Report ze zápasu: TJ Loukov, o.s. : FK Komárno-Osíčko

15.06.2017 14:05


branky: 8. Šenovský, 87. Petřík - 23. a 77. Klas, 26. Žejdlík J., 60. Kubík

    Předposlední kolo bylo pro naše hráče dvojnásob důležité. Za prvé jsme zajížděli na půdu našeho rivala z Loukova, za druhé jsme museli v tomto utkání uhrát nějaké body, abychom si i pro příští sezónu zachovali příslušnost v okresním přeboru. Zápas se hrál v netradiční čas, kvůli rozlučce se svobodou jednoho z domácích hráčů, a to v sobotu 2 hodiny po poledni. 

    Trenér Josef Šindelek a jeho asistent Marian Palát neměl pro tento zápas k dispozici jindy brankářskou jedničku, svého syna Jiřího Šindelka. V brance tak musel za naši jedničku zaskočit Kunz, pro kterého tento post není rozhodně cizí. Nutno říci, že ani domácí neměli ve svém brankovišti svého pravidelného strážce svatyně a tak za něj musel zaskočit hráč z pole. Dalšími absentéry byli Koukal, Ondroušek, Šenkyřík a Holub. Tento zápas byl premiérou v pozici hlavního arbitra v okresním přeboru pro mladou rozhodčí Jirouškovou, které na lajně asistovali Závojský a Kolář.

    Od začátku zápasu se hrálo v dobrém tempu, které jsme určovali především my, jelikož jsme se museli tlačit před branku. Již po minutě hry jsme se dostali do útočného pásma, kde domácí špatně rozehráli a byla jen škoda, že si Žejdlík nevšiml takřka stoperského postavení domácího brankáře, který byl hodně daleko ze své prázdné branky. Domácí byli v útočení zdrženlivější, hlavní zbraň domácích byl rychlý přechod do útoku po křídlech, avšak k brance se příliš nedostávali. Poprvé navštívili prostor před Kunzem v 8. minutě, když se dostávali do šance, kde jeden z našich hráčů zahrál vysokou nohou a kopal se přímý volný kop. K jeho exekuci se postavil Kundera a skrz zeď míč prošel až do branky - ve zdi jej ještě tečoval tělem Šenovský a domácí vedli 1:0.

    Zápas se tak pro naše barvy nevyvýjel pro naše barvy zrovna růžově, ovšem ani tato branka z čistého nebe nás neochromila a ukázali jsme charakter. V 10. minutě se po levé straně proháčkoval k centru Žejdlík, který našel osamoceného Klase, který z bezprostřední blízkosti trefil domácího brankáře přímo do náruče. Následující minuty jsme se snažili soupeře přišpendlit před pokutové území, ovšem bez nějakého většího ohrožení. Jediné co jsme měli, bylo velké množství rohových kopů, ovšem udeřilo až ze standartní situace po faulu na Žejdlíka v 24. minutě. Rozehrávky standartní situace se ujal Kubík, který poslal míč na branku, kde jej v osobním souboji jeden proti jednomu protečoval Klas kolem bezmocného brankáře a obdobná branka jako na straně druhé byla na světě - 1:1. 

    Vyrovnání nalilo našim hráčům čerstvou krev do žil a bylo to znát. Za několik málo okamžiků jsme se zase dostali do šance a opět jsme soupeře zavřeli ve vlastním pokutovém území. Po rohovém kopu jsme šli do vedení zásluhou hlavičkujícího Žejdlíka, který vyskočil nejvýše a během několika desítek vteřin jsme otočili průběh zápasu na 1:2.

    Rychlá změna skóre naprosto zdecimovala domácí hráče, kteří se zmohli jen na slabou střelu ze střední vzdálenosti. To naši hráči předváděli dobrý fotbal, byli aktivnější na míči a kontrolovali hru. Těsně před odchodem do kabin se z bezprostřední blízkosti snažili o změnu skóre znovu Klas, který spálil další velkou šanci, chvíli po něm se ke střele odhodlal aktivní Tvarůžka a brankář měl s jeho pokusem doslova plné ruce práce. Do kabin se odcházelo za těsného vedení Komárna 1:2, které dokázalo otočit průběh prvního poločasu ve svůj prospěch.

    Vstup do druhého dějství byl oboustranně opatrný. Naši hráči se soustředili na údržbu jednobrankového vedení, domácí zase vyčkávali na chybu. Ta přišla po pěti minutách hry, když špatný aut Orla resultoval v rychlou akci domácích, kteří se dostali až do těsné blízkosti Kunze, který za přispění blokujícího Tvarůžky ochránil branku hned dvěma zákroky před vyrovnáním.

    Tato velká šance domácích byla vztyčeným ukazováčkem pro naši obranu, která poté zjednodušila hru a hlavně rozehrávku a málem to přineslo kýženého výsledku. Dlouhý nákop za obranu doběhl svým dlouhým krokem Žejdlík, který našel před brankou osamoceného Klase, který znovu tváří v tvář brankáři neuspěl. Po několika neúspěšných pokusech našich hráčů se rozehrála krásná fotbalová akce, při níž se za obranou ocitl Klas, který se řítil po pravé straně na brankáře domácích a se zakončením se neukvapil a počkal na druhou vlnu, kde si naběhl ze středu pole Kubík, pro kterého už nebyl problém dopravit míč do opuštěné branky a touto brankou uklidnil všechny příznivce Komárna - 1:3.

    Chvíle nekoncentrovanosti po naší třetí brance mohli rychle využít domácí, kteří se prosmýkli po levé straně odkud přišla i tvrdá střela, která zazvonila na tyč branky, kterou strážil Kunz. To byla na dlouho poslední vážná šance domácích a otěže zápasu jsme zase pevně převzali do svých rukou my, když jsme podnikali nebezpečné protiútoky, avšak střelba se nám příliš nedařila. Stejně tak na tom byla úroveň zahrávání rohových kopů, které jsou v poslední době kámenem úrazu našeho snažení.

    V poslední čtvrthodině jsme se zase na chvíli zakousli do svého soupeře a svou hrou jsme jeji nepustili za vlastní polovinu a začali jsme utahovat šrouby. V 77. minutě bylo o výsledku utkání rozhodnuto, když se z těsné blízkosti prosadil podruhé v zápase Klas a upravil k nelibosti domácích fanoušků na 1:4. Šancí na hattrick měl tento útočník v zápase mnoho a možná i proto se ho trenér rozhodl po druhé brance vystřídat, aby předešel dalšímu spalování šancí. Dvojnásobného střelce Klase vystřídal veterán v sestavě Komárna Orava.

    Ten mohl pár okamžiků po svém příchodu na hrací plochu upalovat vstříc brance domácích, ovšem špatný verdikt asistenta rozhodčího, který si nechal poradit od "nezaujatých" domácích fanoušků, zastavil samostatný nájezd našeho veterána, který jen horko těžko držel při odpískání ofsajdu jazyk za zuby. O ofsajd se v žádném případě jednat nemohlo, jelikož Orava vybíhal z hlouby vlastní poloviny - hold mladý a nezkušený pomezní se nechal strhnout domácími neobjektivními fans.

    Co nás v tomto zápase může nejvíce mrzet, tak je zbytečný druhý "žlutý" faul Orla, který si za svůj hloupý faul v uctivé vzdálenosti od branky Kunze vysloužil předčasné sprchování. Z následné standartní situace se domácím povedlo kosmeticky upravit skóre, když si centrovaný míč našel v pokutovém území Petřík, který hlavou k levé tyči určil definitivu zápasu, ve kterém jsme zvítězili na půdě rivala z Loukova 2:4. Tento výsledek pro nás znamenal jistotu setrvání v okresním přeboru na další sezónu, za což jsou všichni hráči, funkcionáři i diváci jistě rádi.

RESUMÉ: "Zápas o holé bytí a nebytí se nám povedl na výbornou. Domácí oslabení o brankáře, který po celou sezónu držel Loukov nám k této skutečnosti velmi pomohl, jen škoda že jsme více nestříleli. Pozitivem je, že jsme se po úvodní brance domácích dokázali rychle vrátit do zápasu a od této chvíle jsme diktovali tempo hry my a příliš jsme soupeře do nebezpečných šancí nepouštěli. Dobře fungovala záložní řada, obrana si plnila svoje úkoly a v útoku jsme byli nebezpeční. Škoda je rovněž nevyužití našich velkých šancí, díky nimž by bylo o osudu zápasu rozhodnuto již do poločasu. Tak jsme si museli počkat hodinu, než jsme přidali třetí branku. Obě derby v letošním roce jsme zvládli na výbornou (na podzim jsme zvítězili 3:1). V posledním zápase tak už nebudeme mít záchranářské práce a tím pádem ani svázané ruce a nohy a budeme se moct fotbalem bavit a užít si posledních devadesát minut sezóny naplno a poděkovat tak fanouškům za celosezónní podporu."


Michal Tvarůžka

střídačka: Václavek, Orava, Matušů, Nesvadba

diváci: 150

rozhodčí: Jiroušková, AR1 Závojský, AR2 Kolář