Reportáž ze zápasu: Sokol Záhlinice - FK Komárno - Osíčko

08.11.2012 09:17


branky: 78. Paštěka z pen. - 30. Hoštálek, 75. M. Žejdlík

    V posledním zápase podzimní části na hřišti soupeře jsme se postavili proti Sokolu Záhlinice. Proti tradičnímu účastníkovi okresního přeboru, který v nedávné době sestoupil do III. třídy jsme nastoupili po dlouhých 7 letech. Předcházející zápasy byly v jasné režii Záhlinic. V prvním zápase Komárna na hřišti Záhlinic nechybělo mnoho, aby Komárno vyfasovalo "desítku" - utkání skončilo vysoko 9:0. Ovšem tyto fakta jsou už dávno historií a obě mužstva prošla řadou změn. V letošní sezóně hrajou Záhlinice střed tabulky, před tímto kolem jim patřila sedmá příčka, naši hráči okupovali příčku pátou. Domácí spoléhají hlavně na svého nejlepšího střelce Paštěku, který dokázal za svojí kariéru nastřílet svým soupeřům stovky branek. Naši hráči se v této sezóně naopak mohou spolehnout na střelecký apetit své nové akvizice M. Hošťálka, který dokázal skórovat v sedmém zápase po sobě a vždy to byly branky velmi důležité. Trenér Josef Šindelek přivítal na srazu 14 hráčů, chyběli dlouhodobě zranění Nesvadba, Hruška a Klas, který jel do Prahy okukovat prdelky našich zlatých FED CUPových tenistek. Do základní sestavy s epo několika zápasech vrátil L. Orava, který dělal v útoku sparing partnera Hošťálkovi. Hlavním rozhodčím byl pro tento zápas p. Matocha, na kterého neměli dobré vzpomínky někteří hráči z posledního střetnutí v Ludslavicích, kdy se hodně hráčům jeho rozhodcovský výkon příliš nepozdával.


Sokol Záhlinice : FK Komárno - Osíčko

    Do utkání lépe vstoupili domácí hráči, kteří od začátku hráli ze zajištěné obrany a snažili se rozehrávat akce již od obrany, což se jim dlouhou dobu v prvním poločase dařilo a nepouštěli naše hráče skoro vůbec do hry, ale dopláceli na špatné finální a předfinální přihrávky. Naši hráči se dostali poprvé na delší dobu k míči v 7. minutě, kdy zahrozil hlavou po rohu J. Žejdlík. Na druhé straně měli první příležitost ke skórování domácí, ale této střele, stejně jako většině dalších vyprodukovaných v prvním poločase chybělo to nejdůležitější - přesnost.


Včasným skluzem zabránil gólu J. Žejdlík

    V 15. minutě se domácí dostali lacino do šance. Hlavní rozhodčí nerespektoval pokyn pomezního rozhodčího, který signalizoval opuštění míče hrací plochy a dal tak příležitost ke skórování domácím. Centrovaný míč naštěstí nenašel nabíhajícího hráče a tak se zatím skóre ještě neměnilo. Tato situace hodně rozzlobila "kliďase" M. Hoštálka, který za řeči vyfasoval brzkou žlutou kartu.


Ze standartní situace zahrozil M. Hošťálek, brankář vyrážel na roh

    Marek Hošťálek byl hlavním aktérem také ve 20. minutě, to když z nařízené standartní situace ohrozil domácího brankáře, který míč vyrazil pouze na roh. Z následné zastávky u rohové zástavy našel Hošťálek hlavu netradičně hlavičkujícího Oravy, který přesně centrovaný míč pouze nad břevno. Po našich 2 slibných šancích vystrčili růžky také domácí, kteří se čím dál více tlačili na dostřel Šindelkovy branky, ale mnoho jejich střel k brankáři ani nedoletěly, nebo tyto pokusy eliminovala pozorná obrana Komárna.


Netradičně hlavou zkoušel překonat domácího brankáře L. Orava

    Ústřední postavou události z 30. minuty zápasu byl opět M. Hošťálek. Více než 50% podíl na vedoucí brance měl M. Žejdlík, který vybojoval ve středovém kruhu míč, potáhl jej dopředu a vyslal přesný pas na nabíhajícího Hošťálka, který si položil brankáře a obstřelem poslal míč do sítě a Komárno vedlo 0:1.


Typickým způsobem se po půl hodině prosadil M. Hošťálek 0:1

    Ihned po rozehrávce se pustili domácí do odčinění inkasované branky. Pěknou kombinační akcí se dostali až ke střele, která konečně mířila do branky, ovšem byla to spíše taková lahůdka pro brankáře. O něco více nebezpečné byla následná série rohových kopů, které znamenaly větší nebezpečí, ovšem všechny centry odvracel jako stožár M. Žejdlík do bezpečí. V této fázi mě zaujala hláška T. Kundráta: "Kurva, Prcku nečum a zdrhej" - takto reagoval na postavení M. Ondrouška při útočném vhazování domácích, když za sebou Ondroušek nechal volného hráče.


Domácí zahrávali mnoho rohů, ale k vážnějšímu zakončení se nedostali

    V 37. minutě byl vidět v akci opět Hošťálek, který svým typickým způsobem obešel dva bránící hráče, ale škoda pro Komárno, že nezvolil namísto zakončení přihrávku na nabíhající dvojici Kundrát - Orava, jeho střela skončila jen v boční síti. Ve 42. minutě si tento hráč situaci zopakoval, zvolil rovněž zakončení, ale jeho pokus brankář nohou vyrazil na roh.


Brankář domácích byl pro naše hráče složitou překážkou v cestě za vítězstvím

    Ke konci poločasu dvakrát nebezpečně zahrozili domácí, kteří se pomalu začínali trefovat mezi 3 tyče a donutili Šindelka vytáhnou nějaký ten zákrok, ale na poločasovém vedení Komárna to nic nezměnilo. Skončil tak první poločas, ve kterém byli v úvodu lepší domácí, kteří lépe kombinovali, ale nedokázali vážněji ohrozit branku Šindelka. Poslední čtvrthodinu jsme byli zase lepší my a zaslouženě jsme se ujali vedení.


Centry létaly zleva, zprava, ale nedoletěly tam kam by domácí chtěli

    

    Do druhého poločasu vstoupili opět aktivněji domácí hráči, kteří se po rychlé kombinaci dostali do pokutového území, křižná střela na zadní tyč z pravé strany minula svůj cíl pouze o decimetry. V 7. minutě jsme mohli jít už do dvoubrankového vedení. Agilně hrající Hošťálek vyhrál osobní souboj nad jedním z obránců, zatáhl do vápna, kde svého hlídače posadil na zadek a předložil míč před branku svému parťákovi Oravovi, který až příliš otálel se zakončením až se stihli vrátit zbývající obránci, kteří dokázali jeho gólovou střelu zblokovat.


V gólové šanci v 52. minutě selhal Orava

    Útočné choutky Komárna pokračovaly i nadále. Ve 12. minutě dostal ideálně míč do běhu Hošťálek, vystřelil prudce a přesně, ovšem výborným zákrokem se blískl opět domácí strážce svatyně, který jeho pokus vyrazil k Oravovi a ten mohl míč do branky doklepnout, ale brankář vytáhl ze své kapsy další z fantastických zákroků, kterými držel Záhlinice nad vodou.


Oravovi hold v tomto zápase nebylo přáno, brankář na něj našel recept i do třetice

    Po čtvrt hodině hry se na hřišti objevil nevídaný jev. Hráč Komárna R. Perutka předvedl "nadsprint" a dokázal předběhnout nejrychlejšího a zároveň nejmenšího domácího hráče, na což domácí funkcionáři zareagovali přivoláním policejní hlídky, která po zbytek zápasu na přilehlé cestě měřila Perutkovi jeho rychlost - Perutka si potom musel po zbytek zápasu dávat pozor, aby svoji obvyklou a povolenou rychlost nepřekročil, jinak by mu byla za tento prohřešek udělena sankce :). Perutka si už poté dával pozor na rychlost a tak měl více času na přemýšlení. Po rychlém přečíslení se dostal k levé postranní čáře, kde si povodil jednoho z dotírajících hráčů a měl čas nachystat si míč a nacentrovat jej do vápna, kde si naběhl Hošťálek, který z voleje vyslal dělovku, div neprotrhl záchrannou síť za brankou.


Radim Perutka předvedl chvíli před touto standartní situací nadpozemský sprint :)

    Domácí ve druhém poločase nevěděli co mají hrát. Nakopávané míče naši obránci v klidu sbírali a dávali příležitost pro záložníky pro rozehrání útočných akcí. V 70. minutě se dočkal vysvobození L. Orava, který byl vystřídán S. Matušů. Právě střídající Matušů se pár minut po svém příchodu na hřiště málem střelecky prosadil. Přihrávku od Hošťálka přibrzdil brankář, Matušů podklouzl, ale podařilo se mu míč vydolovat a brankář jej zastavil nedovoleně, k překvapení všech se však pokutový kop nekopal.


Staňa Matušů měl na kopačce druhý gól, byl ovšem brankářem zastaven nedovoleně...

    Křivda však z hráčů Komárna vyčpěla za 2 minuty. Kundrát na pravé straně obehrál protihráče a naservíroval míč před branku, kde jako vlk číhal na svou kořist M. Žejdlík a přesný centr usměrnil k pravé tyči a rázem se vedlo o 2 branky - 0:2.


...a tak druhou branku vstřelil hlavou v 75. minutě M. Žejdlík

    Domácí se pokoušeli s průběhem zápasu ještě něco udělat a když se jim hra nedařila, tak jim svým výrokem pomohl rozhodčí a to už se zase naši hráči cítili hodně ukřivdění. Při útočné akci domácích uklouzl na kluzkém terénu Fabián, domácí kapitán Paštěka přes něj přepadl a k rozhořčení našich hráčů ukázal na značku pokutového kopu. Z nařízené situace se Paštěka většinou nemýlí, a nemýlil se ani tentokrát a velmi sporným pokutovým kopem vrátil Záhlinice do zápasu - 1:2. Kdo však čekal, že Záhlinice zařadí vyšší rychlostní stupeň, tak musel být zklamán. Domácí se v poslední čtvrthodině takměř nedostali k brance a naopak se museli ustavičně bránit atakům Komárna.


Na 1:2 snižoval z "vymyšlené" penalty v 78. minutě Paštěka

    V 81. minutě byl na hranici pokutového území faulován Hošťálek, k míči se postavil netradiční exekutor volných přímých kopů M. Žejdlík a každý z přítomných očekával "ragbyový" nákop. Žejdlík však všechny přítomné překvapil svojí technickou střelou, kterou nechal opět vyniknout domácího brankáře. O tři minuty později se ve skrumáži a přiťuknutí nejlépe zorientoval S. Matušů, ale jeho krásná rána se zastavila až na pravé tyči odkud se odrazila zpět do pole, kde ji chtěl dostat mezi 3 tyče J. Žejdlík, ale jeho prudká dorážka bránu těsně minula. O překonání výborného brankáře se v závěru pokoušel ze standartní situace také kapitán J. Žejdlík, ale stejně jako jeho bratra krásnou robinsonádou vychytal domácí brankář, díky kterému se skóre zápasu zastavilo jen a pouze na 1:2.


Po celý zápas výborně chytající brankář nepustil za svá záda tuto střelu J. Žejdlíka

Sláva vítězům, čest poraženým !

RESUMÉ: "Výborný kolektivní výkon celého mužstva, pevná obrana, nápaditý, leč příliš neefektivní útok. Komárno ve svém posledním vystoupení před zimní přestávkou na hřišti soupeře zanechalo dobrý dojem ze hry, nikoliv však z proměňování šancí, kterých bylo minimálně 10. Nutno říci, že velkou zásluhu na jejich neproměňování měl domácí brankář, ze kterého naši hráči dokázali udělat hrdinu zápasu. O vítězství se rozhodlo především ve druhém poločase, ve kterém jsme počítali jednu šanci za druhou. Opět se ukázala síla M. Hošťálka, který vstřelil branku a mnoho příležitostí také vytvořil pro své spoluhráče. Penaltu domácích radši ani nebudu komentovat, neboť bych se musel znova na p. Matochu nasrat."

Sestava FK Komárno-Osíčko: 

Šindelek Jiří - Šindelek Josef, Ondroušek Martin, Fabián Vladimír, Orel Radim - Perutka Radim (88. Nevtípil Jakub), Žejdlík Martin, Žejdlík Jaroslav (c), Kundrát Tomáš - Orava Libor (70. Matušů Stanislav), Hošťálek Marek

střídačka: Václav "Drogba" Matušů

rozhodčí: Matocha

diváci: 40

=gio=