrovnali. Potěšující může být určitě skutečnost, že jsme se v 10 lidech neuchýlili k bránění, ale že jsme byli dokonce aktivnější než při plném počtu hráčů - semkli jsme se, začalo se více běhat a bojovat. Domácí nám tuto situaci ulehčili - ve druhém poločase odpadli a fyzicky nestačili. Rozhodujícím momentem byla branka J. Žejdlíka, který definitivně zlomil domácím vaz. Všem hráčům patří velký dík za předvedený bojovný výkon v nevlídném "jarním" počasí."

Sestava FK Komárno-Osíčko

střídačka: Orava L., Matušů V., Laibner J.

střídali: Klas D., Kundrát T., Perutka R.

rozhodčí: Mucha

=gio=