Turnaj

20.06.2009 00:00

 Hvězdy na Rybníčku
Fotbalový turnaj v Komárně 20.6. 2009

 

 

V sobotu 20.6. 2009 se v Komárně uskutečnil I. ročník turnaje v malé kopané. Na turnaj bylo přihlášeno 16 mužstev z nedalekého okolí. Jelikož se v Komárně jednalo o premiéru turnaje, nechtěli pořadatelé podcenit ani ty nejmenší maličkosti. Nakonec však turnaj málem překazila skutečnost, kterou nemohl nikdo ovlivnit, a to rozmary počasí. Ještě pár dnů před dnem konání vypadalo vše na bezproblémový průběh, vše se ale změnilo v pátek před turnajem, kdy celodenní průtrže mračen zaplavily hrací plochu. V sobotu ráno, ještě za mírného deště, se ale pořadatelé rozhodli turnaj uskutečnit. Došlo k úpravě hrací plochy, když jedno ze dvou hřišť muselo být kvůli zaplavení přesunuto. Až později odpoledne se ukázalo, že nezrušení turnaje byl od pořadatelů dobrý tah.

            Už po 8. hodině se na místo začali sjíždět první účastníci. Před 9. hodinou bylo na místě všech 16. mužstev. Zázemí pro převléknutí všech 150 hráčů poskytly kabiny místního fotbalového klubu a také prostory nedaleké hasičské zbrojnice. I přesto, že všechna mužstva byla "pouze" z regionu, mohli jsme na jejich soupiskách najít opravdové fotbalové hvězdy. Za všechny jmenujme např. Martina Doležala – mladou pušku z olomoucké Sigmy, Lubomíra Kubicu – někdejšího hráče ostravského Baníku a reprezentanta ČR do 21 let, a hlavně domácí komárenskou superstar Mariána Paláta – hráče Viktorie Žižkov. Naproti tomu nejmladšímu účastníkovi turnaje bylo pouhých 12 let, nejstaršímu již 54. Na turnaj byli delegováni 4 rozhodčí.

            16 zúčastněných mužstev bylo před začátkem turnaje rozlosováno do 4 skupin, v nichž se hrálo systémem každý s každým, 2 nejlepší postupovali do čtvrtfinále. Již zápasy ve skupinách, které se hrály 2x7 minut nabídly atraktivní zápasy, v nichž nechyběly krásné góly i nesmyslné minely. V několika případech rozhodovaly až pokutové kopy. Do semifinálových bojů se nakonec probojovaly tyto mužstva: The Alkoholiks (Kelč), vícemistři I.B.třídy, Metláři (Zubří) – mužstvo s nejvyšším věkovým průměrem, UTB sQuad – mužstvo zlínských vysokoškoláků s nezastavitelným Palátem v čele a FK KOMÁROŠ (komárenští Šindelci, vedení místním „veteránem“ Josefem Šindelkem) – pozdější vítězové turnaje.

            V prvním semifinále se střetly týmy UTB sQuad a FK KOMÁROŠ. Zkušenější tým  KOMÁROŠ  nedal vysokoškolákům téměř žádnou šanci a postoupil do finále. Druhé semifinále přineslo malé překvapení, když tým hvězd z Kelče The Alkoholiks nestačil na skvěle připravené veterány ze Zubří, a tak Metáři postoupili do finále. Před samotným finále se konal souboj o 3. místo, který lépe zvládli The Alkoholiks, když porazili UTB sQuad.

            Velké finále hrané na 2x10 minut mělo jasného favorita v podobě FK KOMÁROŠ, kteří si v turnaji počínali zcela suverénně. Předzápasová očekávání se vyplnila a FK KOMÁROŠ porazili Metláře ze Zubří 3:0 a zaslouženě se tak stali vítězem I. ročníku komárenského turnaje v malé kopané.

            Nejlepším střelcem turnaje se stal nezastavitelný Marián Palát z týmu UTB sQuad, který sice nastoupil pouze ke 4 utkáním, ale ve kterých si připsal 9 branek. Pro vítěze turnaje bylo přichystáno spoustu cen, mezi kterými vyčnívala bečka piva od hlavního sponzora turnaje, firmy ZUBR a.s.

            I přes nepříznivé počasí lze turnaj hodnotit jako úspěšný. Pořadatelé již plánují turnaj příští rok zopakovat a to dokonce ve větším počtu účastníku. Zároveň děkují všem hráčům za předváděné výkony a těší se na setkání na příštím turnaji. Velký dík patří také sponzorům i místním dobrovolníkům, bez kterých by se turnaj neobešel. 

= nio =