Report ze zápasu: Sokol Martinice : FK Komárno-Osíčko

20.10.2015 15:37


branka: 67. Zaoral

    K poslednímu zápasu podzimu odjížděli naši hráči již v pozici jistého vítěze podzimní části sezóny 2015/2016. Svou pozici lídra si doslova vydřeli v minulém kole, když zvítězili u sousedů našeho dnešního soupeře, Žeranovic 1:4. Právě na půdě Martinic jsme měli potvrdit současnou pozici lídra soutěže. Domácí Martinice se v letošní sezóně nachází v dobré formě, především na domácí půdě, kde letos nedokázal nikdo ze šesti soupeřů zvítězit, bod za remízu zde uhrálo pouze Hlinsko a hlavně díky domácímu prostředí se usídlili na 4. místě tabulky a dokonce jenom dvakrát inkasovali. Komárno vyjíždělo vstříc potvrzení podzimní neporazitelnosti řádně oslabení. Oslabeni především směrem dopředu – chybělo útočné duo Hošťálek s Žejdlíkem, jež letos soupeřům nasázeli dohromady 15 branek. Nebyly to ovšem pouze naše útočná esa, které trenér J. Šindelek postrádal (chyběli ještě Tvarůžka a občas nastupující Ondroušek a Orava).

    Začátek utkání o lecčem napovídal. Hrála se urputná kopaná, kde měly navrch obranné řady, nad těmi útočnými. Domácí potvrzovali, že jsou v domácím prostředí silní a že se jim vyplácí vycházet ze zabezpečené obrany. Komárno se dostávalo do zakončení krkolomně. První střelu utkání vyslal směrem na branku Kunz, ale jeho pokus mířil o něco více nad, než by si býval byl Kunz přál. Větší problémy domácí obraně a hlavně brankáři nadělali naši hráči po dlouhém autu Nesvadby, po kterém se reflexivním zákrokem blísknul domácí brankář a odražený míč za pomocí obrany dostal míč do bezpečí. První zákrok a hned vážný si ihned z protiútoku připsal Šindelek, který vyrazil skrytou střelu z poza šestnáctky. Po těchto dvou hektických situacích byla na deset minut hra rozháraná, často kouskovaná a postrádala onu potřebnou fotbalovost.

    Na nevýraznou desetiminutovku chtěli nechat zapomenout společnou akcí Václavek a střílející Kunz, jehož střelu opět efektně zlikvidoval domácí brankář. Domácí zahrozili v minutě dvacáté, když málem využili propadnutí pravé strany naší defenzívy - včas se stihl vrátit M. Žejdlík, který na poslední chvíli mič uklidit, málem vlastním gólem, do zámezí.

    Vzhledem k absenci elitních komárenských útočníků musel hostující trenér v útoku zaexperimentovat. O zruch v obraně Martinic se mělo starat především duho Václavek - Nevtípil, které mělo být vhodně doplňováno ze zálohy, popřípadě obrany. Po spolupráci právě této dvojice mělo Komárno blízko k úvodní brance zápasu. To by však nesměl Nevtípil zazmatkovat a přestřelit branku, když jej přesným pasem našel osamoceného na hranici pokutového území druhý útočný hrot Václavek.

    Do velké šance se poté tlačili domácí hráči, kteří se probili na dostřel branky po naší pravé straně, avšak šanci jim opět svým výborným výběrem místa zhatil M. Žejdlík. Do útoku jsme se dostávali poměrně těžce a když už se míč dostal do útočné fáze, tak byl zase rychle zpět v obraně. Útok míč nepodržel a přes zálohu nám to rovněž nešlo. Přesto jsme se dostali ještě do jedné slibné příležitosti a to jmenovitě Václavek, ke kterému propadl míč po zaváhání domácích beků. Ten byl však ze své šance překvapen více než domácí a míč netrefil ideálně. Proto se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu, když diváci mohli vidět v prvním dějství spíše urputný boj, než oku lahodící podívanou.

    Druhou půli jsme začali šancí Klase, který se na chvíli zjevil ve vápně osamocený, ale brankář si s jeho slabým pokusem bez vážných problémů poradil. Poté si málem vstřelil vlastní gól Nesvadba, když se pokoušel míč odkopnout od branky do bezpečí, ale naštěstí byl Šindelek přesně na místě, kde měl být. Otěže zápasu začínali více přejímat domácí, kteří se s útočením příliš neukvapovali a čekali na chyby v defenzívě Komárna.

    První varování ještě komárenští ustáli. Po rohovém kopu domácí hráč hlavičkoval jen těsně nad a tato příležitost Martinice nabudila k vyššímu výkonu. Komárno bylo v útoku takřka neškodné a domácí brankář nemusel čelit větší brankové příležitosti. Naopak domácí stále více stahovali smyčku kolem branky Šindelka až definitivně utáhli. V 67. minutě i přes několikateré upozorňování z trenérské lavičky nechal za sebou neobsazeného Zaorala Nevtípil, ke kterému se dostal tečovaný míč a ten jej z voleje napálil směrem na Šindelkovu branku, kde se míč otřel o pravou tyč a zapadl do branky - 1:0.

    Po vstřelené brance se domácí zatáhli do hlubokého obranného bloku a očekávali náš tlak, který jaksi ovšem nepříchazel. Jen zřídka kdy jsme se dostali do zakončení a proto lze konstatovat, že domácím sázka na úpornou defenzívu a breaky vyšel. Naši hráči se kombinací dostali maximálně k velkému vápnu, kde často míč ztratili a Martinice jej dokázali dopravit do bezpečí. Definitivu zápasu mohl dát střídající hráč, který nevyužil chyby Šindelka, kterému dal malou domů Nesvadba a ten míč netrefil ideálně avšak domácí hráč naštěstí překopl branku tak naděje Komárna ještě žila.

    Ovšem kromě pár rohových kopů a závarů jsme nedokázali domácího brankáře zaměstnat natolik, aby alespoň jednou propustil míč za svá záda. A tak se i pošesté domácím podařilo na svém hřišti zvítězit a to nejtěsnějším rozdílem 1:0. Tentokráte si odnesli cenný skalp lídra soutěže podzimní části. Pro Komárno tak skončila jedna velká série. Po dvaceti zápasech skončila naše neporazitelnost - naposledy jsme prohráli 5. dubna 2015 v Zahnašovicích.

RESUMÉ: "Poslední zápas podzimu nám ukázal pravou tvář mužstva. Absence dvou důležitých hráčů v útoku byla poznat více, než by se zdálo. Bez našich dvou útočných es jsme působili jako hrstka snaživců, kteří přijeli pro bezbrankovou remízu. I tento zápas může být vztyčeným ukazováčkem. Obrana držela stejně jako v celé sezóně, zálohy taky jakš-takš, jen nv tom útoku to bylo, až na vyjímky, bezzubé. No nic, musíme si to v pátek na ukončené vyříkat, domluvit se jak dále pracovat a hlavně oslavit průběžné první místo soutěže a přes zimu řádně potrénovat. V pátek přijďte v plném počtu ať si můžeme společně konečně zařvat: tak jsme první no a cóóóóóóóóó!"


Martin Žejdlík


střídačka: Targoš, Pávek, Matušů V., Hošťálek

diváci: 120

rozhodčí: Zakopal