Report ze zápasu: TJ Sokol Němčice : FK Komárno-Osíčko - OP

09.10.2017 11:45

branky: 14. Kříž, 35. Zaoral, 52. Lejsek z pen. - 75. Kopečný

    V rámci 10. kola okresního přeboru jsme zajížděli na půdu staronového účastníka této soutěže, do Němčic. Místní TJ Sokol v loňské sezóně opustil I.B třídu a sestoupil. V letošním roce bude chtít jistě mířit hodně vysoko, avšak zatím jim patřila pátá pozice.

    To naše mužstvo se zatím potlouká v nižším středu tabulky (9. místo) a střídá lepší zápasy s těmi horšími. Stabilní forma to tedy není. V minulém zápase jsme po parádním úvodu neproměnili několik šancí a výsledkem byla jen remíza 2:2 a následná výhra na penalty proti Lubné. Chtěli jsme tak bod, který jsme naprosto zbytečně ztratili doma, přivést právě z Němčic.

    Trenér Marián Palát měl k dispozici 18 hráčů ze širšího kádru. Chyběli jen Václavek, Šenkyřík a zbytek dlouhodobě neaktivních hráčů, kteří doposud k žádnému zápasu nenastoupili. V brance dostal přednost před Šindelkem znovu Kunz, v útoku poté působil osamocený Žejdlík. Na malém hřišti, které bylo dosti podmáčené tak mohlo začít další utkání okresního přeboru ročníku 2017/2018.

    Úvod zápasu byl opatrný, kluzký terén dělal problémy oběma týmům, přesto jsme byli aktivnější a měli častěji míč na svých kopačkách, ovšem na malém hřišti jsme nedokázali dostat domácí obranu a brankáře pod tlak, ze kterého by mohly pramenit chyby a případné branky. To domácí byli v útoku rozvážnější a při přechodu využívali především kraje obrany, ze které cítili možnou naši slabinu. Menší hřiště, na kterém jsou domácí zvyklí hrát nátlakovou kopanou nám příliš nevyhovovalo, protože většina našich pokusů za obranu končila až u brankáře.

    Skóre zápase se měnilo při prakticky první návštěvě Němčic v našem pokutovém území. Na pravé straně protečoval míč, který mířil za obranu před Tvarůžkou Kulajta, míč zatáhli domácí a přihrávkou pod sebe našli z druhé vlny nabíhajícího Kříže, který přízemní střelou nedal Kunzovi šanci - 1:0. Vedoucí branka nic nezměnila na obrazu hry, byli jsme aktivnější na míči, ovšem chyběla potřebná finální přihrávka, ze které by došlo k ohrožení brankového prostoru.

    Po 25 minutách hry se k rozehrání standartní situace postavil Machač, jehož přímý volný kop měl gólové parametry, ovšem za brankáře na čáře zaskočil jeden z bránících hráčů a technický pokus vyhlavičkoval. Škoda, že nikdo z našich hráčů nevěnoval této hráčské pomoci pozornost, mohla z toho být gólová situace. Domácí působili vlažným dojmem, do útočení se pouštěli jen sporadicky a měli s naší hrou problémy.

    Ale i tak to byli oni, kdo se do poločasu radoval z branky podruhé. Po delší návštěvě na naší polovině se na rohu pokutového území dostal ke střele Zaoral, jehož pokus byl ještě někým z našich protečován a míč zaplachtil do branky a domácí se ujali dvoubrankového vedení - 2:0. Skóre zápasu rozhodně nenapovídalo předvedené hře a aktivitě, ovšem aktivita pouze po šestnácku - chyběla střelba, nebo překvapivá přihrávka. 

    Dobrou příležitost měl před koncem poločasu vysunutý Kulajta, ovšem chybělo mu pár decimetrů. Stejně tak v dobře rozvíjející se šanci neposlechl terén Kopečného a tak se do kabin odcházelo za dvoubrankového vedení domácích Němčic.

    V poločase proběhla v našem týmu jedna změna, kdy nevýrazného a ne úplně zdravého Orla nahradil Klas, který měl podpořit útočnou fázi našeho týmu. Opět jsme nezačali špatně, ovšem k brance vedla dlouhá cesta a často kouskovaná hra byla vodou na mlýn domácím. 

    O něco více na koni byli domácí v 52. minutě, kdy se do úniku dostal po levé straně Zaoral a zamířil si to až do šestnáctky, kde šel do skluzu Tvarůžka, který hrál míč a Zaoral přes něj teatrálně přepadl, což se nelíbilo snad jedině hlavnímu rozhodčímu, který z půlícího kruhu odpískal k překvapení všech i domácích pokutových kop. Následné diskuze se neobešla bez pocitů křivdy a nějakých ostrých slov, za které si odnesli žlutou kartu a frustraci do dalších minut takřka všichni hráči - žlutou byli oceněni Tvarůžka s Majkusem. K přísné penaltě se postavil domácí Lejsek, který nedal Kunzovi šanci a zvýšil vedení na 3:0.

    Naděje našeho týmu na dobrý výsledek zhasly o čtyři minuty po proměněném pokutovém kopu. Nejprve byl na polovině dvakrát nešetrně atakován Machač, který však tyto situace ustál a nepískalo se. Ovšem dal si míč na dlouhou nohu a skluzem zepředu proti hráči fauloval a jelikož už měl karetní prohřešek z prvního dějství, tak se musel pakovat ze hřiště. Absolutně nepochopitelné bylo hlavně neodpískání dvou po sobě jdoucích zákroku na něho - ke karetnímu zákroku by nedošlo kdyby byl býval byl rozhodčí přerušil hru - absolutní absence citu pro hru rozhodčího Vychodila. Tímto gestem si rozhodně neudělal v Komárně kamarády a vzpílala mu celá hráčská lavice a přihlížející diváci jen nechápavě kroutili hlavou (dokonce i ti domácí, co že to pan kouzelník vytahuje za triky).

    Po vyloučení se dal očekávat zvýšený tlak domácích, ovšem ti jakoby se uspokojili s dosavadním stavem a aktivitu nechali na Komárnu. Krátce po vyloučení se do zakončení dostal po rohovém kopu M. Žejdlík, ovšem jeho pokus mířil mimo tři tyče. Po hodině hry jsme se usadili na útočné polovině soupeře a vytvořili si šanci, která však zazvonila jen na tyč - jejím autorem byl J. Žejdlík. Ihned po zazvonění o brankovou konstrukci centroval do pokutového území po breakové situaci Lukáš, ale nabíhajícímu Kopečnému chybělo k zakončení skluzem pár centimetrů.

    Aktivitou jsme rozhodně nešetřili a domácím jakoby docházely síly. Z razu nás bylo plné hřiště a snažili jsme se s utkáním i v 10 lidech něco udělat. Další šanci měl na svědomí znovu Lukáš, který zatáhl po lajně a předložil míč znovu Kopečnému, jehož pokus vyrazil brankář na rohový kop. Snaha o vstřelení alespoň čestného gólu se stala skutečností čtvrt hodiny před koncem zápasu. Kopečný přihrál Lukášovi, který nacentroval do vápna, kde domácí špatně odkopli a míč se dostal zpět ke Kopečnému, který míč dotlačil do branky a snížil na 3:1.

    V závěrečné desetiminutovce jsme pak v zadu hráli na riziko a do útoku se vysunul Tvarůžka a proto měli domácí více prostoru na smrtící breaky. Ty ovšem nepřicházely a Kunz nebyl v takové permanenci, jak by se dalo při snaze o vyrovnání očekávat. Jen jednou musel na zem, když z pravé strany pokutového území stříleli po zemi. V závěru už docházely síly i nám a na zvrat naše snažení nestačilo a tak jsme museli spolknout hořkou pilulku za prohru 3:1 v Němčicích.

RESUMÉ:"V zápase, ve kterém jsme se utkali s nováčkem soutěže, jsme nebyli horším týmem. Naopak jsme byli aktivnější na míči, lépe kombinovali - ALE! Opět jsme brankáře prakticky nevyzkoušeli a střelba, to jest věc, na které musíme zapracovat. Střílet, střílet, střílet. Hráči raději přihrají dozadu, než aby se snažili vystřelit. První branka byla po chybě na levé straně, druhá po chybě na pravé straně, třetí po chybě rozhodčího, který má na Komárno pifku od minulého zápasu, kde dostal vyčiněno za některé sporné situace od bývalého rozhodčího Šindelka a tak si zlost vybil na nás. Co se týče vyloučení, tak tomu šlo z jeho pohledu předcházet, kdyby měl rozhodčí cit pro hru a odpískal dva přecházející fauly. Pochválit se musí za bojovnost. I v 10 lidech jsme nebyli horší a aktivně jsme se snažili o návrat do zápasu. Povedlo se nám to jen jednou, kdy se trefil Kopečný. V příštím zápase budeme oslabeni, ovšem i tak bychom měli být konkurenceschopní, proti rezervnímu týmu Chropyně a budeme doufat, že nějaký bod uhrajeme."

Michal Lukáš

střídačka: Šindelek J., Nesvadba, Matušů, Orava, Klas, Šindelek J.

diváci: 60

rozhodčí: Vychodil